Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah
Memaparkan catatan dengan label Jana pendapatan dari Blog. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Jana pendapatan dari Blog. Papar semua catatan

7/02/2019

Servis Buat Blog/Website Paling Murah dan Lengkap

Dari pagi selain siapkan FB page client, settlekan order-order sambil setkan jadual posting di FB page sendiri. Saya sempat menyiapkan sebuah blog. Blog ini fokus kepada jualan Al quran tagging dari Sahabat Enuur. Blog ini sebenarnya salah satu blog jualan saya juga.

servis buat website lengkap dan murah


Alhamdulillah. Ramai juga pengunjung yang bertukar menjadi pelanggan saya dari blog ni.


Jika anda lihat, belum cantik lagi. Saya hanya gunakan theme asas sahaja yang disediakan oleh pihak Blogger.com. 


Paling penting, blog ini sudah boleh diguna pakai. Sudah boleh kita masukkan entri dan kongsikan kepada rakan-rakan dan prospek. 


Saya mengambil servis siapkan blog/website menggunakan platform Blogger untuk kalian. Cun ke basic ke kedua-duanya ada. Kita ambil pendekatan terbaik untuk pelanggan dan kedai mereka.


Bukan nak cantik sahaja penting tetapi template juga harus terbaik dari segi kepantasan loading, meta tag dan keyword akan kita buatkan sekali untuk pelanggan.



contoh meta tag coding jenis simple:

Tak semua orang buat coding. Tetapi khas buat pelanggan saya, saya akan masukkan sekali coding meta tag ni. setiap blog tak sama codingnya ya. ini yang jenis simple

Okay. info sedikit pasal coding/meta tag ni:

In HTML, meta tags or meta elements are tagsplaced in the head section of your code that help define the contents of a web page. For example, a description meta tag is used by Internet search engines to display a description of your page in their search results.


Perkara utama yang kami akan siapkan untuk anda bukan sekadar bina blog semata-mata tetapi lengkap sebagai kedai jualan anda.


Menu utama (kita bukan sekadar buatkan page sahaja tetapi isi kandungan dalam page juga - terbaik sangat kan? Anda berikan info kami siapkan setiap entri ini untuk kedai/blog anda)



Menu ini mengikut kepada niche blog/website. Standard menu ialah seperti berikut:

Home
Contact Us
About Us
Testimonial
Our Servis/Produk

Sidebar ialah tambahan widget di sebelah kanan/kiri entri post. Dalam gambar ni, sidebar adalah sebelah kanan. 

Sidebar:
Labelling/Kategori
Fb Page
Instagram
Blog Archieve
Popular Post


Ini adalah asas kepada kedai alam maya kalian. Sudah wujud kedai di alam maya lebih ramai prospek akan dapat tahu dan jumpa kedai anda ni. Jika anda ada kedai OFFLINE, lebih baik, kami akan masukkan list syarikat anda di GOOGLE BISNES/MAP.




Kita bukan buat servis biasa-biasa tahu. Kita ni menyiapkan sebuah website lengkap untuk anda. Anda masuk hanya buat entri sendiri je. 


Senang sungguh la servis ni tuk kalian.


Servis upah buat website ni bukan sahaja untuk yang buta IT tetapi untuk mereka yang takde masa langsung nak spend masa sendiri depan laptop tu lerrrr


Nak tengok website hari ni?



Takde blog/website syarikat or produk jualan? RUGI sangat nih. Jom make sure, semua peniaga ada blog/website sendiri.


Tujuan sebuah blog ini sangat penting bagi kalian yang nak parking bisnes/produk jualan anda. Parking di Google bermaksud kedai anda boleh dijejaki. 



Kelebihan mempunyai blog/website:


1. Boleh dicari di carian Google/yahoo nama orang putihnya search enjin. Blogger ni anak GOOGLE. Insha Allah ada keistimewaannya tersendiri.

2. Ada blog/website anda sudah boleh buat pengiklanan menggunakan platform Google iaitu GOOGLE ADS. Nak tahu lebih lanjut, click --> https://ads.google.com/intl/en_my/home/

Nampak anak panah tu? Ada icon "AD" tu kan. Itulah pengiklanan dari platform Google. 


3. Gunakan sebagai kedai dan info bagi pelanggan anda. Kadang-kadang nak terangkan tu susahkan. Banner takde. Flyers takde. Nak tunjuk Instagram ke Facebook ke satu-satu customer kene scroll. Tetapi dengan blog/website ni kita sudah sediakan semua informasi. Sama ada anda buat 1 page blog atau blog berbentuk jualan/info. Pelanggan sudah tidak pening kepala nak review kedai anda. Anda berikan sahaja link blog anda, pelanggan akan baca infonya dan terus faham produk/bisnes anda.


Blog make your life and your bisnes easier.



Contoh testimoni blog yang berjaya dapat carian google di ranking pertama (ini blog saya buat tauuu)







Nak tempah buat blog/website?




Harga tersangatlah murah. Whatsapp 018-9100 852


Read More

7/25/2018

10 Ciri Blog Berpengaruh

Bismillah

Ramai mahu menulis dan belajar menjadi blog sebuah blog yang berpengaruh. Namun bagaimana caranya? Saya senaraikan 10 ciri blog berpengaruh yang boleh kalian ikuti.

10 Ciri Blog Berpengaruh


1. Boleh mesra pembaca, tidak ada gajet atau bling-bling yang over
2. Sentiasa ada entri baru dan segar
3. Entri penyelesai masalah
4. Penulisan santai dan bersahaja namun punya banyak kisah pengajaran
5. Blog yang menjadikan pembaca ketagih datang dan datang lagi
6. Blog yang menjadi rujukan khusus
7. Blog yang berinformasi, bebas memberi pandangan penuh etika
8. Blog yang menjaga tatabahasa asas, penulisan Bahasa Melayu formal, walaupun santai asas ini dijaga
9. Blog yang boleh dipindahkan menjadi wang
10. Blog yang berjaya menukar pelanggan daripada pembaca kepada pelanggan

(Sumber: Ebook Asas Blog dan penulisan edisi kemaskini)



Read More

5/26/2018

Dibayar RM200 Bagi Satu Entri - Alhamdulillah Rezeki Menulis Blog

Bismillah

Assalamualaikum, dalam marketing mentor selalu mengatakan bahawa testimoni diri sendiri adalah yang terbaik. Tidak kira apa jua produk atau servis anda lakukan pada ketika ini, the best testimoni is your own. 

Diri anda adalah bukti terbaik yang orang lain lihat dan terkesan. Jadilah idola buat diri sendiri dan orang lain. Guru saya juga selalu berkata, "selamat memakmurkan insan lain". Maksud memakmurkan insan lain ialah kita memberi manfaat atau membantu insan lain sama ada melalui produk atau motivasi diri apa sahaja yang kita lakukan itu mampu memberi input positif kepada orang disekeliling kita. 

sebab  HOW WE DO ANYTHING . . IS HOW WE DO EVERYTHING

Sudah 3 tahun saya bersama Akademi bekerja di Rumah, 2 tahun bersama FAV Academy. Tidak jemu menuntut ilmu sama ada mengenali diri atau sentiasa upgrade diri untuk jadi insan lebih baik, tidak kira sebagai seorang muslim mahupun ilmu bisnes. Akademi bekerja di rumah, ialah sebuah tempat di mana saya belajar menulis. Kita sering dengar ayat COPYWRITING ya, saya dengar ayat ni dari tahun 2012 dari pelbagai guru marketing. Belajar buat ayat copywriting. Belajar menulis. Apa kronologinya. Apa kaedahnya.

Apakah saya sudah hebat? TIDAK! Rasanya tidak hebat. huhu. Kembali kepada Akademi bekerja di rumah, kami dibimbing untuk terus konsisten menulis di blog. Kenapa blog? Kerana akademi ini wujud untuk membimbing kita menggunakan marketing di blog tetapi anda tetap boleh menggunakan medium Facebook sebagai tempat mengasah skill penulisan anda semua. Bagi saya, saya memilih menulis di blog sepenuhnya mungkin kerana masih segan di arena Facebook.

Saya bersyukur selepas belajar menulis dan mula bisnes melalui Akademi bekerja di Rumah, gaya penulisan saya menjadi semakin baik dari sebelumnya. Kita bukan sahaja belajar menulis tetapi bagaimana membuat iklan tanpa tak sengaja. Haa, itulah copywriting. Sedar tak sedar. Melalui penulisan anda, anda memukau pembaca dan menarik pelanggan yakni prospek anda ke laman blog anda dan akhirnya membuat jualan di blog anda. 

Blog bukan ecommerce di mana anda campakkan segala barang kemudian biarkan ianya di situ. Di mana sahaja anda menjual anda perlu meraih kepercayaan pengguna untuk membeli produk anda. Walaupun anda menjual di ecommerce dan ada ecommerce anda tetap memerlukan emosi untuk menangkap pembeli anda. Anda tetap memerlukan trafik ke kedai anda dan pelanggan membeli produk anda. Tiada yang akan datang secara percuma dan sale berlaku secara mendadak tanpa sebarang usaha. 

Fantasi ini perlu diberhentikan!

Jika anda tidak percaya, anda boleh buat sendiri. Jual produk anda, campakkan di situ tanpa sebarang usaha pengiklanan sama ada percuma atau berbayar. Kita lihat adakah anda berjaya meraih RM1000 sebulan. 

Tahun 2017, adalah tahun di mana saya kurang aktif menulis. Sama ada berlaku mental block isues, atau tiada idea atau malas atau apa jua alasan diberikan. Itulah yang berlaku pada tahun 2017 di blog ini. Namun, pelanggan tetap hadir setiap bulan dan blog ini memberi banyak jasa kepada diri saya walaupun tidak kaya raya tetapi ianya mencukupi buat saya. Alhamdulillah. Tidak melalukan bisnes aktif di Facebook dan Instagram bayangkanla dari mana pula datangnya sale bukan?

Jadi saya mula kembali menulis, cuba gapai seminggu 5 entri cukuplah. Nak lagi bagus sehari tu 5 entri itu sudah terlalu aktif. Disebabkan niche blog ini ialah kisah surirumah berpendapatan sendiri maka adalah rojak di sana sini, namun inilah kisah hidup saya. Saya berniaga melalui medium blog dan saya bersyukur saya bertemu dengan Akademi bekerja di rumah. Terima kasih kerana membuka ruang ini buat kami semua belajar upgrade diri dan akhirnya mampu berniaga dengan baik. 

Kisahnya tajuk entri ini saya telahpun dibayar sebanyak RM200 oleh pihak traveloka untuk menulis hanya satu entri pada bulan lepas, April 2018. Saya dihubungi melalui email dan dinyatakan untuk menulis bagi pihak traveloka menggunakan keyword yang disediakan. Dilamar oleh traveloka amat-amat mengejutkan saya. Dalam risau dan tidak yakin saya terima juga lamaran tersebut. Simple sahaja penulisan saya ini, syukur pihak traveloka menerimanya tanpa sebarang edit. Entri ini diterima bulat-bulat dan akhirnya dipublish di blog ini dan dibayar sebanyak RM200. 





Terima kasih kepada pihak traveloka kerana sudi memilih saya dan rakan-rakan lain. Saya akan terus menulis dan kongsikan kepada kalian apa jua bentuk penulisan yang dapat memberi manfaat dan motivasi kepada kalian. Usah takut untuk mencuba. Masa depan kita ialah urusan Allah. Jika baik yang kita pilih, insha Allah usaha itu akan bercambah menjadi benih yang baik juga. 

Malah servis yang baru saya usahakan iaitu servis fb page, blog dan advertorial juga sudah ada pelanggan melalui blog ini. Alhamdulillah. Terima kasih atas kepercayaan anda semua. 

Melalui kelas blog akademi bekerja di rumah, kesemua penjualan utama saya di blog menggunakan blog-blog tersendiri. Anda lihat lah.. 

Anda belajar satu kelas, anda boleh wujudkan seberapa banyak kedai blog yang bantu anda jana pendapatan. Bukankah ianya berbaloi?


Nak tahu lebih lanjut mengenai Kelas Blog ABDR




Semoga entri ini dapat memberi semangat kepada kalian untuk terus berusaha dan tidak jemu melakukan apa yang anda sedang lakukan untuk kejayaan diri anda sendiri. 

Terima kasih kerana sudi membaca entri ini. 

Semoga kita bertemu lagi di entri akan datang.
Read More

5/04/2018

Target Sale Dari Blog. Anda Bagaimana?

Jana Pendapatan Melalui Medium Blog - Google

Bismillah

Assalamualaikum semua, alhamdulillah blog emmemarina.com sehingga kini memberikan kalian banyak informasi malah mendapatkan pendapatan buat saya. Bagi saya, blog merupakan medium penyampaian terbaik untuk kita kongsikan bersama-sama. 

Jika anda membuat jualan di blog, maka anda meningkatkan prestasi kedai anda melalui pelanggan yang membuat carian melalui enjin google. 

Jika anda membuat sebuah blog untuk tujuan menyampaikan, tidak kiralah apa jua informasi yang berguna untuk para pembaca maka ianya lebih lagi bermakna. Oleh sebab itu, menggabungkan keduanya dalam satu laman blog, informasi + jualan maka hasilnya anda mendapat pengikut+pembeli. Teringat cikgu ABDR ada menyentuh perkara ini, apabila kita berkongsi tentang sesuatu kepada pembaca lama kelamaan mereka ini bertukar menjadi pembeli. Maka berlakulah urus niaga melalui blog anda semua. 


Inpirasi, perkongsian kemudian bertukar menjadi pelanggan


Informasi menjadikan blog kita blog yang diikuti dan kepercayaan, bakal bertukar kepada pelanggan setia


Apa Perlu Anda Lakukan Untuk Dapatkan Pelanggan Melalui BLOG?


1. Bina blog kedai
2. Belajar kelas blog sendiri menerusi cikgu bertauliah (akademi bekerja di rumah)

Bagaimana Jika tidak tahu langsung mengenai bina blog kedai?

1. Dapatkan khidmat bina blog dari saya sendiri (RM60/blog)
2. Belajar dalam kelas blog secara online (RM200-RM300 dan terima BONUS + Grup Support)
3. Belajar buat blog sendiri (Ebook Belajar Asas Blog - RM50)


Nak dapatkan informasi lebih lanjut?

Whatsapp 018-9100 852


















Read More

4/26/2018

Ebook Belajar Asas Blog by ABDR

Ebook Rujukan Kelas Asas Blog & Penulisan

Ringkasan Bab;

Bab 1: Analisa & Penentuan Blog
Bab 2: Langkah Demi Langkah
Bab 3: Blog Bisnes
Bab 4: Rancang Penulisan
Bab 5: Jenis Entri Penulisan
Bab 6: Penulisan Berpengaruh
Bab 7: Tips Penulisan
Bab 8: Motivasi Menulis
Bab 9: Asas Suntingan
Bonus 1: Teknik Blog Siapkan Ebook


Senarai semak analisa sebelum mula bina blog.

1. Nama mengikut ic
Tujuan penjenamaan diri di blog, fb, bisnes dan urusan profesional

2. Pendidikan
Asas penting untuk tahu kemahiran dan juga latar belakang awal membantu dalam sokngan penjenamana diri dan memperkenalkan diri kepada pembaca, bakal pelanggan.

3. Pengalaman kerja
Juga penting untuk memudahkan penulisan dalam Catatan Pengalaman. Pengalaman ini sangat penting, dan membantu idea penulisan. Ia boleh jadi pengalaman yang mahal untuk dikongsi. Ia juga seperti resume diri dalam blog.

4. Pengalaman bisnes
Juga penting, membantu memberi keyakinan kepda pembaca/pelanggan. Ini juga penting dan penentuan label blog.

5. Minat, kemahiran, kepakaran.
Kadangkala selain tiga perkara yang ini juga, setiap individu ada bakat atau kemahiran yang lain. Ini boleh dikembangkan lagi dalam bisnes atau aktiviti yang lain. Sangat penting perkara no.5 dan ia boleh juga menentukan tajuk blog.

6. Buku, jenis bahan bacaan yang suka dibaca.
Ini juga membantu untuk penentuan tajuk blog. Selain itu ia membantu penentuan label dan buku rujukan/ bahan penllisan. Jadi penulisa tidak akan putus idea.

7. Nyatakan url blog sedia ada dan fan page.Sangat penting, kadangkala ada pelajar yang sudah ada blog, jadi kita boleh tengok sebelum dan selepas masuk kelas.

Hasil dari blog pelajar ABDR



1. Menghasilkan lebih 10 manuskrip yang diterbitkan buku dan ebook menggunakan teknik kumpul idea dalam blog, boleh lihat senarai di sini


2.Blog tersiar akhbar  di Utusan Malaysia, Ruangan Mega




Blog di Harian Metro



3. Berkongsi teknik blog, penulisan bersama dalam kelas online Asas blog dan penulisan.


Penulisan bersama menghasilkan ebook

Harga Buku Belajar Asas Blog = RM 50


Whatsapp 0189100852 untuk memiliki ebook ini atau emailkan kepada emmemarinaent@gmail.com
Read More

3/16/2018

Ambil Kelas Belajar Blog Untuk Bisnes Tidak Pernah Mengecewakan

Mengupah saya buat blog atau sertai kami dalam kelas buat blog sendiri adalah dua perkara berbeza. Mengupah saya untuk bina sebuah blog kedai sesuai bagi mereka yang hanya inginkan kedai blog dan bukannya blog branding. Lihat sebagai contoh, blog saya sendiri, emmemarina.com merupakan blog branding aka kedai aka informasi.

Weblog ialah dimana kita boleh jadikan blog sebagai diari peribadi, diari pencetus aspirasi, info terkini dan ilmiah juga kedai blog semata-mata. Ianya bergantung kepada kita sambil mengambil tahu apa kekuatan blog dan fokus utama dalam pembinaan sesuatu blog branding. Jika kita tidak mengambil tahu dua faktor ini maka blog anda bakal menjadi blog caca merba dan hilang arah.

Contoh blog kedua saya, iaitu blog DMS hanya fokus kepada produk DMS, syarikat DMS dan informasi menjurus kepada produk-produk iaitu tips kecantikan, info kecantikan dan masalah kegemukan yang semakin membimbangkan di kalangan rakyat Malaysia.

Bila anda belajar dalam Kelas Blog, anda lebih tahu bagaimana nak jadikan ranking blog anda di carian utama. Anda belajar bagaimana mencari money keyword berbanding hentam keromo menulis di blog. Pelaburan belajar dalam kelas mungkin sedikit mahal tetapi anda bakal menjana wang ringgit dari sumber blog. Bukannya jadikan blog anda pekasam.


Upah buat kedai blog = RM60
Belajar kelas blog bisnes = RM250


Untuk menempah, whatsapp 018-9100 852


Read More

3/01/2018

Customer Dari Blog. Jana Pendapatan melalui Carian Google. Anda Bagaimana?

Betul ke blog boleh menjana pendapatan?



Memang betul kalau tahu cara dan kena gaya. Kenalah selalu update blog, menulis dengan cara yang betul, perkenalkan produk melalui penulisan dan penceritaan di blog.

Sama juga kalau kita ada kedai, kedai selalu tutup. Barang pun tak dipamerkan. Macam mana orang nak tahu kan. Betul tak?

Ramai masih tidak mempunyai blog juga memandang enteng kepentingan blog kepada perniagaan mereka, maklumkan google ni tak selaju medium sosial seperti facebook atau instagram. tetapi tahukah anda? Rate closing pelanggan lebih tinggi melalui blog daripada kedua medium tersebut?


Kenapa?

1. Pelanggan mencari produk atau solusi dengan keinginan MEMBELI.
2. Pelanggan membaca setiap bait iklan/ penulisan/ pengalaman anda melalui produk tersebut. 

Jadi jika pelanggan dah baca, dah suka, dah menghayati agak-agak terus boleh convert kepada jualan?

KONFIRMLAH boleh!

Oleh sebab itu, iklan di blog kita perlu sentiasa lengkapkah setiap perincian produk, servis atau apa sahaja yang kalian promotkan termasuklah harga dan cara tempahan.

Jangan pula suruh PM dekat blog. Haru jadinya!







Ada 2 peluang kalian di sini

1. Menyertai program kelas blogshop melalui Akademi bekerja di rumah (KLIK SINI)
2. Mengambil tempahan buat kedai blog melalui saya sendiri (KLIK SINI)
Read More

2/25/2018

Salam Perkenalan Dari Penulis Emmemarina.com

Teks: Emme Marina Mohamad


Assalamualaikum w.b.t,


Bismillahirrahmanirrahim,


Apa khabar pengunjung semua? Semoga sihat hendaknya bersama keluarga dan rakan tersayang. Alhamdulillah bertemu kita di entri ini untuk lebih saling mengenali. Nama panggilan saya, Emme. Dikenali oleh ramai rakan sebagai Emme Marina. Namun nama sebenarnya bukanlah sekadar Emme Marina semata-mata. Cewah. Macam lain sangat la kan?


Pengenalan Diri

Nama sebenar, Puteri Emme Marina binti Mohamad, dilahirkan di Hospital Alor Setar, Kedah pada tanggal 13 September 1985. Usia saya kini insha Allah 33 tahun. Hidup sebagai anak askar sudah tentu tiada tempat tinggal tetap untuk membesar dan mempunyai rakan karib, selepas dilahirkan dan dibesarkan selama setahun di negeri Kedah, kami merantau ke negeri-negeri jiran antaranya Negeri Sembilan, Sarawak, Johor dan Kuala Lumpur. Alhamdulillah, setiap negeri ni ada kelahiran lain iaitu adik-beradik comel saya yang sememangnya semakin comel pada ketika ini juga (Ooopss). Setelah menjelajah akhirnya kami menetap di Negeri Sembilan, negeri kelahiran abah. Katanya, mahu berbakti pada Tok Wan yang ketika itu merupakan satu-satunya nenek saya yang masih hidup. Hanya setahun sahaja saya menetap di N.9 dan kemudian melanjutkan pelajaran tinggi di peringkat Matrikulasi di negeri Pahang pula. Agaknya sudah suratan takdir menempatkan saya di sini, sudahnya 2003, 2004 melanjutkan Ijazah Sarjana Muda di Universiti Malaysia Pahang (UMP) dalan bidang Kejuruteraan Kimia dan kembali semula pada tahun 2012 menyambung peringkat Sarjana di Universiti Malaysia Pahang di Fakulti Sains dan Teknologi, dan kali ini bersama keluarga sendiri pula. Ya, saya sudah berkeluarga dan memiliki 4 cahaya mata dan kesemuanya perempuan :) Malah 3 daripada anak perempuan saya dilahirkan di HTAA, Kuantan, Pahang.


Pengalaman Bekerja


Sebelum menamatkan pengajian di UMP lagi, saya dilamar oleh syarikat gergasi NEC Semiconductor Sdn. Bhd. sebagai salah seorang jurutera mereka. Walaupun saya tidak bekerja dalam industri Oil & Gas seperti rakan-rakan lain tetapi peluang pekerjaan ini tidak lari jauh dari pengkhususan kerana Kejuruteraan Kimia itu agak luas dan masih di dalam bidang yang serasi. Alhamdulillah, bekerja di NEC menemukan saya ramai rakan sekerja yang sangat positif dan suasana kerjanya sangat kondusif dan menyenangkan walaupun saya seorang sahaja jurutera Melayu di seksyen saya namun rakan sekerja dan manager memahami tuntutan kita sebagai seorang Muslim dan mereka sangat menghormati agama yang lain. Di NEC, saya bertugas sebagai Jurutera Plating dan Material. Tidak lama kemudian genap setahun di NEC, saya dilamar oleh cinta hati pula. Asyik dilamun cinta agaknya saya membuat keputusan mengikut cinta hati ke Kuching, Sarawak setelah beliau terpaksa posting ke Kuching demi kerjaya baru beliau di agensi MARA.

Berhenti kerja sememangnya tidak mudah kerana saya sudah mempunyai tanggungjawab sendiri iaitu hutang pelajaran, kereta termasuklah kad kredit, namun syukur suami masih mampu untuk menyara kehidupan kami ketika itu. Berdua di bumi Kuching kami sering rindu untuk pulang ke kampung halaman, saya ketika itu sedang mengandung anak yang pertama. Akhirnya kami membuat keputusan untuk tinggal berasingan dan saya berkerja di semenanjung Malaysia. Rezeki dari Allah, saya mendapat kerja sebagai jurutera di Kilang Plastik, Nilai, Negeri Sembilan sejurus saya tamat berpantang. Tinggal di Nilai lebih baik dan dekat dengan "airport" memudahkan saya menjemput suami dan menghantarnya. Suami saya akan pulang sebulan sekali pada waktu itu, adakalanya 2 kali sebulan. Wang gaji kami akhirnya banyak dihabiskan bagi belanja tiket penerbangan suami. Ketika ini, saya mula berfikir-fikir tentang mencari pendapatan sampingan. Saya mula menjadi dropship barangan baju muslimah.


Bermulanya Episod Berniaga sebagai Side Income


Tinggal berasingan dari suami dan jauh dari keluarga, membesarkan anak seorang diri agak mencabar dan lebih sukar apabila di tempat kerja bos-bos saya masih bujang. Jadi mereka tidak memahami kehidupan saya membesarkan anak, harus cuti separuh hari setiap bulan demi temujanji anak, datang lewat atau tidak hadir kerana anak sakit. Ini baru anak pertama, memang agak mengeluh juga saya dibuatnya dek perlian dari orang-orang atasan yang tidak memahami. Sewaktu ini, saya sudah jemu dan putus asa untuk bekerja, saya sudah berura-ura ingin berhenti kerja dan melakukan perkara lain. Pada suatu hari, saya mendapat panggilan dari seorang pensyarah dari Universiti Malaysia Pahang, saya sebenarnya pernah menghantar resume untuk menyambung semula pelajaran di  UMP, dan Alhamdulillah, Allah perkenankan doa saya. Setelah berbincang dengan suami akhirnya saya membuat keputusan untuk berhenti kerja dan menyambung pengajian di peringkat sarjana dalam jurusan sains kimia. Dan lebih menggembirakan lagi, rupanya Allah telah merancang yang lebih baik buat kami sekeluarga, suami saya juga dapat bertukar kerja ke semenanjung Malaysia iaitu di Pekan, Pahang! Masya Allah, saya di Gambang dan suami di Pekan. Begitu indahnya susunan Allah buat kami. Dan di sinilah kehidupan saya sebagai SAHM ataupun "stay at home mom" bermula. 

Menjadi pelajar serta ibu tidak mudah, menguruskan kelas, pelajaran di rumah, ketika ini saya sedang mengandung anak kedua =) Dan di waktu inilah saya mula serius untuk berniaga secara online walaupun tidak mempunyai ilmu yang banyak tentang perniagaan online. Syukur juga saya dapat biasiswa daripada UMP, jadi saya masih mempunyai pendapatan bagi menyara kehidupan saya ketika itu. Buat perniagaan online tanpa ilmu adakalanya ada rezeki, tetapi kebanyakkan masa tiada untung. Walaupun pelbagai pengalaman pahit dan susah payah dalam perniagaan online, ia tidak membuatkan saya putus asa, tetapi minat untuk berniaga dan lebih mendalami ilmu itu semakin menebal. Sejak tahun 2011 saya mulakan penglibatan dalam perniagaan secara online, saya memilih untuk menjadi dropshipper kerana kelebihan tanpa modal, tidak perlu menyimpan stok apatah lagi mengepos barang. Tugasan ini agak berat bagi saya, ialah mana nak belajar lagi, urusan keluarga, belajar marketing jadi agak tunggang langgang bukan? Saya bersyukur walaupun hanya dropship dapat membantu kami sekeluarga. Ianya salah satu medium yang turut saya rekomen kepada mereka yang ingin berniaga tetapi tiada modal awal atau besar. Mulakan dengan dropship tidak bermakna anda tidak akan berjaya. Niat yang baik, pasti Allah bantu. Alhamdulillah, kini saya masih kekalkan cara yang sama cuma lebih advanced, pengalaman ditimba, malah untuk ke depan kita harus berani mengorak langkah. Sudah mula gear rendah, sudah tiba masuk gear tertinggi. Namun setiap pengalaman yang ditimba tidak harus kita lupakan. Ianya menjadi asas perniagaan kita, jati diri kita.

Berniagalah kerana 9/10 rezeki itu datang dari perniagaan. Dan setiap rezeki keberkatan datang dari niat yang betul. Semoga Allah merahmati setiap perjuangan kita menjemput rezeki di dunia ini. Aamin


Akademi Bekerja di Rumah dan Blog Marketing


ABDR adalah platform belajar blog dengan lebih mendalam. Anda tidak membuat blog sahaja-sahaja untuk menceritakan kisah kehidupan anda. Di ABDR setiap penulisan adalah penulisan yang bermakna, tidak kiralah sama ada ianya berbentuk ilmiah atau motivasi. Pastinya ia memberi suatu nilai kepada masyarakat bukan sekadar mencoret sebuah kisah tentang diari kehidupan semata-mata.

Jika kalian ingin jadikan blog sebagai pendapatan kalian, maka di sinilah tempatnya.

Sudah masuk 3 tahun rupanya saya menjadi pelajar ABDR, alumni la ni. Alhamdulillah, ini bukan kisah dongeng kerana sejak mengikuti kelas blog di ABDR 100% perniagaan saya di atas talian datangnya dari blog. Saya sudah tidak berniaga secara aktif di medium facebook, malah akaun baru facebook dibuat tahun 2017 begitu juga instagram. Saya bersyukur bertemu dengan Akademi Bekerja di Rumah, ia memberikan saya banyak peluang untuk membina diri sebagai surirumah dan peniaga pada masa yang sama. Malah yang terbaik dari ABDR, anda bukan sahaja belajar kelas blog semata-mata banyak ebook yang diberikan secara percuma itu sangat bermakna. Rugi anda tidak gunakan dan manfaat setiap tips yang diberikan. Malahan, pada tahun 2018 saya sudah mula memulakan perniagaan sendiri iaitu mengambil servis Upah Buat Kedai Blog dan SEO dengan kadar yang sangat berpatutan. Namun nasihat saya, jika kalian mampu dan mahu maju di dunia perniagaan online mengambil kelas Blog Bisnes adalah yang terbaik.


Kenapa saya kata begitu?


Kerana sejak belajar ilmu blog di ABDR, saya telah mempunyai 3 laman blog utama bagi perniagaan saya iaitu www.dms360original.com, www.emmemarina.com dan www.jamtangansolat.blogspot.com. Bukan itu sahaja, setiap stokis dms juga saya siapkan blog khas untuk mereka gunakan bagi memaksimakan pendaptan melalui blog. Juga dengan ilmu yang kita ada, kita dapat membuat amal dengan berkongsi kelebihan mempunyai blog atau website ini. Alhamdulillah, website NGO Amal Till Jannah juga diuruskan oleh saya sendiri dengan bantuan rakan-rakan jemaah ATJ :) Boleh layari www.amaltilljannah.com untuk lihat hasil kerja team kami di sini. Tidak lupa, boleh layari www.elishomestaybatukikir.blogspot.com iaitu blog kedai pertama saya bagi Januari 2018. Selain upah kedai blog, saya juga sediakan copy writing dan free domain forwarding serta SSL certificate. Insha Allah sangat berpatutan bagi mereka yang inginkan sebuah blog kedai untuk carian google. Nak tahu lebih lanjut mengenai servis Upah Kedai Blog boleh layari entri di >> SINI <<.





Sekian, coretan ringkas mengenai diri saya serta matlamat saya di dalam kelas ABDR. Jika ada sebarang pertanyaan apa sahaja tentang berniaga, atau apa yang anda nak tahu dari informasi blog saya ini, boleh hubungi saya di 018-9100 852 (Emme).
Read More

4/20/2017

Jana Pendapatan 100% dari Blog

alhamdulillah. 100% pendapatan terjana dari medium blog.

bila saya mula berazam untuk fokus jualan online.
perkara pertama yang berada di minda ialah, bagaimana aku mahu kuasai pasaran online?

jadi perkara pertama saya fikir ialah google.
yup, kerana saya salah seorang yang amat suka menggoogle.

lalu bila saya google. google ini akan bawa saya ke sebuah laman yang penuh dengan informasi yang saya perlukan.

tidak kiralah website (dotcom) atau blog (blogspotdotcom) atau wordpress.

sejak itu saya belajar buat blog dan bagaimana menjana pendapatan melalui blog. bukan mudah rupanya. ada tekniknya. ada ilmunya.

terjumpa kelas asas blog secara online. yurannya pon berbaloi. alhamdulillah, sekarang saya di sini, betul-betullah namanya working at home mom.

hari-hari pelanggan masuk tanpa saya beriklan secara aktif. bila mana perlu, update blog semula, kemaskinikan informasi di entri, ubah tarikh kepada paling terkini.

adakalanya pelanggan kata, "saya nampak produk ni di facebook, saya pon google lalu jumpa blog sis"

alhamdulillah.


Read More

4/05/2017

Belajarlah Berniaga melalui Blog

Sudah hampir 2 tahun saya fokus jualan produk di blog sahaja. Sehingga adakalanya media sosial saya seperti facebook dan instagram sepi. Menulis di blog bagi saya ibarat menulis diari. Meluahkan rasa hati dan pandangan. Menulis tanpa rasa resah akan mata yang melihat.

Jika keyword carian anda menemukan anda dengan blog saya, maka alhamdulillah. Kalian merupakan insan terpilih dan saya amat bersyukur apabila kalian dapat meluangkan masa membaca entri-entri saya di blog ini.

Sejak tahun 2014, apabila saya membuat keputusan berblog sebagai sumber pendapatan. Alhamdulillah, jadual harian dan tugasan sebagai surirumah dan ibu lebih tenang berbanding berniaga di media sosial. Tunjuk ajar dan bimbingan yang diberikan semasa kelas asas blog amat membantu malah tidak mustahil untuk menjana pendapatan dari blog! Nah, saya merupakan antara pelajar Akademi bekerja di rumah yang berjaya menggunakan blog sebagai sumber pendapatan utama!

Dahulunya sewaktu berniaga di facebook, saya menggunakan pengiklanan FB Ads untuk menjana pendapatan. Anda tahu menggunakan FB Ads? Selain itu, saya sendiri sangat aktif berniaga di facebook profile. Namun ia merupakan satu aktiviti yang amat penat bagi saya, belajar, menjadi surirumah sepenuh masa, menguruskan anak. Terkejar-kejar saya dibuatnya menguruskan pelanggan di facebook. Jika "pm" itu memang benar mahu membeli produk, baguslah. Ini kita meluangkan masa yang terhad untuk pelanggan yang tidak tahu hujung pangkal. Mahu "pm" hanya kerana sifat ingin tahu. Bukannya prospek sebenar. Walaupun sudah membuat jadual waktu beriklan, malangnya masa untuk diluangkan di waktu tersebut pula menjadi masalah.

Masa merupakan suatu perkara yang amat berharga. Jika tertinggal, kita tidak akan mampu berpatah balik!

Apa yang saya pelajari di kelas asas blog?

1. Menyiapkan sebuah blog kedai secara profesional.
2. Belajar akan keutamaan label di blog.
3. Belajar memahami kata carian di blog supaya blog dapat raih tempat pertama di carian utama iaitu google.
4. Belajar menulis secara konsisten dan berpengaruh.
5. Belajar niche atau fokus kedai blog supaya pembaca bakal bertukar menjadi pelanggan dan terus membuat jualan.

Bukan itu sahaja, semasa pendaftaran kelas, semua pelajar bakal mendapat BONUS EBOOKS dari Akademi bekerja di rumah.


Isi di dalam ebook amatlah bernilai. Ia membantu saya dalam pelbagai hal sama ada sebagai surirumah yang bekerja di rumah mahupun seorang usahawan.


Belajar sesuatu?

Jomlah sertai kami di akademi. Belajar blog secara online sahaja tau.

Sebulan 10-15 peserta sahaja diterima.


Mahu tahu lebih lanjut?

Hubungi saya
Emme Marina

018-910 0852


Read More

3/28/2017

Latih Tubi 44 Entri di ABDR

Contoh latih tubi 44 entri 20 hari.

Kalau terbabas beberapa hari pun tak apa.

Yang penting apabila sudah mula wajib sampai ke garis penamat.

"Saya sendiri ada kpi. Mahu kalian yang daftar 100 peratus siapkan entri mengikut tempoh. - Guru Kelas Blog Penulisan aka Pengasas ABDR"

Lagi 11 tempat kelas asas blog dan penulisan sesi April 2017.


Dahulu saya juga begini. Tetapi berlainan dari dulu, tiada kpi diberikan. Oleh itu, ada ramai di antara kami yang tersasar dan lewat menyiapkan tugasan.

Kini, kelas blog kami lebih tersusun dan tugasan disiapkan dalam tempoh 20 hari. Alhamdulillah, kami lihat jumlah peningkatan kejayaan untuk terus konsisten menulis semakin tinggi. Pelajar dapat kekalkan momentum menulis dan memahami lebih cepat akan konsep fokus blog masing-masing.

Bila sudah mahir, siap sahaja tugasan 20 hari di kelas fokus pelajar sudah mula berlari tanpa bimbingan guru online kami seratus peratus. Alhamdulillah.

Jana pendapatan melalui blog.


Read More

Ilmu Blog buat Duit Tiada Percuma. Ini Buktinya

Dalam kami mempromosikan kelas online belajar blog sebagai sumber pendapatan, dengan bayaran yuran kelas yang amat berpatutan masih ramai yang komplen dan merasa susah untuk membayarnya. Mungkin kerana kelas online belajar blog ini tidak popular dan tidak dihadiri oleh artis.

Tetapi tahukah kalian dikalangan kami terdapat ramai para ilmuwan dan pelbagai jenis bidang pekerjaan yang sama-sama belajar di dalam kelas asas blog ini. Baik editor, penulis buku, jurutera dan ramai lagi.

Kelas online asas blog kami mengajar dan membimbing dari asas anda menyiapkan blog, iaitu dari penjenamaan, pembinaan blog profesional, penulisan malah bagaimana mencipta ruang fokus bagi blog anda. Ini baru asas. Selain itu, matlamat utama kami ialah menjadikan blog sebagai sumber pendapatan aktif mahupun pasif.

Paling penting anda!

Kejayaan tidak bermula dalam sekelip mata. Ianya dibina. Apabila kejayaan dibina dengan usaha kita sendiri, maka kita akan lebih menghargai.

Bina kedai online bersama kami. Mahirkan diri dan kemudian anda bila-bila masa boleh bina empayar lain tanpa perlu mengupah orang lain.


Di sini kelas dijalankan secara online sahaja. Tidak perlu berkejar ke sana ke mari. Tidak perlu luangkan masa khusus untuk ke bengkel dan tinggalkan anak di rumah pengasuh. Semuanya dibimbing secara kumpulan dan persendirian di whatsapp dan facebook.

Saya kongsikan asas bina kedai online yang bakal anda pelajari di dalam kelas kami:

1. Email
2. Google + akaun
3. Blogspot
4. Masukkan label
5. Masukkan "gadget-gadget" penting di blog bisnes.
6. Page
7. Borang tempahan
8. Link kan FB ke blog
9. Link kan Fanpages ke blog
10. Cara masuk gambar

Pendaftaran dibuka untuk Kelas Bulan April (10-30 April). Kelas secara online di Whatspp group. Saya hanya perlukan 10 pendaftaran sahaja. Siapa cepat dia ada dapat belajar dulu.

Setiap bulan kuota kami dibuka seramai 10 orang pelajar sahaja.

#janapendapatanmelaluiblog

Buat duit dari blog. Sama ada aktif atau pasif.


Read More

3/23/2017

Kenapa Blog Penting bagi Peniaga?



Walau kencang macam mana pun kita sebagai usahawan berbisnes dengan menggunakan FACEBOOK, kita mesti juga belajar menggunakan blog sebagai medium pemasaran.

Kenapa penting blog? Kerana FACEBOOK ini sebenarnya macam RUMAH SEWA, bila-bila masa Tuan Rumah boleh ambil semula. Jadi untuk memastikan semua perkongsian tentang bisnes, serta promosi kita selamat, ada baiknya kita pindah masuk ke BLOG, yang kita panggil sebagai rumah kita sendiri.

Free pun free, hanya perlu belajar nak gunakan blog supaya lebih mudah bakal pelanggan jejak kita di carian.


Faham ke, tak faham tak pe. Yang dah memiliki blog sahaja akan tau kelebihan.

Jadi yang belum tu, cepat-cepatlah BELI RUMAH SENDIRI.

OPS nak bagitau, kami sedang buka pendaftaran kelas ONLINE blog. 

Masih ada kekosongan lagi.

Hubungi saya untuk menyertai kelas asas blog bulan April 2017 ini ya
Read More

3/22/2017

Bagaimana Puan Setting supaya Blog Puan Ranking Teratas ya?

Sebaik segera menjawab salam dan bertanya dari mana dan tujuan, si pemanggil mencelah. Agak tidak sabar mahu tahu kenapa dan bagaimana.

.
"Cop, boleh saya tahu macam mana Puan settingkan nama puan ada di google, dan tangga teratas sekali?"
.
Agak berfikir juga mahu menjawab. Apa yang saya setting ya. Jawapan ditanya dengan soalan juga.
.
"Boleh saya tahu apa sebenarnya yang puan sedang cari di google. Maksudnya, apa yang puan taip hingga menemukan nama dan no telefon saya?"
.

"Saya taip Kelas blog, terus keluar nama puan. Jadi saya hubungi puan. Saya nak tanya kelas blog dan cara untuk setting nama seperti puan buat".

Hehe.

Menarikkan?

Sumber: Cikgu Blog ABDR

Anda mahu sertai kelas blog kami? Pendaftaran bulan April sudah dibuka.

Hanya 10 tempat kekosongan sahaja.

Dua kelas popular blog kami

1. Kelas blog mula bisnes RM 250 percuma 6 ebooks
2. Kelas blog bisnes dan penulisan serentak RM 300 percuma 10 ebooks

Bagi kelas serentak,  automatik anda layak jadi sebahagian krew akademi.

Boleh jana pendapatan melalui akademi juga.

Nak tahu?
Wasap: www.emmemarina.wasap.my 


Read More

3/21/2017

Tips Blog sebagai Pasif Income



Tips blog :

Apabila traffic blog sudah tinggi, boleh jadikan blog sebagai medium pengiklanan. 

Untuk permulaan boleh ambil bayaran pengiklanan i blog serendah RM5 sebulan, kalau ada 10 barang untuk diiklankan bukankah sudah ada RM50 sebulan. 

Bukankah itu sudah mnjadi income pasif kita?..

Macam mana untuk dapatkan tip traffic blog tinggi? 


Tip dan cara ini boleh dipelajari dalam kelas asas blog penulisan dan kelas asas blog fanpage. Mahu belajar cara menjana pendapatan pasif melalui blog, hadir mana-mana kelas asas blog. Pendaftaran masih dibuka untuk 7 tempat lagi .

Sebulan hanya 10 tempat kosong sahaja.

Mahu turut serta, boleh whatsapp saya di link ini www.wasap.my/60189100852
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com