Wednesday, September 30, 2020

Cara Menten Respon Rate 90% ke Atas Walaupun Ramai Seller Send Broadcast Dan Kawan Ajak Main GAME!

September 30, 2020 0 Comments

 Seronok sekarang apabila user boleh main game di Shopee dan kumpul coins. Kumpul coins Shopee anda boleh gunakan untuk jimat berbelanja. Tolak diskaun. Bertambahlah jimatnya jika kedai tu ada beri voucher dan anda tolak lagi dengan coins yang anda menang. Siapa tidak suka kan?


Seller Shopee pula bersuka ria dengan fungsi broadcast chat dan boleh dihantar kepada semua existing buyer dan prospect buyers. Alangkah seronoknya fungsi broadcast dan follow up sehingga ada seller yang tak henti-henti menghantar pelbagai jenis voucher dan iklan kedai meraka. 


Bukankah semua itu menggeramkan? Eh, ada pula seller-seller Shopee yang mengkomen bahasanya bila kedua-dua golongan ini dekat. Mereka mampu menurunkan response rate chat di Shopee!! Eh, tak mahulah macam ni. Kita wajib menten 90% ke atas bagi response rate di Shopee untuk membeli jiwa dan kepercayaan pelanggan sekaligus sebagai income.



shopee chat broadcast
Seller Chat Broadcast


Shoppe Watering Chat Game



Ramai seller yang komplen saya mengatakan bahawa kedua chat ini penyebab kepada chat rating jatuh. Hmmm. Benar atau tidak? Apakah sebenarnya berlaku?


Jom Study.


Apa Itu Chat Response Rate & Time? dan Bagaimana Ianya Diambil Kira?


Chat response rate is calculated based on the percentage of chats and the offers that you have responded to. Chat response time is calculated based on the average time it takes a seller to respond to a buyer's chat message.


Bahasa mudahnya,

Chat rate = dikira berdasarkan chat dan offer yang anda terima daripada customer anda.

Chat time = masa yang diambil untuk seller respon pula mesej dari customer


dan sebenarnya, calculation response rate ni secara keseluruhan 90 hari anda sebagai seller dan 25% diambil daripada chat time tertinggi.


NOTA PENTING:


  1. Chat response rate is updated on a daily basis.
  2. Response is only counted when you reply within 12 hours of the message being sent.
  3. Chat response rate is calculated when you have received at least 2 chat threads in the last 90 day.
  4. Chat messages received after you have enabled Vacation Mode are not calculated but you should reply to your buyer's enquiries at the soonest possible upon exiting Vacation Mode in order to deliver great customer service.
  5. Auto-replies will not be calculated into the chat response rate calculation but you are advised to setup auto-replies if you have enabled Vacation Mode so that your buyers are aware that you are temporarily offline during this period of time.
  6. You have to end the conversation with your buyers to ensure the chat response rate is calculated correctly.


Takla tak adil.. Adil je.


Okay. Persoalannya DUA JENIS CHAT broadcast dan game tu macam mana??


Adakah chat dari mereka ini menyebabkan CHAT rate anda jatuh menjunam?


Jawapannya: TIDAK dan YA.



Watering request notifications received from Shopee Game such as Shopee Garden will not affect your chat response rate - TIDAK AFFECT CHAT KEDAI ANDA (alhamdulillah) 


Chat broadcast will not directly affect your chat response rate. But, if a recipient sends a follow-up message after you send a broadcast, you should respond within 12 hours in order to maintain your chat response rate. - maksudnya jika seller hanya sekadar anta chat jenis bagi offer ke claim ke, takde masalah... tak efek, tapi kalau diaorg bagi broadcast follow up selepas pembelian anda.. or selain dari offer/diskaun/claim ini korang harus reply dalam masa 12 jam.



 Okay. Tetapi bila kita terima terlalu banyak mesej dari mereka-mereka ni, apa terjadi kepada kita as seller?


Saya sendiri jadi makin serabut sebab ingatkan customer rupanya seller atau invite game. Sehinggakan kita tak pasti yang mana satu customer, yang mana satu bukan customer.


Baiklah, Bagaimana Nak Atasi Masalah ni?


1. Setup Auto Chat Replies

2. Setup Chat di Luar Waktu Ofis

3. Setup Robot Chat


Dengan setup ketiga-tiga jenis chat di atas, anda mengurangkan risiko customer tunggu lama response dari anda. Kedua, mereka tidak perlu tunggu anda untuk jawab soalan anda kerana anda sudahpun menyiapkan skrip yang patut untuk mereka baca. 


Cara Setup Auto Chat Replies 


Anda boleh setup chat ni dari apps ataupun di seller center. Pergi ke chat setting, lihat pada chat replies.






Saya sharekan skrip auto-reply saya, anda boleh copy paste dan ubah mengikut kesesuaian kedai shopee anda.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salam & Hai,

TQ for reaching us. This shop sells variety products with different suppliers. 1 category 1 supplier.

‼️ No combine shipping if different supplier‼️

MAAF TIADA COD - ONLINE SHJ


✔️✔️ All Product Available ✔️✔️



❤️ Borong & Dropship Is Available.

❤️ Follow our shop for more promotions and shocking sale


Need our fast respon?

📲📲WhatsApp to 018-9100 852



Terima Kasih

Stay Safe

Emme Marina

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cara Setup Chat di Luar Waktu Ofis (Off-Work)


Nak onkan chat ni, anda harus ada waktu ofis terlebih dahulu. Settingkan waktu ofis anda. Buat masa ni, nak settingkan off work replies anda harus buat di dekstop.




On kan Off Work Auto Reply dan isikan reply content mengikut ayat kesesuaian anda.


Setup Robot Chat (FAQs Assistant)


Robot chat atau chat assistant kita gunakan untuk menjawab soalan-soalan lazim yang selalunya customer akan tanya. 


Pos bila? pos pakai apa.. anything related dengan produk dan paling best semasa urusan reply antara bot dan chat assistant ni. Ianya berlaku tanpa masuk ke chat kita.




Anda harus onkan dahulu FAQ Assistant, dan kemudian isikan maklumat yang diperlukan. Boleh je guna bahasa melayu atau bahasa pasar. Yang penting customer faham dan dapat jawapan yang diperlukan.



Okay siap dah. Inilah kesemuanya chat yang saya setup di kedai saya sendiri.





WAJIB ANDA INGAT jika nak menten chat rate 90% ke atas. Bila menten ni, persen nak dapat preferred seller pun ada. Jika anda tak jaga performance, usahlah bermimpi nak jadi preferred seller kay? So usahakan agar anda dapat jawab chat dari customer secepat yang mungkin.


Penting untuk anda :


1. Chat rate dikira dalam tempoh 12 jam, jika lewat dikira terlepas la. LATE REPLY ler tu.

2. FAQ assistant hanya akan muncul sekali je sehari bagi setiap customer. Kalau customer sorang tu dok tanya lagi, tanya lagi... haa, tak muncul dahla. Kenelah anda jawab.

3. Auto replies bagi setiap customer hanya akan muncul setiap 24 jam (berulang-ulang even bagi same customer)

4. Auto chat (off work) muncul setiap hari sekali sahaja for one user.


Jadi tidaklah harus anda biarkan chat tu terkubur 2-3 hari haaa. lagi-lagi weekdays. 


Baiklah selamat mencuba dan selamat memajukan response rate chat kedai shopee anda.



Performance chat rate kedai saya sendiri =)



Friday, September 25, 2020

[Tutorial] 5 Sebab Anda Perlu Cuba Buat Shopee Live Streaming Untuk Naikkan Sale Produk Jualan Anda

September 25, 2020 0 Comments

 Tutorial Shopee Live Streaming



tutorial shopee live streaming


Assalamualaikum, Shopee telah menyediakan cara paling mudah untuk anda mendapatkan engagement atau trafik terus ke kedai anda dan sekaligus pelanggan dapat membuat tempahan pada masa sama menggunakan SHOPEE LIVE STREAMING.


Apa itu Shopee Live Streaming?



Shopee live sama seperti mana fungsi di Facebook, IG atau Youtube. Anda boleh bersiaran secara langsung mempamerkan produk jualan anda atau apa sahaja sharing pun anda boleh lakukan sambil meletakkan produk-produk di kedai anda untuk pelanggan menempah.


Berbeza dengan Facebook Live dan lain-lain media sosial. Siaran langsung mereka hanya kita dapat lihat, komen dan like namun kita nakkan produk tersebut kita kena order kemudian. Kelewatan menghubungi prospek pelanggan menyebabkan kurang sales pada waktu tersebut. 


Namun di Shopee live, anda boleh buat sebarang aktivit siaran langsung (streaming) dan letak sahaja produk anda untuk customer membuat pembelian TERUS. 


Menarik kan?


Nak Buat Shopee Live Streaming atau Siaran Langsung ni Bagaimana?



Secara Mudahnya:


1. Buka aplikasi Shopee di handphone anda
2. Pergi ke Me
3. Pergi ke Buying
4. Anda akan lihat, live streaming. Tekan di sini
5. Isikan gambar produk atau cover streaming anda. Isikan tajuk dan keterangan (description) kemudian anda boleh attachkan mana-mana produk di kedai shopee anda. 
6. Submit.
7 MULA SHARING


Semua shopee seller berebut-rebut nak join Shopee Shocking Sale kan? susah nak join pula tu, siap banyak kriteria nak kene follow. Tetapi dengan adanya Shopee Live Streaming ni, lagi baguss


Kelebihan Shopee Live VS Shocking Sale

Shopee Live


1. Anda boleh terus sharing apa sahaja kelebihan produk (USP)

2. Mempamerkan produk lebih jelas

3. Meningkatkan trafik dan engagement pelanggan dengan kedai anda

4. Close deal instantly

5. Tambah follower kedai



Nak Tengok Cara Saya Buat Sharing Shopee Live?


Baikk.. Lihat tutorial youtube di bawah ni kay. Selamat mencuba





Wednesday, September 23, 2020

Ebook Buat Duit di Shopee dalam 7 Hari

September 23, 2020 20 Comments
Ebook Buat Duit di Shopee dalam 7 Hari kini sudah tersedia buat anda semua. Ini merupakan koleksi dan sharing yang saya sendiri guna pakai bagi melonjakkan sales di Shopee. 



Content

1. Tips Maksimakan Boost Function

2. Tips Keyword Tarik Pelanggan

3. Tips Gambar Poster Berkesan

4. Tips Guna Hashtag Shopee

5. Cara Tambah Follower Mengikut Niche

6. Tips Tambah Follower Cepat dan Mudah

7. Cara Update Kedai Supaya Lebih Dipercayai dan Professional

8. Cara Guna My Discount dan Voucher Tarik Perhatian Buyer

9. Rajin Join Aktiviti Swap Like/ Swap Like Demand

10. Rahsia Keyword Traffik SEO (Buyer cari Seller)

11. Cara Maksimakan Share Link Produk dan Kedai ke Media Sosial/ Website secara Konsisten

12. Be Preferred Seller

13. Tips Buat Iklan Berbayar Berkesan(Shopee Ads)

14. Tips Persaingan Harga

15. Tambahkan Sales dengan Databased Sedia Ada

16. Rahsia Added Value

17. Kelebihan Free Shipping Shopee (SSL)

18. Kempen Beli di Shopee

19. Tips Guna Top Picks

20. Produk Sikit vs Produk Banyak

21. Rating Is Impressions

22. Shocking Sale

23. Produk Fizikal VS Produk Digital

24. Rahsia Hashtag SEO (Buyer Cari Seller)

25. Repeat Customer = BOOM SALES

26. Tips Maksimakan Shop Decoration

27. Tips Guna Bundle Deal

28. Tips Guna Add On Deal

29. Rahsia Penggunaan Shop Kategori

30. Be A Friendly Seller

31. BONUS


Berminat nak dapatkan Ebook Buat Duit di Shopee dalam 7 hari?


Income Kasar saya di SHOPEE bulan September 2020
RM 21 K

Sales Jan-Sep 2020
RM400K

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Harga Sebenar RM 99.00


Harga Kasih Sayang RM29.00 sahaja






Tips Follow Up Customer

September 23, 2020 0 Comments

 TIPS FOLLOW UP


🤩Hari gaji adalah hari awareness dan hari follow up. 


Awareness  boleh gabung dengan follow UP :


🤩Follow up ada 2 iaitu :


1⃣Follow up tanpa sengaja

2⃣ Follow up dengan sengaja.


1⃣ FOLLOW UP TANPA SENGAJA


1.FU tidak buat secara direct contoh nya update status di fb,story fb dan ig dan whatsapp status. 


Kenapa tanpa sengaja ?


😱Kadang2 orang tidak ingat nak beli tapi terlupa nak tunggu hari gaji. 


😱Kita tak nak direct dengan orang,nanti kita fikir takut orang blok dan tidak suka .


😱Buat status post ke platform fb,fb group ,ig ,whatsapp status FU tanpa sengaja dan bila nampak waktu tu waktu gaji membuat cust terfikir dan teringat ohhhhhhhhh hari ni aku gaji lah boleh beli dan cust akan balas utk beli waktu gaji (fu tanpa sengaja).


2⃣ FOLLOW UP DENGAN SENGAJA 


🤩FU dengan sengaja adalah fu yang kita direct pm.


🤩Mungkin ada yang pm sebelum ni mengatakan yang waktu gaji akan  beli atau waktu gaji nanti ingatkan ye.


📌Kita direct pm atau broadcast dan maklumkan.

📌CONTOHNYA:


1.Puan hari ni kami nak buat pengeposan ,nak join sekali tak ?


2.Puan nak join sekali tak pengeposan untuk esok? hari ni punya pengeposan  sudah cut off dah.


🤩Jadi yang kita pm direct ni kita boleh  pm di wassep atau messenger kita panggil fu dengan sengaja.


🤩Memang sengaja untuk fu janji nak ingatkan cust yang hari sudah gaji untuk membuat pembelian Al Quran.



NOTA TAMBAHAN :


1.Hari ini dan kehadapan banyakkan membuat iklan tetapi sy tak galakkan membuat banyak iklan di wall sendiri atau fb sendiri .


2.Sebab orang akan nampak kita sebagai penjual sangat,kita nak orang nampak kita banyak berikan sharing berbanding banyak membuat iklan.


3.Ada masanya untuk kita menjual dan membuat iklan ,tak nak orang nampak kita banyak menjual sahaja.


🔥Banyak memberi value pada orang dan dalam masa yang sama kita boleh upsellkan tanpa sengaja.


**Moga bermanfaat dan membantu 💪🏻

Friday, September 18, 2020

Sulaman Skill Mengait My Sister

September 18, 2020 0 Comments


Assalamualaikum semua. Wahh i teruja sungguh tengok hasil seni kraftangan my sis. Pandai mengait pulak! Dia ni suka sangat dengan tanaman indoor. Rumah dia penuh dengan pokok. Pelbagai jenis juga. 


Dengan kucing lagi. She has two Persian cats. Memang dijaga sungguh. And now, she has new skill and hobbies which is knitted. Alhamdulillah 


Saya suka betul sleeve for pot tu, sarung untuk pasu-pasu indoor. Nampak comel je kan? Pakai dekat pasu-pasu dirumah ke ofis ke. Bayangkan? Alahai cantik je. Nampak warm je tahu. Barangan kait dan sulaman ni always buat kita feel at home tau. Homey feeling. 

I pray success for my sis. Keep it up

Thursday, September 17, 2020

Manual Alquran Tagging Matin

September 17, 2020 0 Comments


[MANUAL ALQURAN TAG MATIN]
.
.
Apa itu tag matin?
🛑TAG matin ini kesemuanya adalah ayat baru.
🛑Terdapat 185 ayat tag dan 30 tag juzuk.
🛑Keseluruhan 215 tags
.
Satu set manual ada apa?
✏️Sticker tulisan
✏️Sticker juzuk
✏️Sticker warna 2 pcs
✏️Buku manual
.
⁉️HARGA:
RM39 exc pos beserta free gifts yang best2😍
.
.
Cara Tempahan :
.
1. Whatsapp 0189100852 @ KLIK LINK BIO laju-laju
.
.



#SahabateNuur
#BringMoreHappiness 
#TEAMSahabateNuur
#eNuur
#AlQuranTajwidTerjemahan
#AlquranHumaira
#AlQuranEksklusifWanita
#AlquranPelangi
#AlQuran
#AlQuranRaihan
#AlQuranRabbani
#AlQuranTajwidBerwarna
#AlQuranTaggingByeNuur
#AlQuranTagging
#AlQuranTag
#tagsafeeya #tag383
#tagenuur
#debossalquranbyenuur
#debossbyenuur
#debossalquran
#debosseksklusif

Pendaftaran Dealer Emas Orodesign Dibuka

September 17, 2020 0 Comments
PENDAFTARAN DEALER👇👇
1. *Bayar RM799 saya dapat apa?* 

a. *RM799* tu hanya sebagai pendaftaran untuk menjadi *Usahawan Emas* bersama Amethyst Training and Consultancy.

b. Dapat *platform bisnes kedai emas* secara online dan boleh dijalankan secara offline pun.

c. *Ready stok* utk jualan 13 kg..... terdiri dari brg2 kemas berfashion, gold bar dan dinar emas. Semua ini boleh di tengok di dalam website :
view.orodesign.biz

d. Sebagai *token* diberi FREE GIFT gold bar 999.9 - 0.25g

e. Boleh sertai *program dealer get dealer* dimana setiap dealer yg diperkenalkan, kita akan dapat *insentif RM200 dan Dealer yang ditaja dapat gold bar 0.25g x 1pcs* , dan setiap 1g yg mereka jual akan beri kita insentif RM1.... *(RM1/g)*.

f. *Diberi bimbingan* untuk berfungsi seperti perjalanan aktiviti sebuah kedai emas.

g. *Tidak perlu* simpan stok ditangan.

h. Semua *penghantaran* barang kemas kpd customer diurus door to door *100% oleh kilang*.

i. *JAMINAN* Beli balik 100% pada harga kilang (tinggi)

j. *Tempahan* brg kemas jugak diterima dan dealer boleh buat duit.

k. *Emas lama* juga diterima pada harga kilang dan juga dealer boleh buat untung.

l. Dlm kursus kami juga ajar bagaimana utk beli *surat pajak* dan buat untung dgnnya.

m. Dari masa kesemasa akan ada *Happy Hour Sale* dgn harga speacial utk dealer sahaja.

2. *_Siapakah yg boleh join program Orodesign ni?_*

Program ni boleh disertai oleh siapa saja terutamanya :

1. *Gold Saver* : mereka yg suka beli emas utk pakai dan simpan.

2. *Gold Invester* : yg beli pada harga murah dan jual pd harga tinggi.

3. *Gold Dealer* : yg jual beli emas samada secara online mahupun offline.

4. *Networker* : yg berpengalaman yg ingin memanfaatkan *dealer get dealer program*.





Wednesday, September 16, 2020

Tips Beli Barang Kemas 916

September 16, 2020 0 Comments

*TIP BELI BARANG KEMAS 916*

1. Tanya harga berapa ringgit segram. Kalau di Kelantan ni, berapa riyal berat. 1 riyal berat = 2.72 gram. Bagi saya elok kira dalam kiraan gram sebab nanti kita nak kira harga bersih segram.

2. Tanya berapa UPAH. Upah bergantung pada barang tu. Lagi unik/ lagi cantik/ lagi susah nak buat lagi mahal upah. Ada sampai RM1000 untuk upah sahaja.

3. Tahu cara kira harga barang kemas, biasanya..

(Berapa gram x harga segram + upah ) = ___ )

Kebiasaannya kedai emas terus tekan tekan kalkulator kira TOTAL. Jadi kita kena tanya juga detail, harga segram dan upah. Mesti tahu!
.
.
Tips yang lebih penting: KIRA HARGA BERSIH SEGRAM.

Maksudnya, total harga yang kita bayar ÷ berapa gram barang kemas tu.

Nak compare harga pun, ini caranya. Bukan compare semata-mata harga segram.

Jangan juga tertipu dengan harga segram yang nampak murah tapi upah pula yang mahal.

Tuesday, September 15, 2020

Sale Hari Malaysia Buruj Watches

September 15, 2020 0 Comments
Sale Hari Malaysia 😍😍

15 - 30 September 2020

MODEL : BURUJ SPORT


Fungsi UTAMA : Waktu solat di skrin jam, Auto kiblat, Penanda Al-Quran, Tarikh Hijrah/Masihi.
.

www.muslimshoppe.com
www.jamsolat.com

Or
.
WhatsApp to 0189100852 

Monday, September 14, 2020

Qolam Al Fatih Sesuai Untuk Siapa?

September 14, 2020 0 Comments
MUSHAF ALFATIH SESUAI UNTUK mereka?? : 
===

🌸 Muallaf
🌸 Kanak-kanak baru nak belajar mengaji
🌸 Anda yang dah lama tak mengaji
🌸 Anda yang terlalu sibuk dan tak ada masa nak mengaji berguru
🌸 Anda yang ada masalah penglihatan seperti rabun @ mereka dah berusia
.
Pendedahan Buku Teknik Fasih Quran membolehkan anda mengenal huruf-huruf hijaiyah dan berlatih untuk sebut dengan betul.
.
Bagi anda yang sudah mengenali huruf-huruf hijaiyah, Mushaf Alfatih membantu anda membaca quran dengan mudah dan cepat kerana adanya : 

🌸 Bacaan per kata
🌸 Bacaan per ayat
🌸 Bacaan per halaman
🌸 Bacaan per surah
🌸 Penerangan hukum tajwid
🌸 Contoh bacaan hukum tajwid
.
Kesemuanya mampu membantu anda untuk lebih fasih membaca al-quran dan bertajwid.






Untuk tempahan ;

1. Whatsapp ke 0189100852 atau

2. Terus pembelian di website www.muslimshoppe.com




Publisher: Al-Qolam

Dapatkan al quran digital Al Qalam , pernah muncul di Go Shop. Al quran digital malaysia terbaik per kata dan terjemahan. Insha Allah.

1 x Al-Qolam Mushaf Alfatih Al-Quran size A4
1 x Al-Qolam Digital Pen (Pen Emas Putih)
1 x Al-Quran Portable
1 x Charger
1 x USB Cable
1 x Earphone
1 x User Guide
1 x Warranty Card

BONUS
Free gift Buku Teknik Fasih Al-Quran (worth RM50)

Kelebihan Utama:-
1. Membantu pengguna memahami setiap perkataan dan ayat Al-Quran yang telah diterjermahkan dalam Bahasa Malaysia.
2. Mengajar pengguna untuk mengenal dan mempraktikkan setiap tanda Wakaf, hukum Tajwid serta Makhraj huruf dengan tepat.



Kelebihan lain:-
1. Membantu melancarkan bacaan Al-Quran
2. Mudah digunakan
3. Sesuai untuk semua golongan
4. Menambah mutu bacaan dan keyakinan apabila membaca Al-Quran
5. Membantu menyempurnakan ibadah
6. Memudahkan ibu bapa untuk mendengar semula bacaan Al-Quran anak-anak dengan menggunakan fungsi Rakam Suara



Kandungan Al-Quran Mushaf Alfatih:-
1. Penjelasan dan contoh Hukum Tajwid bagi setiap perkataan bertajwid dalam audio
2. Pen Digital boleh mengaji bacaan Al-Quran secara Per Kata, Per Ayat, Per Halaman dan Per Surah
3. Terjemahan setiap ayat dan perkataan Al-Quran dalam Bahasa Malaysia (Teks & Audio)
4. Nota Kaki. Penjelasan Terjemahan dalam Bahasa Malaysia
5. Asma Ul-Husna (99 Nama Allah)
6. Panduan Terjemahan Huruf Arab ke Huruf Rumi
7. Panduan Tanda Wakaf
8. Panduan Makhraj Huruf (Sebutan)
9. Penjelasan dan contoh Ilmu Tajwid secara umum
10. Daftar Nama Surah / Isi Kandungan
11. Al-Quran Mudah Alih (Portabel)


Produk ini telah diluluskan oleh Ahli Lajnah Tasheh Al-Quran KDN Malaysia dan JAKIM. (KDN:PQ/Q.1001/1.2/QA/643/44/)

This warranty is covered by the Al-Qolam Malaysia Principle, RD Smart Sdn Bhd. Please post the Warranty Card to RD Smart Sdn Bhd.


Harga asal RM399
Harga offer RM199
Free pos semenanjung / RM40 SS

#alqurandigital
#alqurandigitalgoshop
#alqurandigitalmyqalam
#alqurandigitalterbaik
#alqurandigitalmalaysia
#alqurandigitalalfalah
#alqurandigitaltajwidwarna
#alqurandantajwiddigital



Untuk tempahan ;

1. Whatsapp ke 0189100852 atau

2. Terus pembelian di website www.muslimshoppe.com


Saturday, September 12, 2020

Alhamdulillah Anak Itu Rezeki dan Rahmat Allah

September 12, 2020 0 Comments

Parking our memories here. 4 girl and 1 boy finally. Syukur ke hadrat ilahi di atas kurniaan Nya. 


Doa saya kini hanya untuk kesejahteraan keluarga kami. Semoga Allah kurniakan kami kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan kami sekeluarga. Diberikan hidayah dan bimbingan dari Nya tak kira apa jua. Moga Allah bantu kami untuk bimbing anak2 ini menjadi anak yang soleh dan Solehah. 


Moga mereka menjadi hamba Nya yang sentiasa berpegang kepada Islam, sunnah dan alquran. 


Mama sayang semua anak2 mama. 


Ya Allah peliharalah mereka untuk kami. 


Love,
PUTERI EMME MARINA MOHAMAD 
ANUAR PIJI

Monday, September 07, 2020

Tips Bisnes 3 Sebab Whatsapp Customer Blue Tick

September 07, 2020 0 Comments
3 SEBAB WHATSAPP KITA CUSTOMERS SEEN JE
(Customer bagi blue tick)


Hari hari whatsap masuk . Sampai berlambak lambak tak larat nak reply. Bila reply, customer pulak seen je atau pun customer reply " ok, tq".


Pernah ke korang alami situasi ni?


Tahukah korang ada 3 sebab kenapa customer seen je:


PERTAMA: Ayat intro korang panjang berjela jela
Elakkan la ayat panjang panjang. 
yang terbaik intro 3 baris cukup.
Contoh yang biasa guna " Salam sis, sis ada tinggal no hp di iklan  kami kan?"


KEDUA : korang je non stop bg info dan tiada conversation antara anda dan customer.


Macam ni, customer tak reply lagi. Tapi korang send info sampai berlambak lambak. Cara ni buat customer ignore je. Dalam menjual ni kena ada conversation penjual dan customer, barulah berlaku jualan.



KETIGA : Korang tak sabar nak closing atau dapat bayaran dari customer (rushing to closed)

Sikap tak sabar  atau gelojoh ni buat customer ignore jugak. Customer ni nak korang jadi pendengar masalah dia, faham keadaan dia dan beri penyelesaian yang sepatutnya pada dia. Bukan gelojoh ya 🙌🏻😆

Kredit : @TipsBisnesTrend2020



Jom share. Saya sendiri amalkan cara bertanya jika customer diam atau tiba tiba kurang berminat. Adakalanya cara kita menulis kurang menarik minat mereka. Mungkin masa tu kita kurang mesra, jadi saya akan semak semula cara saya menulis kepada pelanggan. 


Buang rasa malu nak mulakan semula perbualan kerana kita tahu mereka memang berminat cuma ada yang kurang kena pada episod pertama chat antara kita dan customer.

Try and error


Enjoy the process 


Redha dan sentiasa lapang dada dalam menangani urusan antara kita sesama insan. 


Selamat berjuang dan berniaga demi Allah. Insya Allah rezeki sentiasa berkat 

Home Ads