Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah

10/10/2018

Teknik Tipu Resit Online Transfer! Terkini

TEKNIK MENIPU PAYMENT



1. Buat SCHEDULED PAYMENT 

2. Pilih tarikh bayaran 3 hari akan datang
Contoh : Customer inform akan bank in hari ni 9 Oct 2018. Tapi masa dia buat online transfer, dia pilih SCHEDULED PAYMENT dan pilih tarikh 12 Oct 2018

3. Ini bermakna online seller akan menerima bayaran tersebut pada 12hb Oct. Bukan 9hb Oct 

4. Selepas selesai transaksi, resit akan di screenshot dan buyer tersebut akan hantar resit tersebut kepada seller sebagai bukti bayaran

5. Disini masalah bermula, Resit yang pihak bank keluarkan SEBIJIK SEJIBUN SAMA dengan normal transfer. Tiada cacat cela. Tiada langsung Remark mengatakan transaksi ini adalah sheduled transfer

6.  Paling best pd resit ada perkataan SUCCESSFUL 

7. Seller terima resit. Nampak asli dan terus pos barang tanpa menyemak baki akaun

8. Bila buyer dah dapat ref number barang,  dia akan cancel SCHEDULED PAYMENT tersebut. 

9. Makanya melopong lah online seller berkenaan bila nak close account hujung bulan

10. Kerana walaupun transaksi dibuat pada 9 October, resit pun nyatakan transaksi dibuat pada 9 october
Tapi duit tarak masuk sebab SCHEDULED PAYMENT which anytime je buyer boleh cancel

11. Ni contoh resit yang saya terima. Nasib baik saya semak akaun pada hari tersebut. Sampai telefon maybank center untuk kepastian

12. Lagi haru ialah, info dari Maybank Center, walaupun baki dalam akaun kita tinggal RM2 ja, kita masih boleh buat SHEDULED PAYMENT. Jadi penipu bebas letak apa apa amount yang dia nak dan set kan scheduled payment

13. Tanpa perlu cancel transaksi tersebut pun, bila tiba hari yang dijadualkan, bila sistem detect baki akaun tak cukup, maka transaksi tersebut akan automatik batal

14. Maka yahu yahu lah penipu dapat barang tanpa perlua buat bayaran

Kes ni terjadi pada 27 September 2018.  Buyer mendesak nak barang secepat mungkin. Sebab asyik desak je saya terhidu bau ikan dan buat semakan baki

Bila dah kantoi baru dia mengaku dia buat scheduled payment. Tarikhnya 30 september 2018. Silap klik katanya.  Desak nak barang juga dan make promise payment akan masuk 30hb

Saya berkeras tak nak bagi barang dan minta dia cancel scheduled payment ni, dan buat paymet lain

Terus senyap.... sunyi.... dan sepi ....
Sampai hari ni 

HATI2 LAH ye... SEMAK AKAUN SELALU

credit: tuan punya post asal xtau siapa

Berhati-hati dan semak setiap transaksi duit yang masuk!
Read More

9/26/2018

Tips Ibu Bekerja dari Rumah Elak Tekanan Perasaan dan Tidak Sabar dalam Berniaga Sendiri

Bismillah

Salam sayang semua... Apa khabar?

Sejak Qhaira semakin besar, kini sudah berusia 1 tahun 7 bulan, tingkah lakunya dan perhatian sangatlah menyesakkan. Berbeza ketika mengandung, dan membesarkan anak kecil ini tidak sama. Apabila anak-anak semakin besar pada usia 1 tahun - 3 tahun, karenah mereka pastinya memeningkan kepala anda. Bertambah sukar apabila anda merupakan surirumah yang seratus peratus menyusukan anak secara direct feeding.

Disebabkan kalutnya seharian di rumah sambil menjaga 2 orang anak, 1 tahun dan 4 tahun. Boleh tahan juga cabaran nak membuat kerja-kerja beriklan. Khususnya jika kalian mahu lakukan kajian/study di rumah secara tenang. Istilah tenang itu hampir pupus selagi mana anak-anak ini belum membesar ke peringkat stabil menguruskan diri sendiri dan tidak bergantung kepada perhatian anda. 

Bagi anak saya yang berumur 4 tahun, Qaireen boleh bermain sendiri, menguruskan diri sendiri dan tidak terlalu mengganggu urusan saya seharian. Cuma paling saya tidak gemar apabila dia mula merengek dan demand nak tengok youtube di handphone saya. Ini adalah salah satu perkara yang saya paling tidak gemari. TV sudah dibuka, mainan mereka sudah ada tersedia, alatan menulis dan melukis juga ada tetapi masih sibuk mahu bermain dan melihat youtube. Menangis sampai tak kesudah. Nak tak nak saya berikan dengan tempoh tertentu dan pantau apa yang dia lihat di youtube. 

Manakala anak saya Qhaira tidak henti-henti bergayut dan duduk di sisi saya dan menjadikan saya sukar untuk menulis atau menaip. Puaslah dihalau bermain bersama kakak juga tidak mahu. Ini satu lagi situasi, diletakkan di bawah atau selain dari sisi saya atau di atas riba teruslah menangis terisak-isak macam telah dibuang jauh ke dalam semak lagaknya. Sesungguhnya saya sebagai ibu dan bekerja sendiri pada masa sama, bagi saya ianya sangatlah mencabar. Bila datang idea, bila datang banyak kerja ketika itulah peak kedua-dua anak ini pula mempunyai demand yang tinggi. Sampai ada masanya, saya give up untuk melakukan kerja bisnes dan melayan mereka berdua.

Namun, anak-anak bukanlah alasan anda tidak boleh berjaya. Mana yang anda tidak boleh lakukan di waktu bersama mereka pada waktu tertentu. Anda fokuslah lakukan kerja yang anda boleh lakukan. Sebagai contoh, pagi merupakan waktu Qhaira perlukan saya di sisi oleh itu, melakukan kerja-kerja di laptop adalah perkara yang boleh menyebabkan saya naik angin juga tahu. Anda boleh siapkan kerja-kerja rumah sambil melayan anak kecil dan tidurkan mereka dahulu barulah anda mula membuat kerja-kerja iklan/bisnes anda.

Mari saya kongsikan sedikit TIPS untuk kalian Ibu-Ibu Yang Baru Mula Berniaga dari Rumah


Saya harus akui saya juga pernah alami break down sewaktu mula-mula menguruskan rumah, anak dan berniaga pada masa yang sama. 

Ikuti Tips Urus Anak dan Masa Anda Berniaga di Rumah sambil Elakkan Tekanan Perasaan. Insha Allah


1. Bangun seawal 5 pagi dan mula merancang aktiviti perniagaan anda. 

2. Sediakan sarapan segera buat anak-anak kecil dan jika boleh makanan tengah hari.

3. Jika anda berniaga di Facebook atau Instagram, gunakan tools supaya anda boleh gunakan supaya perjalanan post anda berjalan lancar. Yang penting, anda setkan iklan anda setiap hari sama ada awal pagi atau sebelum tidur. Anda tidak akan sempat nak update 10 post setiap hari dengan kekecohan harian oleh itu anda perlukan tools untuk membantu aktiviti beriklan anda setiap hari.

4. Bagi anak-anak kecil, walaupun mereka sudah bangun awal pagi, mereka memerlukan tidur yang lebih setiap hari. Oleh itu, setelah siap bersarapan dan mandi, anda tidurkan mereka semula dan barulah anda memulakan aktiviti bisnes anda. 

5. Bagi anak yang berusia 3 tahun ke atas, mereka sudah pandai menguruskan diri oleh itu anda sediakan alatan permainan atau gajet pembelajaran supaya mereka leka dan anda juga dapat menguruskan kerja anda dengan baik. 

Pengalaman saya sendiri, walaupun kita sudah merancang kesemuanya dengan baik. Ada masanya apa yang kita rancang itu tidak berjalan dengan lancar. Namun yang penting, anda harus disiplin dan konsisten lakukan pengiklanan anda supaya kedai anda hidup setiap hari. Tanpa iklan yang konsisten, mana mungkin datangnya pelanggan anda bukan?

Selain beriklan, jangan lupa adakan ruang masa untuk berinteraksi bersama pelanggan, rakan sosial dan tambah ilmu dari masa ke semasa. Tanpa ilmu, kita mungkin ditokok lama dan tidak maju kehadapan. Biarlah kita berniaga bukan sekadar mencukupkan rezeki tetapi tahukah anda? Dalam mencari rezeki ini, paling baik, paling indah kita semakin dekat bersama Pencipta dan Pemberi Rezeki. Ya, Allah SWT. Semakin tinggi ilmu dan maju perniagaan kita, semakin dekat dan kenal kita kepada Pencipta.

Amanah
Keberkatan
Sabar dalam Mencari Rezeki

Ini semua adalah dalam ilmu Allah yang terkandung dalam Al Quran. 

Riba
Tidak Sabar
Menipu
Tidak Menjaga Aurat
Tidak Amanah
Tiada Keberkatan

Ini termaktub dalam perkara yang tidak patut kita lakukan sebagai seorang peniaga Islam. 

Allah telah menurunkan Al Quran bukan sekadar kita baca dan hafal tetapi untuk kita ikuti dan gunakan bagi urusan kita di dunia. Insha Allah, ada rezeki lebih dari berniaga, kita gunakan untuk membantu yang memerlukan, bersedekah, berzakat selain membantu suami dan keluarga dengan income yang kita dapat.



Read More

9/21/2018

Apa Beza FB Profile Dan FB Fanpage - FB Berbayar Pula Bagaimana?

Bismillah

Terima kasih saya ucapkan pada pembaca yang whatsapp saya bertanya berkenaan FB page. Sepertimana yang kalian tahu, saya ada membuat upah atau servis bina FB Page / Servis Upah Buat Facebook Page pada kadar yang amat berbaloi.

Namun, bila ramai yang bertanya tu, ramai juga rupanya tidak sedar atau kurang faham lagi tentang kegunaan dan kepentingan FB Page dalam bisnes atau community. FB Page ini tidak semestinya digunakan bagi bisnes seller sahaja, berniaga sahaja boleh guna FB Page. Tidak. FB Page boleh diguna pakai lebih besar dari itu, selain berniaga anda boleh gunakan sebagai branding diri anda. Biasanya Branding ni kita pakai FB Profile kan, tapi tidak ya. Anda boleh gunakan FB Page sebagai brandingkan diri anda.

Apa Beza FB Profile dengan FB Page?


FB Profile ialah facebook personal kita di mana awal sahaja kita daftarkan diri kita ke akaun Facebook, maka itulah FB Profile anda semua.


FB Page dibina untuk kita bersosial bersama rakan-rakan alam maya tidak kira di mana rakan anda berada jauh atau dekat sekalipun. Ia merupakan medium yang sangat terkenal dan Malaysia adalah antara negara yang mempunyai ranking tertinggi menggunakan medium Facebook. Oleh sebab itu, tidak hairanlah hampir setiap rakyat Malaysia memiliki sebuah akaun Facebook mereka tersendiri.

Namun, bercakap tentang bisnes atau berniaga di FB Page, untuk melakukan hard selling adalah sangat tidak disarankan. Jika anda terlalu banyak lakukan posting berbentuk hard selling, iklan je 24 jam rakan-rakan FB anda mungkin akan mula jemu dan unfriend akaun FB anda. Ha, jika itulah kisahnya usah terkejut jika anda mendapati rakan-rakan facebook anda semakin berkurangan. Maksima anda boleh berkawan di FB Page ialah seramai 5,000 orang. 5, 000 orang inilah rakan FB anda tidak kiralah mereka aktif atau tidak aktif berhubung dengan anda, nilainya sebanyak 5,000 sahaja dan jika berlaku penambahan rakan, mereka akan secara automatik menjadi follower anda.

Baik. Ini adalah anda salah satu kelebihan lain iaitu rakan bertukar menjadi follower dan sangat menarik jika follower anda melebihi dari 5,000 rakan FB profile anda pula. Teruja bukan?

Mahu lakukan iklan di FB personal bermaksud setiap post anda memiliki content yang ada informasi, ada keseronokan, ada tips dan pelbagai informasi yang diguna pakai oleh rakan-rakan anda. Bak kata mentor saya, Tuan Guru UK, dalam setiap kisah kita, ada kisah orang lain. Oleh sebab itu, kita kenalah rajin untuk share apa jua pengalaman yang mungkin sebenarnya turut dialami oleh orang lain. Mungkin apa yang kita sharekan pada FB Page kita sebenarnya merupakan sesuatu yang diperlukan oleh orang lain. Butuhkan solusi, butuhkan jawapan bagi permasalahan mereka. Jadi FB personal ini jika anda dapat gunakan sebaiknya insha Allah, anda dapat meraih kepercayaan dan disukai oleh rakan dan follower anda.

Bagaimana pula dengan FB Page?

FB Page atau Facebook Fanpage merupakan laman rasmi untuk anda lakukan aktiviti perniagaan anda, branding atau informasi/tips buat pengikut anda. Berbeza dengan FB profile, anda boleh lakukan pelbagai perkara antaranya ialah melakukan iklan berbayar di FB Page. Menarik pengikut untuk LIKE page anda dan kemudian FOLLOW dan menerima NOTIS dari FB PAGE anda adalah kelebihan yang lebih besar berbanding FB Personal.


Ini adalah paparan FB Page. Anda lihat ada banyak fungsi dan setting yang boleh anda gunakan untuk memaksimakan jualan anda di Facebook.


Kelebihan Berniaga Melalui FB Page


  1. Anda dapat melakukan hard selling walaupun begitu tips bagi meningkatkan follower seeloknya anda harus lakukan kedua jenis selling iaitu hard dan soft selling. Sertakan juga tips dan panduan bagi niche berkaitan produk jualan anda.
  2. FB Page mempunyai banyak fungsi bagi meningkatkan jualan anda seperti contoh, fungsi iklan berbayar (FB ADS), Boost Post (Berbayar), Event, Offer, Shop dan About (anda boleh paparkan dan masukkan informasi berkaitan produk/kedai anda)
  3. Menerima review daripada pelanggan dari kedai anda atau pelanggan yang pernah menggunakan produk jualan anda.
  4. Mencapai ribuan ke jutaan followers hanya dari sebuah FB Page. 
  5. Bina engagement atau tribe dengan bina group FB dan dilinkkan ke akaun FB Page anda. 
  6. Linkkan FB page ke akaun Instagram dan dapat memantau juga aktiviti dari instagram melalui FB Page anda (Menarik sangat kan?)
  7. Bina quick chat atau robot chat sebagai pengganti diri anda dan memudahkan close sale berlaku dengan pantas tanpa kehadiran anda atau kelewatan anda menjawab soalan dari pelanggan FB Page anda
  8. Dapat menggunakan pelbagai tools berkaitan pemasaran di Facebook sebagai contoh Auto reply, Sedut Database pelanggan, Auto Komen dan banyak lagi tools atau plugin yang boleh anda cuba.
Oleh sebab itu, tersangat lah rugi jika anda masih belum mempunyai sebarang FB Page jika anda merupakan seorang peniaga. Tidak kiralah anda berniaga secara online atau offline. 

Oleh sebab itulah, tersangat rugi dan ketinggalan jika anda tidak memaksimakan sebaik mungkin akaun facebook anda sebagai seorang peniaga. Mulalah bina sebuah FB Page untuk diri anda dan produk jualan anda dan sharekan kepada seluruh rakan anda akan kewujudan akaun Facebook Page anda :)

FB Page Berkaitan Branding. Anda lihat sendiri bagaimana Usahawan dan Role Model Azizan Osman membina follower beliau sehingga 900 ribu LIKE

Contoh sebuah kedai FB Page berdasarkan jualan iaitu dalam niche Women Fashion atau Hijab. Dalam petak merah merupakan kelebihan yang anda tidak dapat lakukan dengan sebaiknya di FB Personal anda. 

Boleh letak MAP dan perkara berkaitan kedai online/offline anda. 

Boleh setting jualan terus di FB Page melalui option SHOP.


Jika anda perlukan bantuan servis bina FB Page bolehlah hubungi saya atau whatsapp di 0189100852. Insha allah jika tiada aral atau queu client yang panjang, sehari sahaja boleh siapkan kedai FB Page anda kay :)


Semoga entri ini dapat membantu kalian sedikit sebanyak informasi mengenai kelebihan dan perbezaan memiliki FB personal dan FB Page.




Read More

9/18/2018

Akhirnya Berjaya Pegang Title Preferred Seller Shopee

Alhamdulillah, akhirnya setelah berjuang berniaga di Shopee kedai saya iaitu Emmemarina berjaya mendapat title pengiktirafan dari Shopee sebagai Preferred Seller pada bulan ini.

Sememangnya agak sukar bagi saya juga kerana saya menjual produk yang tinggi harganya iaitu hampir 90% produk di kedai saya bernilai RM100 ke atas dan ditambah ujian dengan DMS360 mempunyai persaingan main harga dan tiruan sebenarnya adalah sangat mengecewakan.

Jika kita teruskan usaha, tidak goyah akan halangan dan nafsu godaan untuk turut serta merosakkan harga produk dan amanah mana mungkin Allah hadiahkan nikmat buat kita semua. Saya bersyukur walaupun masih risau adakah saya mampu memikul status Preferred Seller Shopee ini bagi 3 bulan akan datang. Doakan agar saya dapat terus menyandang status Preferred Seller di Shopee atau singkatannya PS Shopee selagi mana ada kudrat dan rezeki berniaga di Shopee.




3 Perkara Penting Anda perlu Tahu Tentang Preferred Seller Shopee ialah:

  • Order sebulan sebanyak 50 order
  • Tiada penalti
  • 80% produk di kedai anda adalah READY STOK


Kenapa Penting Nak Jadi Preferred Seller Shopee Ni? Best ke?


Sebenarnya menjadi PS atau tidak ianya bergantung kepada anda. Anda boleh sahaja terus berniaga dan capai income berpuluh ribu sebulan dengan berniaga di Shopee tetapi tidak berstatus PS. Masalah utama yang anda akan hadapi ialah untuk meletakkan kedai anda 80% adalah READY STOK dan kebanyakkan seller di Shopee menggunakan status PRE ORDER bagi tempahan mereka. Jika anda tidak kisah akan status Preferred Seller anda bolehlah abaikan kepentingan untuk menggapai Preferred Seller Shopee. Jika anda menjual produk dari China atau Oversea mungkin sukar untuk dapat status PS, tetapi yakinlah memang ramai di kalangan rakan saya yang berjaya buat income beribu walaupun bukan sebagai PS di Shopee.MY


Insha Allah, EBOOK RAHSIA BUAT DUIT SHOPEE dari saya sendiri akan dikeluarkan tidak lama lagi. Anda bolehlah dapatkan, saya terangkan satu persatu dengan video sekali untuk anda tonton. Bukan saya seorang sahaja tetapi ada team yang kuat yang juga otai seller di Shopee yang turut memegang status Preferred Seller lebih dari 3 tahun berturut-turut. Malah ada dalam team kami yanag sale setahun (2017) adalah sebanyak RM500 ribu. Masya Allah. Hebat. Insha Allah beliau akan menulis mengenai TIPS & TRICKS BUAT DUIT DI SHOPEE.


DOAKAN KAMI CEPAT TERBITKAN BUKU SHOPEE YA.


Nak follow kedai saya di Shopee? Jom saling follow: anda boleh tinggalkan komen link kedai anda selepas follow kedai saya di Shopee ya

Link shopee: https://www.shopee.com.my/emmemarina

Read More

9/07/2018

Bila Keluar Error Pada Iklan Autopost Group Anda

Nak cerita indah je tidak bagus jugakan. Seolah-olah software Viral autopost facebook ini sempurna. Hakikatnya tiada perkara itu sempurna melainkan Allah yang Maha Esa. Cewah. Madah permulaan ya.

Pagi tadi saya beriklan, mengiklankan stok clearance jam tangan azan. Stok bagi model Jam tangan azan Harameen 6506 tidak akan direstok kembali oleh HQ kami maka HQ nak bagi clearkan stok ni segera itu yang ada lelong.




CLEARANCES SALE! CLEARANCES SALE!

Untuk makluman semua,kami sedang mengadakan CLEARANCES SALES bagi produk jam tangan azan model Harameen 6506 ini. Dan produk ini TIDAK AKAN DI RESTOCK SEMULA. Jadi cepat dapatkan stok terakhir Jam tangan azan HARAMEEN H6506 ini sekarang!

* Percuma: Baucer RM10 & Beg kertas Eksklusif (STOK TERHAD).

P/S: Pembelian sebelum jam 11.30 pagi akan dihantar pada hari yang sama.🤩 Selepas jam tersebut, akan dihantar hari bekerja berikutnya. InsyAllah 😊

Kenapa beli daripada kami?
- Harga paling murah
- Produk direct daripada kilang
- Penghantaran segera
- Tracking Number terus ke telefon anda melalui SMS
- Stok banyak (bagi yang mahu borong)

JAM TANGAN AZAN KIBLAT HARAMEEN 6506
Pilihan warna: Hitam (Skrin Putih), Hitam (Skrin Hitam), Kelabu (Skrin Putih), Kelabu (Skrin HItam), Pink, Putih, Kuning, Hijau Muda, Turquoise, Ungu dan Oren.
*kalau ada yang nak gambar lebih jelas boleh Chat dengan kami ya.

Spec:
•    Automatik Qiblat sepantas 3 saat
•    Automatik Kompas
•    Waktu solat seluruh dunia
•    Tulis nama sehingga 6 huruf
•    Penanda Al Quran
•    Kalender Hijrah dan Masihi
•    Taqweem Malaysia
•    Dwi-bahasa (English & Arabic)
•    Alarm
•    Stopwatch
•    Kalis Air (30M)

Untuk tempahan terus wasap ke 0189100852

#jammurah #harameen #jamazan #jamkiblat #kiblat #solat #buruj #freegift #original #warranty #casio #jamtanganazan #islam #trusted #jamdigital #mikat #quran #promosi

Mula sahaja terus ada masalah pada sistem. Keluar permission error. Aduh. Gelabah la kejap kan. Mana tidaknya kelmarin akibat tamak beriklan dan tidak ikut peraturan facebook saya disekat dan disifatkan sebagai spam. Namun, berjaya selesaikan dengan facebook cuma denda tetap kena dendalah. Saya tidak boleh buat apa-apa posting selama 1 hari. Alhamdulillah cuma sehari.


Bila saya cek kembali rupanya group tersebut sudah tiada ruang untuk membuat sebarang posting. Sudah ditutup. Jadi solusinya selepas ini delete sahaja group ini dari facebook akaun anda selepas itu anda boleh keluarkan dari setting group beriklan di software viral autopost facebook automasikan bisnes anda. 

Mudahnya software viral autopost facebook ini memberikan peluang untuk saya beriklan tanpa membazirkan masa. Malam tadi saya run auto like untuk semua post kawan-kawan di facebook. Insha Allah mulai hari ni nak konsisten add rakan baru 100 orang sehari. Nak add banyak-banyak boleh tetapi nanti masa terguna pula untuk pengiklanan autopost. Anda harus bijak gunakan software supaya facebook tidak anggap anda spamming. Jangan kerana ketamakan kalian, kalian sanggup hilang facebook akaun tahu.

Dan bestnya software viral autopost facebook ini boleh pakai kat handphone. Tidakla susah payah perlu beli laptop. Tak perlu sampai ke tahap tu dan boleh jalankan 3 akaun facebook berlainan sekaligus. 

Ha, apa lagi. Mulakanlah sale anda di facebook😊
Read More

9/06/2018

Ebook Belajar Sale Shopee Kini Dibuka!

Salam sayang semua,

Ramai whatsapp nakkan belajar bisnes dekat Shopee kan?



Best bisnes kat shopee sebab anda tak perlu susah payah cari pelanggan macam dekat instagram dan facebook tetapi tipu kalau saya kata masuk je Shopee terus dapat pelanggan. Kalau dah beribu-ribu seller termasuk selebriti dan mall besar dekat Shopee maka takla semudah itu terus dapat sale. Maka anda perlukan mentor atau apa sahaja panduan untuk anda bermula.

Soalannya

Sejauh mana anda nak berjaya dalam bisnes anda di Shopee?

Hangat-hangat tahi ayam? Atau nak buat sale beribu-ribu sebulan?

Anda pilih.

Sebab kalau saya yang jawab, saya nak beribu-ribu ringgit berjaya buat sale dekat SHOPEE.MY.

Berniaga di Shopee merupakan antara kemudahan bisnes online yang sangat bagus bukan sahaja untuk surirumah atau yang sibuk bekerja. Tidak kira siapa pun anda, anda nak buat sale tambahan atau income tambahan untuk diri anda atau keluarga anda maka Shopee adalah antara peluang anda yang terbaik.

Belajar cara yang betul dengan mentor dan dapatkan panduan bermula dengan cara yang betul. Insha Allah anda tidak semberono sahaja langgar tembok masuk bisnes kat Shopee.

Oleh itu, saya kongsikan kepada kalian satu Ebook lengkap!

Bukan sahaja dapat ebook A to Z dengan TIPS DAN TRICK tetapi dapat bonus 200 produk masuk ke kedai anda dan group support di Telegram.

Jika anda nak tahu, nak belajar dan nak buat sale dengan Shopee.MY maka teruslah klik kat link di bawah ni

http://nak.la/ebooksshopeefree


panduan bisnes di shopee

Read More

9/05/2018

Cara Poskan Parcel Anda di Bawah Program Free Shipping Shopee

Assalamualaikum. Dah lama saya tidak berkesempatan untuk menulis entri mengenai Shopee.MY. Pelbagai usaha dilakukan akhirnya berjaya mendapat gelaran Preferred Seller walaupun hanya 2 hari sahaja (sabar ajelah). Setelah dikenal pasti rupanya kerana saya telah setkan kedai saya kepada pre order selama 7 hari semasa cuti raya korban tempoh hari.


Antara syarat Preferred Seller Shopee ialah: 80% dari kedai anda wajib ialah produk READY STOK. Maka walaupun niat saya bercuti maka saya setkan 100% PRE ORDER itulah natijahnya buat sesuatu tak tanya dulu. Kalau anda bukan berstatus Preferred Seller tiada masalah nak setkan semua PRE ORDER namun jika anda berniat dan mahu jadi Preferred Seller Shopee maka usahlah buat begitu lagi walaupun bercuti. Anda harus setkan terus kepada ON VACATION atau tiada cuti langsung iaitu tidak kira masa kedai anda haruslah berada dalam keadaan READY STOK. Bila ready stok, maka paling lewat anda boleh lakukan urusan pengeposan ialah 3 hari waktu bekerja.


OK cukuplah bercerita kisah sedih gelaran Preferred Seller Shopee ditarik. Huhu.


Dapatla pengalaman tu insha Allah ada rezeki esok kita dapat lagi gelaran PS Shopee. Aamin


Baik. Sambung kepada entri kita hari ini, iaitu Bagaimana nak poskan barang setelah kita berjaya mendaftar di Program Free Shipping Shopee. Untuk pengetahuan anda, ada dua cara pengeposan dilakukan di Shopee iaitu satu, anda masuk Program Free Shipping Shopee di mana anda akan menggunakan tracking number yang disediakan oleh pihak Shopee menggunakan akaun Poslaju Shopee sendiri. Kedua, anda pos secara biasa tidak kiralah apa jua kurier dan anda taipkan sendiri tracking number di bahagian shipping seperti mana disediakan oleh pihak Shopee.


Contoh: Cara nak keyin tracking number secara manual (ini merupakan paparan desktop) kalau apps lebih kurangla macam ini kay. Pilih poslaju atau kurier anda, kemudian isikan tracking number dan tekan SHIP.

CARA POS BARANG JIKA ANDA DALAM PROGRAM FREE SHIPPING SHOPEE


Untuk masuk program ini sangat mudah,


Tiada pembayaran dikenakan untuk Seller join program ini!


Seller perlu APPLY untuk join programme ni.


Tunggu sehingga dapat notifikasi pengaktifan daripada Shopee baru dikira Option 1(Program Free Shipping Shopee) aktif. Selagi belum terima notifikasi, anda masih dalam Option 2 (manual pos dan keyin sebagaimana anda lakukan kebiasaannya easy parcel juga dikira dalam option 2).


Bagaimana hendak mendaftar? 


Hanya daftar di sini sahaja 👇
https://shopee.com.my/poslajusignup

Anda pilih tarikh terdekat untuk kedai anda diaktifkan, biasanya proses ini mengambil masa 2 minggu.


Walaupun saya sendiri merupakan seller option 1 di bawah program free shipping Shopee tetapi semalam merupakan pertama kalinya saya poskan sendiri. Havoc jugalah. Penat sebab satu parcel sahaja tapi kecoh ke sana sini dengan anak-anak!

APA PERLU ANDA LAKUKAN PERTAMA KALI NAK POS ORDER SHOPEE SETELAH BERJAYA AKTIF?


1. Bila dapat sahaja order, tekan ARRANGE SHIPMENT. Kemudian tekan PRINT AWB (AWB ialah tracking number atau consigment note dari Shopee)
2. Sediakan parcel anda untuk diposkan.

APA ANDA PERLUKAN SUPAYA DAPAT POSKAN BARANG?

1. Anda akan memerlukan BORANG KONTRAK POSLAJU (KOD PL9 BERWARNA PINK). Anda boleh dapatkan di ibu pejabat POSLAJU anda secara percuma.
2. CN yang anda dah print kan tadi (AWB)
3. Parcel

Borang Kontrak PL9 berwarna pink. Sup bunjut mandian herba ni ready stok dekat saya, alang-alang teringin nak guna shipping free. HEHE hasilnya takla free sangat dengan kos yang ditanggung.
Disebabkan dekat rumah tiada printer, jadi berhenti kejap dekat kedai dan print dulu. Ini adalah contoh AWB anda printkan kepada 2 set iaitu 4 CN kemudian potong mengikut garisan tengah. 2 slip akan dimasukkan ke dalam parcel anda, 1 slip dikepilkan bersama borang kontrak bagi simpanan poslaju dan 1 slip lagi untuk anda sendiri

Dah cukup semuanya? OK. Bolehlah kita poskan order kita dari Shopee dengan PERCUMA yeay

Setelah siap semua ini, dan anda isikan maklumat diperlukan di borang kontrak PL9 maka anda bolehlah ke poslaju yang menerima borang kontrak shopee. Pos mini tidak terima borang pink ni kat sini. Maka saya harus ke POS Cawangan untuk urusan tersebut. (SEDIHHH) bukan apa pertama kali kan,, bila tanya rakan-rakan shopee rupanya ada pos yang terima, ada yang tak terima. Gitu pun boleh :) Bila saya berurusan di pos mini mereka terus menolak order shopee saya tu, terasa bodoh seketika sebabnya kenapalah tak bertanya dahulu ini beratur panjang-panjang dengan anak kemudian terpaksa ke tempat lain. Syukur bila call poslaju mereka terus angkat, jadi barulah saya tahu bagi daerah saya ini mana-mana poslaju mini memang tak terima borang kontrak Shopee. Begitulah kisahnya.

Pos Mini yang merijek borang kontrak shopee. huhu. jaraknya ni dalam 3-4km dari rumah, ulang alik around 8-10km

Akhirnya, diterima di sini. Pos besar paling dekat dengan rumah saya dengan jarak 11km pergi. Jadi pergi balik dalam 22-23km juga. Nasib baiklah ada juga pos cawangan ni kalau tidak nak ke ibu pejabat POSLAJU yang jaraknya pergi balik 60km. Menangis la saya jawabnya. huhu

Jadi jika saya nak gunakan Free Shipping Shopee maka saya harus bergegas ke Pos Cawangan dengan jarak 11 km dari rumah. Kena fikir juga berbaloi atau tidak sebenarnya jika hanya 1 item kemudian komisyen tidak tinggi mana kan dah rugi juga. Walaupun namanya percuma, tapi kos minyak keluar 22 km ulang alik tak termasuk ragam anak-anak dan plus minus beli itu ini jika keluar ianya mungkin tidak berbaloi untuk saya. Maka saya mungkin terpaksa setkan produk ready stok di tangan kepada others (iaitu manual shipping) kerana poslaju mini berada dalam area taman memang ada berbanding 22 km secara ulang alik dari rumah ke POS cawangan berdekatan.

Jadi nasihat saya, jika anda baru bermula berniaga di Shopee maka penting untuk anda lihat poslaju / pos cawangan yang menerima parcel anda vs komisyen anda. Jika anda memang sehari 100 parcel tiada masalah nak ke poslaju dengan jarak yang jauh. Atau lagi best jika anda sebulan dapat 100 order anda boleh pilih pilihan drop off haaa, jadi tak perlu keluar rumah. Hanya tunggu poslaju sampai dan ambil parcel anda. Pilihan ini disediakan oleh Shopee sekiranya order sebulan anda mencecah 100 order sebulan. Jadi jom kita berusaha untuk capai target dan tak perlulah ke poslaju lagi kan? hehe


Alhamdulillah


Pengalaman ini memang best sebabnya bagi saya sebagai dropshipper dan jarang pos barang ni kadang-kadang perlukan ilmu baru. Bila kita uruskan sendiri stok dan poskan barulah kita tahu ragamnya suplier dan biz partner kita kan. Syukur alhamdulillah, majority biz partner saya sangat baik. Sangat saya hormati. Kami semua dah bersama sangat lama dan bagi biz partner yang baru khususnya khas untuk Shopee juga banyak membantu saya sendiri. Maka, memang benarlah dalam bisnes ini kita perlukan rakan dan support yang baik maka barulah kita dapat berjaya. Bina networking sambil belajar bersama-sama. Adakan hubungan yang baik semasa rakan bisnes anda kerana itu merupakan tunggak utama dalam sesuatu partnership.


Jika anda tiada produk dan nak tambah produk di kedai shopee anda, bolehlah letak produk DMS juga. Komisyen saya dapat berikan as dropship DMS dengan percuma postage khas di Shopee ialah sebanyak 20% dari harga asal DMS. Tidak perlu pening kepala nak poskan barang atau setkan postage. Hanya uploadkan sahaja produk kami ke kedai Shopee anda dan rajinkan share dari Shopee ke media sosial selain rajin boost 4 jam produk jualan anda.
Read More

Ready Stok Produk DMS 360 (Dermax Superskin 360) Melalui Agen Sah DMS

dms360 peringkat antarabangsa
Award winning DMS360 pada tahun 2017

Produk DMS360 mendapat sambutan yang hangat sejak di awal kemunculan lagi. Menjadi viral melalui medium sosial facebook kerana mengikut founder DMS yang dikenali sebagai CFU katanya, "mahu menggunakan medium internet sebagai sumber sebaran produk jualan DMS360"

agen sah dms360
Elak penipuan, DMS tumpu pemasaran melalui internet

Namun begitu, bila kuasa viral dan semakin ramai menggunakan produk kecantikan DMS360 muncul pula produk tiruan DMS bagaikan cendawan tumbuh. Bukan sahaja secara online tetapi offline juga ada. Anda boleh cuba lihat di kedai-kedai jamu atau kedai kecantikan di kawasan anda. Mungkin anda akan terjumpa skincare DMS antara yang paling banyak tiruan ialah skincare DMS360 atau Dermax Superskin360 dan Glowing Speed Galatica.

glowing speed terbaru 2018

dms360 rescue


Kedua produk ini merupakan produk paling laris kerana ianya merupakan set asas kecantikan DMS. Di dalam kotak ini terdapat satu sabun dan dua krim iaitu krim siang dengan SPF dan krim malam. Set asas biasanya menjadi pilihan pengguna selain set tambahan yang lain iaitu 4D Foudation (sunblock) dan serum. Dengan penggunaan ketiga item ini ianya menjadi pelengkap kepada rutin kecantikan harian anda.

Cara memakai produk DMS yang betul:

Siang

1. Cuci muka
2. Pakai krim siang sedikit sahaja dengan membasahkan wajah
3. Biarkan muka kering dan barulah memakai foundation DMS (4D / 5D atu CC Cream Hybrid Foundation SPF45 dan ke atas)

Muka haruslah kering kemudian sapu rata secara dap dap dengan foundation DMS. Insha Allah bukan sahaja foundation ini membuatkan anda semakin cantik dan glowing tetapi mampu merawat wajah anda sekaligus bertindak sebagai sunblock terbaik dengan SPF yang tinggi.

Malam

1. Cuci muka
2. Gunakan detox miracle solution untuk mendapatkan kulit lebih bersih dan bebas kotoran
3. Renjiskan sedikit air ke muka dan disapu dengan krim malam DMS360.

Paling mudah untuk anda kenal pasti stokis sah DMS dan agen sah DMS ialah dengan melihat kepada produk yang mereka jual

Ini adalah kesemua produk ready stok di stokis kami


TOP 3 HOT ITEM DMS

- DMS360
- Glowing Speed Galatica
- Fat loss (jamu kurus berasaskan herba)


❤Ready Stok❤

Skincare (set asas : sabun/krim uv/krim malam)
gs viral RM169
glowing speed galatica RM169
dms 56 RM139
dms360 rescue RM139
dmsone RM150

Foundation
4d (natural pinkish) RM120
5d (putih gebu) RM120
Cc cream (matte finishing) RM120

Serum
Serum glowing (vit c) RM100
Stemcell plus (stemcell apple + stemcell gold) RM156
Vit c booster RM150
Imperical classic duo (serum+foundation) RM199

Toner
Detox miracle solution RM100

Kurus
Fat loss (herba/organik) RM100
Body contour lotion (krim panas-halia bara) RM99
Slim patch RM99

Kopi
Dmstox (kopi wanita) RM75
Kopi aaum (kopi jantan) RM120

Supplemen kecantikan
Pearlaqueen (minuman dgn serbuk mutiara) RM150
Glutax (minuman coklat putih gebu dan kecantikan kulit) RM100
Permata cinta RM99

Suplemen kesihatan
Dmspro (minuman sunnah) RM120
protive (minuman detox-kesihatan-kecantikan) RM150

Jamu Wanita
Miss me RM100

Sabun (loose)
Sabun dms360 RM40
Sabun gs RM55
Sabun gs viral RM50
Sabun dmsone RM50
Sabun dms56 RM40
Sabun dmsone exclusive RM40
Sabun dms viral RM40

Bagaimana nak dapatkan produk-produk original DMS360?

1. Anda boleh hubungi/whatsapp saya di 018-9100 852. Tiada COD dari saya hanya pengeposan seluruh Malaysia (percuma penghantaran) dan cas pos dikenakan kepada pengguna Brunei dan Singapore.

atau

2. Dapatkan melalui agen2 sah DMS yang aktif


Berikut adalah Stokis/ Agen Sah DMS berdekatan anda:

Nama: O'saerah hj Osin
No Tel: 019-6730234
Area: Kota kinabalu, Putatan, Penampang, kinarut, papar (SABAH)

Nama : Zarina Abbass
No Tel : 0137348259
Area : Kuala Nerang, Jitra, Pokok Sena, Padang Terap (KEDAH)
FB personal : Zarina Abbas
FB page : Zarina dms360 Lubuk Perong
Instagram : zarina_abbass_dms360

Nama: Shikin
No Tel: 011-33572095
Area: Banting, Puchong, Putra Height, Shah Alam (SHAH ALAM)
FB PERSONAL: Noraashikin Ekin
FB PAGE: StokisDms360_banting
INSTAGRAM: stokisdms360_banting

Nama : deqna
No Tel :0179729895
Area : Mersing (JOHOR)
FB PERSONAL: nurfadhlina zakaria
FB PAGE: stokisdms360mersing
SHOPEE: shopee.com.my/deqnabeauty_shop

Nama: Faizah
No Tel: 0162375914
Area: Ipoh (PERAK)
FB PERSONAL: Faizmea Muhammad Noh
FB PAGE: stokisdms360kajang

Nama: Ina
No.Tel: 019-2347221
Area:  Bukit Sentosa, Bukit Beruntung, Rawang, Selayang (SELANGOR)

Nama : NF.Farhanah
No. Tel : 013-896 0978
Area : Beaufot - Likas, Kota Kinabalu (SABAH)

Nama: Manjarina
No Tel : 01128481557
Area : Seri Iskandar, Batu Gajah, Kpg Gajah, Bota, Teluk Intan (PERAK)

Nama: Nur zahra'
No Tel: 0133908779
Area : Batu 6, Dataran Austin, Gong Badak, UniSZA&UMT, Kuala Terengganu (TERENGGANU)

Nama: Lia
No Tel : 016-3164579

Area : Johor Bahru (JOHOR)

Nama: Alin
No tel : 019-5936131
Area : Seberang Perai Tengah, Lunas , Kulim (PENANG-KEDAH)
FB PERSONAL : Alina Abdullah
FB PAGE :https://www.facebook.com/originaldms360utara/
INSTAGRAM:http://instagram.com/dms360penang_alinstokis
SHOPEE:http://shopee.com.my/ellybeauty_mall

Nama: Nadiatul-Alima
No. Hp:0176827669
Area: Kuala Lumpur, Kepong (KUALA LUMPUR)

Nama: Ernie Abbas
No Tel: 0133970445
Area: Tawau Sabah

Nama: Alia Mohd
No. Tel: 01120784780
Area : Putrajaya & Cyberjaya

Nama:  Sufi
No. Tel: 018-2966615
Area : Putra Heights, Subang jaya (Selangor).
Batu Pahat (Johor).
Read More

9/04/2018

Set Tagging AL Quran (Tag Al quran Anda Sendiri)


SET TAGGING AL QURAN

Berita baik buat semua. Anda kini boleh memiliki set tagging bagi AlQuran anda tidak kira apa jenis alquran anda, yakni dengan terjemahan ataupun tidak. Anda sudah boleh tagging alquran anda sepertimana AL Quran Tagging sedia ada. 

Kita faham bukan semua orang perlukan Al Quran baru, anda mungkin sudahkan memiliki Al Quran kesayangan kalian. Tetapi untuk tadabbur dengan lebih baik, kami sediakan SET TAGGING ALQURAN ini untuk kegunaan anda semua. Alhamdulillah
.
Antara Contoh ayat dalam Set Tagging ni:
  • Doa Mendapatkan Zuriat
  • Tugas Umat Muhammad SAW
  • Kita Umat Terbaik 
  • Jangan Sedih
  • Hendaklah Berlemah Lembut
  • Siapakah Orang Yang Berakal?
  • Doa Husnul Khatimah (193-194)
  • Harta Anak Yatim
  • Berbuat Baiklah
  • Tunaikan Amanah & Adil
  • Barangsiapa Bertaubat
  • Berlaku Adil lah
  • Mencari Ketenangan Dengan AlQuran
  • Doa Rezeki Tidak Putus
  • Inilah Jalan Lurus
  • Keangkuhan Iblis
  • Doa Penyesalan
  • Pakaian Taqwa
  • Jangan Berlebihan
  • Balasan Mendustakan Ayat Allah
  • Kisah Nabi

TAGGING QURAN
SET TAGGING QURAN

AL QURAN TAGGING
CONTOH QURAN SUDAH SIAP TAGGING

Apa lagi yang best tentang SET TAGGING QURAN ini? 
.
  1. Total 168 ayat tagging 
  2. Ada pembahagian juzuk juga (30 tagging)
  3. FREE 5 kad zikir
  4. MANUAL TAGGING


Tak pandai tagging sendiri?
.
Jangan risau
Buku manual ada disediakan
Sangat mudah!

Dengan harga RM37, sahabat semua di atas bakal menjadi milik sahabat!



HARGA SET TAG QURAN


RM37
POS: RM 7 SEM/ RM11 SS


Untuk tempahan

Anda boleh whatsapp saya di
0189100852


Jom tag quran kita hari ini :)


set tag quran

Read More

Harga Lelong Jam Tangan Azan Kiblat Buruj Exclusive dan Harameen 6506

Kewujudan Jam Tangan Azan Solat dengan Automatik Kompas Kiblat ini agak baru dikenali di Malaysia sedangkan pengeluar Jam Tangan Azan Solat telahpun berada lama di pasaran. Syukur tidak terlalu lama untuk kita semua sedari akan faedah dan besarnya manfaat jam tangan solat ini buat kita sebagai seorang muslim.

Semua jam tangan adalah sama. 

Jam tangan berfungsi untuk kita melihat waktu terkini, memikirkan waktu di hadapan dan menggunakan beberapa fungsi antaranya alarm. Kita boleh set alarm di jam tangan untuk pelbagai tujuan dan antaranya ialah bagi mengejutkan kita mengerjakan waktu subuh. Alhamdulillah, ini jika anda gunakan untuk tujuan tersebut. Namun tahukah anda bunyi alarm bagi jam tangan biasa sangat terhad? 

Mungkin anda akan dengar bunyi beep tersebut beberapa ketika atau sehingga 10 kali beep. Beep beep beep sehingga 10x kemudian berhenti. Adapula mungkin bunyi alarm itu tidak kedengaran kerana kadar bunyinya agak perlahan untuk didengari. Apa tidaknya, kita pun sedang lena dibuai mimpi enak bukan?

Berbeza dengan Jam Tangan Azan Solat ini, bunyi beep jam ini mempunyai 2 volume, bermakna anda boleh kuatkan lagi tahap bunyi beep jam solat ini. Menarik kan? Jika rasa tidak cukup kuat bunyinya, anda boleh laraskan bunyi beep ke volume 2. Bunyinya sedikit kuat dari volume 1. Sesuai bagi anda yang mungkin memerlukan bunyi yang lebih kuat dan mudah didengari. Keduanya, tahukah anda??

Jam Tangan Azan Solat ini boleh disetkan maksima sehingga 59 kali beep!

Hah, berbunyilah jam tangan anda mengikut acuan yang anda telah setkan. 

Syukur atas kurniaan Allah, memberikan kita jam tangan yang mengingatkan kita serta mendidik kita supaya solat awal waktu. Bukan itu sahaja pelbagai fungsi yang menarik pada jam tangan ini yang dapat mendidik kita supaya celik solat.

Jam Tangan Azan juga ada fungsi automatik kompas kiblat. Ya, kiblat di jam tangan anda. Malah ada penanda al quran lagi. Ya. Ada juga. 

Fungsi Utama Jam Tangan Azan Kiblat



  • AUTOMATIK KIBLAT SEPANTAS 2.79 SAAT! 
  • WAKTU SOLAT
  • TULIS NAMA MAKSIMA 7 HURUF
  • PENANDA AL QURAN 
  • KALENDAR HIJRAH DAN MASIHI
  •  DWI-BAHASA
  • -Bahasa Arab atau Bahasa Inggeris.
  • ALARM
  • STOPWATCH
  • MOON AGE
  • AUTOMATIK KOMPASS
  • DAYLIGHT SAVING TIME ( DST ) Untuk negara 4 musim sahaja!
  • TAQWEEM MALAYSIA
  • WATER RESISTANCE ( 30 M)

  Berita Baik!

Lelong Jam Tangan Azan bagi 2 design paling hot dari kami.


Buruj Exclusive (Hitam & Kelabu) = RM220 SAHAJA 


[HARGA ASAL RM289]
TERHAD KEPADA 100 PEMBELI PERTAMA



Harameen 6506 (Hitam, Kelabu, Oren, Kuning, Hijau, Purple, Pink, Turqoise) = RM150 


[HARGA ASAL RM229]
DIJUAL TERUS HARGA LELONG SAMPAI HABIS
DESIGN INI TIDAK AKAN DIRESTOK KEMBALI....... 


Untuk tempahan segera,
Whatsapp 0189100852


Jam ini sangat mendapat sambutan, jika anda tidak mahu ketinggalan dalam mendapatkan jam tangan azan ini pada harga istimewa maka jangan buang masa dan hubungi saya. Semoga bertemu :)
Read More

8/30/2018

Kejayaan Datang Melalui Ilmu dan Usaha Berterusan

Setiap hari membaca kata-kata motivasi daripada otai bisnes seperti Bukhari Ramli, Najib Assadok dan ramai lagi mentor-mentor besar dalam dunia bisnes sangat mengujakan. Adakalanya terasa diri ini terlalu kerdil untuk mengekor kejayaan anak buah mereka. Kekurangan diri saya untuk mengikuti kelas mereka sebenarnya sangat mengecewakan. Saya teringin untuk bermentorkan salah seorang sifu marketer secara dekat namun halangan kewangan atau untuk bertemu secara face to face merupakan kekurangan terbesar bagi diri saya buat masa ini.

Syukur mereka menyediakan group facebook dan tetap emel saya (haha selagi kita sendiri masih berada dalam circle emel) jika tidak maka keseorangan lah mencari motivasi bisnes.

Berseorangan dalam bisnes (di rumah) dan hanya mempunyai kawan-kawan bisnes online memang penting kerana bisnes tanpa support umpama menelan diri sendiri. Anda perlukan moral support untuk kekal maju. Mentor untuk ketuk kepala anda bila anda tersalah langkah. Dalam setiap perkara anda amat memerlukan ilmu jika mahu pergi lebih jauh. Jika anda baru sahaja bermula, mulakan dengan meletakkan target jualan anda. Ini jika anda benar-benar serius untuk berjaya. Jika berniaga untuk sekadar hobi, maka berapa keuntungan sebulan bukanlah isu serius untuk anda. Maka, entri ini juga anda mungkin baca sekadar melepaskan kebosanan.

Tiba-tiba kepala agak pusing, tangan menggeletar ketika saya menulis entri ini. Sudah lama saya berniaga secara online, walaupun sudah ada peningkatan berbanding dulu namun saya masih belum mencapai satu tahap yang saya sendiri mampu banggakan. Mungkin target diletak terlalu tinggi, tetapi tanpa stress anda takkan berjaya mampu ke depan dan cipta masa depan luar biasa.

Saya mahu jadi insan luar biasa.
Saya mahu jadi surirumah dengan income luar biasa.

Namun saya masih mahu kekalkan cara low profile. Pernahkah kalian terfikir kenapa anda masih ditakuk yang lama? Kenapa sales tak naik-naik walaupun dah lama berniaga?

Kenapa dan kenapa?

Dalam bisnes juga kita harus selalu menilai kembali apakah rentak yang sedang kita lakukan ini sudah mencukupi? Dapat RM500 sebulan setelah berbulan-bulan atau bertahun berniaga produk sama itu bagus? Nak lebih maka usaha kena lebih.

Nak RM10,000 maka usahanya harus bernilai 2 atau 3x ganda.

Tidak cukuplah kalau anda kata anda sibuk sana sini. Takde masa beriklan. Tiada masa mentelaah ilmu bisnes. Tiada skill. Tiada kefahaman.. Alah.... alasan sahaja semua itu.

Jika anda nak berjaya, anda pasti menangis kerana gagal. Kenapa aku masih sama dan gagal?

Menangis. Stress. Sakit kepala.

Bukan kata wajib harus ada semua ini tetapi itu bermakna keinginan anda untuk mahu berjaya tidak cukup. Jauh dari cukup.

Saya bagi contoh mudah, anda nakkan sesuatu. Tidur malam sampai termimpi-mimpi, kalau boleh minta pada mak abah pasti dah nangis dan merajuk sebab kehendak tidak dipenuhi. Begitu juga dengan kejayaan dalam bisnes kalian.... Kalian NAK UNTUK BERJAYA. Maka kehendak dan kemahuan anda HARUS TINGGI UNTUK CAPAI SEGALA KEJAYAAN. Menangis pada Allah untuk izinkan kejayaan supaya setiap usaha anda itu berjaya.

Belajar ilmu. Berdoa. Berusaha secara konsisten. Insha Allah, Allah nampak segala kebaikkan dalam usaha anda.

Jangan pula menipu dalam bisnes. Hehe. Naya pula ye.

Sudah lama tidak menulis rindu pada pembaca. Rindu untuk sharing knowledge. Saya sebenarnya cumalah seorang surirumah biasa. Hasrat saya nak bantu suami, ada kewangan yang kukuh untuk keluarga dan diri sendiri. Saya nak bebas hutang. Saya nak sentiasa ada duit dalam bank untuk segala pertolongan ataupun hanya sekadar keperluan keluarga. Alangkah indahnya duit sentiasa ada jika nak sedekah pun ada tiada rasa terkilan. Dengan ada income, kita mampu lakukan banyak perkara kebaikkan dan membahagiakan orang lain. Fikirkan kebaikkan dalam memperbaiki kewangan anda, dan bukan menganggap kekayaan itu satu keburukan.

Selamat berjaya buat semua peniaga. Selamat berjaya dalam menjemput rezeki Allah yang Maha Luas. Carilah rezeki halal dan berbakti selagi mana Allah berikan kita nafas untuk bangun setiap hari. Aamin Ya Rabbil Alamin
Read More

8/02/2018

PENYAKIT KEROSAKAN BUAH PINGGANG DAN PUNCANYA.

Sakit mata memandang, sakit lagi bahu memikul. Kasihan kalau tengok pesakit buah pinggang. Di tebuk perut untuk ‘Peritoneal dialysis’. Di operate utk AV Fistula. Menahan sakit di cucuk setiap 2 hari sekali utk mencari urat darah menyambung ke mesin dialysis. Kurang darah. Susah bernafas akibat air banyak yang berkumpul dalam badan dan pelbagai komplikasi lain.

Bila tengok orang, tak berapa rasa, tapi kalau berlaku pada ahli keluarga atau diri sendiri, barulah tahu – how they suffer.

Saya tidak mahu itu kesudahan hidup saya. Saya juga tidak mahu ia berlaku pada keluarga & anda semua. It’s really PAINFUL. Jaga diri kerana jika kita perlu menjalani dialysis setiap 2-3 hari sekali, semua anggota keluarga akan merasa kesulitannnya.

Take care of our own kidney.

– Dari Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman.

Penyakit kerosakan buah pinggang atau kidney failure (punca arwah pak mertua saya meninggal semalam) sudah menjadi tidak asing lagi utk rakyat Malaysia. Dulu kita selalu dengar kencing manis, darah tinggi, kolesterol, lelah dan lain2 lagi. Tetapi sekarang ni penyakit kidney failure boleh dimasukkan dlm senarai ini.

Malaysia merupakan negara TERTINGGI DI DUNIA yg mempunyai pesakit buah pinggang akibat kencing manis (Diabetic Nephropathy). Akibatnya berlumba2lah syarikat2 pengeluar mesin dialisis dan segala barangan disposable dialysis yg berkaitan utk datang ‘melabur’ di Malaysia sbb pulangannya amat lumayan.

Rakyat Malaysia dianggap sebagai ‘lubuk’ utk pelaburan yg sangat menguntungkan ini.

Persoalan di sini…

Kenapa org Malaysia, buah pinggangnya sangat terdedah @ ‘vulnerable’ utk dapat sakit buah pinggang?

Saya telah berkecimpung dalam bidang dialisis ini sudah hampir 8 tahun. Selama 8 tahun saya mencari jawapan utk persoalan ini. Dan akhirnya saya rasa saya dah dpt jawapan utk soalan ini.

Jawapannya… PEMAKANAN RAKYAT MALAYSIA.

Ya… pemakanan kita terlalu bebankan kidney kita dengan makanan yg terlalu banyak sumber ANIMAL PROTEIN’.

Setiap hari kita makan 3 kali sehari… dan setiap menu makan kita MESTI ada AYAM, DAGING, TELUR DAN IKAN.

Akibat daripada tiga hidangan ‘Animal Protein‘ setiap hari menyebabkan kidney kita akhirnya ‘malas‘ nak kerja kerana bertahun2 dibebankan dengan kerja kuat dan akhirnya telinga ini terpaksa dengar dari doktor satu ayat yg sangat ditakuti oleh kita semua iaitu… “buah pinggang Encik dah rosak dan kena buat rawatan cuci buah pinggang 3 kali seminggu selama 4 jam setiap kali SEPANJANG HAYAT”.

Hancur remuk hati ini apabila dengar pernyataan mcm ini dari doktor dan tersenyum lebarlah syarikat2 pembuat mesin dan segala peralatan dialisis.

Pesakit kencing manis perlu buat 2 perkara utk elak jadi ‘bahan pulangan utk pelaburan syarikat asing ini’ iaitu:

1. Kawal kadar gula dalam darah mereka.

2. Kawal pengambilan protein haiwan.

Cakap memang senang. Tapi bagaimana caranya?

Secara ringkasnya iaitu kawal paras gula dengan:

1. Sarapan dengan bubur talbinah (sejenis bubur barli).

2. Tukar beras putih kepada beras perang.

3. Tukar gula putih kepada ‘coconut sugar’. ‘Coconut sugar’ DIJAMIN TIDAK AKAN TINGKAT PARAS GULA (Gula Melaka, Gula Anau).

Kurangkan beban kidney dengan:

1. BERHENTI MAKAN AYAM, DAGING DAN IKAN. (kalau boleh). Tukar sumber protein anda kepada protein sayuran. Anda dijamin tidak akan kekurangan protein dlm badan.

2. Jangan sesekali minum air sejuk pagi2 dengan perut kosong kerana ini terbukti boleh merosakkan kidney.

3. Bekam atau cupping therapy atau Hijama dlm bahasa Arab (yg majoriti org anggap sebg kolot) di titik2 tertentu di badan boleh kurang paras *CREATININE.*

Faktor2 yang merosakkan Buah Pinggang:

1. Kerap tahan kencing.

2. Kurang minum air.

3. Suka makan makanan masin.

4. Suka minum minuman bergas.

5. Kerap kena jangkitan ‘kencing kotor’ (urinary track infection) dan tidak dirawat dengan sempurna.

6. Kerap makan daging dan seafood (tinggi uric acid)

7. Kerap makan pil tahan sakit.

8. Merokok.

9. Obesiti.

10. Alkohol.

11. Penyakit darah tinggi dan kencing manis yang tidak terkawal.

KEBAIKAN MENGAMALKAN SUNNAH RASULULLAH SAW

Buah pinggang kita amanah Allah. Jgn jadikan ia sebahagian dari statistik pesakit buah pinggang kronik.

Mengapa Rasulullah saw menganjurkn umatnya utk tidak minum sambil berdiri? Dlm perubatan tubuh manusia terdapat penapis yg dipanggil sebg penyaring Sfringer. Saringan tersebut dpt terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum blm tentu 100% disteril utk diolah tubuh. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh penapis krn tertutup. Air yg tak tersaring terus masuk ke pundi kencing, yg dpt menyebabkan penyakit buah pinggang.

Subhanallah, setiap perintah & larangan Rasulullah saw pasti bermanfaat bg umatnya.

Dr Hj Noorul Amin Hj Abd Rahman

Pengarah Urusan

Primum Medicare Centre

Pusat Dialysis Ibnu Sina

Sila SHARE post ini sekiranya ia bermanfaat. Mungkin anda tidak mengidap kencing manis atau sakit kidney, tapi dgn share mesej ini mungkin ia akan sampai kpd teman anda yg ibubapa @ saudara tersayang mereka adalah pengidap penyakit tersebut. Sama2 kita selamatkan ratusan ribu rakyat Malaysia dari menjadi ‘bahan pulangan pelaburan sykt asing’.

Sebarkan tips sihat ini sebagai nasihat yg bermanfaat.

Harap diamalkan, bukan dibaca dan diforward saja.

Tapi apa2pun, tiada sesiapa yg boleh bantu diri kita, kecuali kita sendiri.

Pilihan untuk menjaga kesihatan diri sendiri terletak di tangan anda sendiri.
Read More

7/27/2018

Update Stok Al Quran Tagging

Salam. Sepertima mana saya sharekan sebelum ini. Untuk Al Quran tagging. 




Kita ada 3 size
1. A6
2. B6
3. A5 (Ekslusif wanita)

*UPDATED STOCK*
*(22/7/18 , 11.02 pm)*


B6 (RM115)

RB07 : 6
RB08 : 9
RB09 : 5
RB11 : 9




A6 (RM95)
R01 : 11
R09 : 9
R10 : 9
R12 : 9
R20 : 3
R21 : 7
R24 : 70
R25 : 22
R26 : 5









Set Tagging : 34 (RM37)


Untuk tempahan, whatsapp 0189100852. Harga tidak termasuk postage
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com