Thursday, October 31, 2019

Cara Setting Shop Shocking Sale Shopee (SS)

October 31, 2019 0 Comments
Assalamualaikum, hari ini alhamdulillah dapat invitation untuk gunakan Shop Shocking Sale di Shopee. Sejujurnya sudah hampir 3 tahun saya berniaga di Shopee belum pernah sekali pun saya berjaya join Shocking Sale Shopee. Jadi peluang yang ada ni, jika kalian semua ada dapat invitation ni kan, tolonglah gunakan sebaiknya!


Jadi jom kita cerita sedikit sebanyak pasal My Shop Shocking Sale Shopee. My Shop Shocking Sale dengan Shocking Sale di muka depan apps Shopee tak sama ye. Sistem yang sama tetapi nama sendiri ada perbezaan, iaitu MY SHOP dan SHOPEE.


My Shop Shocking Sale bermaksud Shocking Sale anda hanya berlaku di kedai anda sahaja. Jadi hanya yang masuk ke kedai anda sahaja akan dapat lihat promosi istimewa dari anda. 





Shopee Shocking Sale pula berlaku di muka depan aplikasi Shopee. Semua orang yang ada Shopee apps akan dapat lihat sale anda. 


Oleh itu tahniah kepada semua seller yang berjaya dapat MY Shop Shocking Sale, saya sendiri teruja tau. 


Tanpa buang masa, mari kita belajar cara setup Shocking Sale di kedai shopee kita ya. 


Cara Setting Shop Shocking Sale di Kedai Shopee




Page 1 - Ini adalah area anda perlu gunakan untuk create shop shocking sale. Tekan pada create new shocking sale

Bila anda tekan pada masa tersebut. akan keluar beberapa slot available. 


Di sini anda sudah pilih dan masukkan beberapa produk yang anda bakal buat shocking sale di kedai shopee anda.
Minimum 10% hingga maksima 99%



Bila anda sudah siap dan tekan submit. Akan keluar paparan seperti ini. Sewaktu editing anda masih boleh lagi adjust dan edit tetapi bila live period nanti. anda tidak boleh ubah apa-apa dah tau. 


hah, ini lah contoh shocking sale yang berjaya saya buat di kedai shopee kuuuu.... Huhu. Macam best je tengok countdown tu kan? 


Okay, nampak mudah. nampak macam best. tetapi ada kriteria produk untuk anda capai. Jika tak lulus kriteria ni, anda tidak boleh run juga shocking sale tahu. 


Shop Shocking Sale Product Criteria


Minimum stok produk : 3 unit ~ 1000 unit

Discount Limit: 10% ~ 99%

Promo Price: lebih rendah dari harga pasaran atau yang anda diskaunkan dalam masa 7 hari 
lower than lowest price in last 7 days (exclude Shopee Shocking Sale)

Product Rating(0.0-5.0): No Limit

Like(s): No Limit

Pre-Order(s): Must not be Pre-Order (wajib produk ready stok sahaja)

Orders in the last 30 day(s): No Limit (produk ni sudah ada jualan)

Days to Ship: <= 2

Repetition Control: >= 1
(The same product can‘t be enabled again until 1 day(s) later.
==> maksudnya bila dah berjaya buat shocking sale guna produk ni, anda boleh run semula shocking sale dalam masa 24 jam kemudian. Contoh 24 hb  dah run, next boleh run 26 hb kay.



Saya kongsikan Soal Jawab dari Shopee Education tentang My Shop Shocking Sale, Baca tahu. Dah baca barulah banyak ilmu :) alhamdulillah semalam saya dah buat di kedai. Dapat satu sale. Haa, rajin-rajin tambah follower. Nak berjaya jangan main-main dan banyak alasan tahu.



Nampak tak 1 sold tu. Allah aje tahu perasan masa tengok dapat sale hasil shocking sale ni tau. Alhamdulillah. aamiin.



Soal Jawab My Shop Shocking Sale



Q: Why can't I see my My Shop's Shocking Sale products in the Shocking Sale main page?
(Kenapa tidak boleh nampak produk My Shop Shocking Sale di paparan utama Shocking Sale? 

A: My Shop's Shocking Sale is a Flash Sale for your shop only, and will not be shown on the main Shocking Sale page.
(Sebabnya my SHOP kan, jadi shocking sale ni hanya berlaku di kedai anda sahaja kay)


Shocking Sale di Kedai Shopee

Q: Why can't I see my My Shop's Shocking Sale on PC Web?
(Kenapa tak boleh nampak shop shocking sale kat PC/ dekstop view?)

A: My Shop's Shocking Sale is viewable on Mobile App only.
(SS ni hanya untuk mobile apps sahaja, so customer yang tengok dekat handphone barulah diaorg boleh nampak SS kedai anda)

Jika anda lihat di sini, memang tiada sebarang paparan shocking sale. tetapi bila saya clik pada produk yang saya sudah berjaya shocking sale. Ada notis bahawa sale itu sedang dalam program shocking sale.

Paparan shocking sale muncul di produk yang kita dah submit untuk shocking sale


Q: Why can't I add/nominate certain products to My Shop's Shocking Sale?
(kenapa ada sesetengah produk tak boleh join shop shocking sale?)

A: Check that your products fall under the 'Applicable Categories' specific to each campaign.
(ni kalian kene cek balik, produk kriteria yang saya dah tuliskan di atas tadi)




Q: I want to offer XX% discount for my products. Why can't I input that discount?
(Kenapa dah letak offer pun gagal join?)

A: Make sure the discount offered lies in the 'Accepted Discount Range' of the campaign. 
(pastikan korang letak offer % tu, ikut syarat yang shopee dah tetapkan, 10% to 99% kay)  




Q: I have a few varieties for my products. Can I set a different discount % for each of the variety?
(boleh tak kalau lain produk, lain diskaun offer?)  

A: Yes, you can. You can set a different discounted price for each product variety. 
(boleh)




Q: Can I edit my products after submitting them?
(Boleh tak saya edit produk selepas submit SS?)

A: Yes, as long as the My Shop's Shocking Sale session has not started.
(Boleh. selagi SS anda belum start)




Q: How will campaign stock affect my normal product inventory/stock?
(Bila join SS ni, stock normal kat kedai akan terganggu tak?)

A: Once a product has been successfully confirmed into a My Shop's Shocking Sale, the campaign stock quantity will be immediately deducted from the product's normal stock.
(ada. kalau boleh setkan amount bagi produk yang anda bakal submit untuk shocking sale, manalah tahu jika tiba-tiba produk laku keras dan anda tiada stock pula)


e.g. Item A normal stock = 100. You commit 30 campaign stock to a My Shop's Shocking Sale, Item A's normal stock will now be 70 (100 - 30). Campaign stock not sold at the end of the My Shop's Shocking Sale will be added back to normal stock.



Alhamdulillah. Faham ya?


Mungkin masih belum ramai belum ada Shop Shocking Sale tetapi insha Allah nanti semua peluang akan diberikan. Teruskan usaha dan semoga berjaya.




Ada banyak lagi Shopee Marketing Tools yang boleh kita gunakan untuk mendapatkan sales. Insha Allah kita kongsikan satu per satu cara menggunakan marketing tools dari Shopee ni.



Alhamdulillah. Anda suka perkongsian dari saya? Nanti kita sambung lagi kay. Doakan saya dapat terus share dan buat video tutorial sekali =)

Monday, October 28, 2019

Anak patah kaki

October 28, 2019 1 Comments
Malang tidak berbau, kerana kita manusia kita tidak akan dapat menjangka apa yang bakal berlaku kan? Tak sangka juga saya anak saya patah kaki dia. Saya nampak cara dia jatuh tu macam terpeleok sahaja. Mungkinlah rasionalnya kaki termasuk dalam bahagian lubang tanah tak rata menyebabkan jatuhan tu kuat.



Saya silap juga tidak terus buat cek up dan hanya ke klinik biasa. Jadi pada hari pertama, kita hanya ingat oohh, bengkak sebab terseliuh agaknya. Malam tu suami tuam kaki anak dengan ais. Kebiasaannya, bila bengkak dan tuam ais ni cepat surut. Namun kaki anak tetap bengkak dan tengok makin bengkak. Kita tak tahu dan biarkan dia berjalan kan, dah mengeruhkan kaki dia lagi. 


Kaki stress, makin sakit dan bengkak. 


Pagi tu jugak, suami bawa anak ke klinik panel, xray. Sahihlah patah. Nasib baik bukan patah dua, patah kaki dia ni lebih kepada pecah, retak. Dan tuk kepastian doktor panel minta kami bawa ke hospital dan bertemu pakar. Masa ni saya tak ikut suami. Dialah seorang diri uruskan anak. Syukurlah suami cuti. 





Tiba-tiba saya dapat gambar ni dari suami. Betullah patah. Aiyoooo😅


Doktor rekomen untuk bedah dan letak skru supaya cepat sembuh. Buat masa ni kami menolak. Tengok lagi seminggu macam mana. Saya harap ada perubahan yang positif. Lasak pun ya seorang ni. Dah patah kaki tetap nak bermain-main. 


Sahabat semua doakan semoga anak cepat sembuh seperti sedia kala ya. 


Wednesday, October 23, 2019

Cara Mudah Ubah Status Poslaju Tracking Shopee Dari To Ship Kepada Shipping Gara-Gara Sistem Poslaju Down

October 23, 2019 0 Comments
Tidak sangka sistem Poslaju kali ini mengalami ganggu yang sangat kritikal. Sudah 5 hari berlalu dan Poslaju masih mengalami masalah sistem. Kami mula lega apabila di Shopee sudah mula boleh keluarkan tracking number bagi setiap order yang kami terima. Namun, masalah berterusan apabila barang yang diposkan tidak dapat diubah dari status To Ship kepada Shipping.


Maksudnya apa?


Sistem tidak dapat mengenal pasti apakah order tersebut sudah diposkan ataupun belum.


Bagaimana nak kenal pasti?


Nak semak tracking yang diposkan secara manual juga gagal.


Jawapan yang diterima ialah Maaf. Tiada rekod ditemui. Semakan gagal atau kod parcel anda masih baru dan belum dikemaskini pihak kurier.


Saya sendiri ada 20 produk yang masih statusnya tidak bergerak walaupun sudah diposkan.


shipping shopee poslaju


Jika anda mempunyai masalah yang sama, sila emailkan kepada shopee dan update bukti pos anda.


Pihak Shopee akan update status shipping anda secara manual. Ini bagi mengelakkan payment anda float terlalu lama. Dan customer boleh tekan COMPLETED. Jika tidak, walaupun customer sudah terima produk anda, mereka tetap tidak boleh tekan COMPLETED dan release payment kepada anda.


atau saya berikan cara paling mudah yang dikongsikan oleh sahabat saya,


anda isikan form ni ya


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeMEpjliOofBiVmpQgiVt7-P0JC2JoFWNiLJDdpantws3ZEgQ/viewform


Semoga urusan kita semua dipermudahkan. Aamiin

Monday, October 21, 2019

Poslaju Down Dan Kesan Terhadap Shopee Seller dan Lain-Lain Servis Menggunakan Poslaju Sistem

October 21, 2019 0 Comments
Sejak semalam baru saya tahu yang Poslaju sedang mengalami gangguan bukan sahaja di Shopee tetapi seluruh sistem yang link dengan mereka. Masalah yang kami alami di Shopee ialah kami tidak dapat langsung untuk generate tracking number (AWB). Ini merupakan masalah kepada Shopee seller yang mengambil Program Poslaju Free Shipping. Apa yang saya fikirkan ialah jika poslaju yang mempunyai masalah adakah pihak Shopee akan extend masa shipment kami? huhu


Jika tiada extend, takkan kami semua dikenakan penalti pula?


Keluar error kan? Langsung tak dapat nak print AWB. Terpaksa kita semua sabar menunggu

Bagi customer Shopee, sekiranya anda sedang membaca entri ini. Maafkanlah kami semua kerana kami tidak dapat membuat apa-apa selagi sistem Poslaju tidak dibaikpulih. Kami yang menggunakan Poslaju via program Free shipping Shopee perlukan AWB untuk mengeposkan tempahan-tempahan kalian.


Diharap pelanggan Shopee khususnya untuk bersabar. Kami juga resah bila tak dapat uruskan pengeposan kalian semua. Buktinya, saya tunjuk bukti keresahan rakan-rakan Shopee saya juga.







Baru tadi juga saya dapat email dari Sendparcel memaklumkan perkara yang sama.



Ini bermakna semua kurier servis yang turut menggunakan sistem Poslaju juga tidak dapat membuat hantaran kerana mereka semua perlukan tracking number dari sistem Poslaju.




Sama-samalah kita doakan agar sistem Poslaju kembali baik dan kita semua boleh poskan order daripada customer semua.


Harap semua faham walaupun kita semua nak cepat. Apa yang berlaku adalah diluar bidang kita kan?


Ini baru server down dari Poslaju, belum hal-hal lain lagi kan?

Friday, October 18, 2019

Hidup Sederhana Itu Bahagia

October 18, 2019 0 Comments
Berapa kali diketuk masih belum faham. Kejar dan mengejar harta, sales dan popularity? Hakikatnya satu pun saya jarang buat tindakan. Tapi korang akan rasa saya giler bila dapat tahu apa sahaja kelas online atau ebook pemasaran yang muncul, ya saya memang akan beli dulu. Software tak usah sebutlah. Kalau boleh semua software marketing kita nak ada. Sudahnya, soalan cepu mas.


Emme, hang pakai ke idok?


Idok lerrr.


Nak membaca sampai habis belum tentu lagi. Malah ada software yang saya masih pening kepala nak menyusun strategi. Tangan inilah yang nak digunakan untuk siapkan tempahan, membalas chatting, menulis komen dan respond. Tangan ini jugalah nak mengedit segala infomasi di setiap kedai jualan. Ya, inilah orangnya dan seorang inilah tanpa sebarang pembantu.


Satu-satunya ilmu yang saya masih ingin kuasai ialah ilmu penulisan dan SEO writing. Usah disebut. Kelas SEO yang saya beli beberapa bulan lepas dari oversea juga saya masih belum login pun ke ruangan websitenya. TERUK.


Syukur alhamdulillah. Sedikit sebanyak ilmu mengenai google dan SEO dapat diceduk sewaktu saya menghadiri bengkel eusahawan kelolaan MDEC awal bulan Oktober kelmarin. Sijilnya saya masih belum download. Alhamdulillah kelas percuma tetapi ilmunya cukup bermakna buat saya yang asyik membeli yuran pelbagai kelas online nih!


Benar kata mentor saya, Tuk Guru Kawaras Yahaya.


Empty your glasses. Open your mind and accept all knowledge tanpa sebarang judgment. Dan yes, semua ilmu percuma dari kelas Eusahawan Coach Syahril bagi saya cukup berguna dan fresh! Saya sangat bersyukur dapat hadiri kelas beliau pada hari tersebut.


Entri saya hari ini mengenai kesederhaan dalam hidup. Pilihan kita itulah masa depan kita. Seperti biasa, saya tanya diri saya, how much is enough? How much is consider as RICH?


Is RM 5k enough?
Is RM 10k enough?

or

Is RM 100k is consider enough?


My mentor said again, berapa banyak kita perlukan ialah seberapa banyak pula kita willing untuk spend all our time, effort and money towards our goal?


Gaji RM 5k nilai kerja kerasnya mesti sama dengan nilai RM 5k yang kita minta dan seterusnya. Di tahap mana saya sanggup nak ambil? Busy macam mana? Tekanan macam mana? Usaha macam mana yang saya sanggup nak korbankan? Dan dari situ anda boleh nilai diri anda tahap kemampuan dan cita-cita kewangan anda sendiri.


Dunia ini tanpa sempadan.

Tetapi usaha kita ialah nilai kepada apa yang kita bakal dapat.

Pastinya goyang kaki tidak usahlah bermimpi nak jadi kaya-raya.


Saya pilih untuk hidup sederhana. Saya mahu masa untuk kelurga. Saya mahu masa untuk anak-anak. Saya mahu pilihan untuk tidak fokus sepenuh masa kepada sales. Saya mahu ketenangan dalam menjemput rezeki buat keluarga.


Tenang dalam kerjaya.


Saya amat suka akan ayat ini pada kali pertama saya menyebutnya. Terima kasih pada sahabat saya, Tuan Zariman, beliaulah yang menemukan saya dengan erti ketenangan dalam kerjaya ni. Dan membuatkan saya sedar semula bahawa inilah sebabnya mengapa saya mahu menjadi surirumah sepenuh masa dan pada masa sama berniaga secara online. Dan daripada pengaruh mentor saya pula, wujudlah sebuah blog emmemarina yang tidak jemu-jemu cuba berkongsi kepada anda semua tentang ilmu yang saya ada.


Saya berharap selagi nyawa ini masih dikandung badan, diizinkan Allah untuk saya terus berkongsi cerita di sini. Aamin Ya Rabbil Alamin

Thursday, October 17, 2019

Adakah Anda Marketkan Produk Jualan Anda Hari-Hari di Facebook Group?

October 17, 2019 0 Comments
Kerja-kerja marketing di Facebook khususnya share iklan dan status post anda ke group-group Facebook merupakan kerja harian bagi seorang peniaga. Anda ada join Facebook group? Jika ada tentunya anda perlu share setiap hari pengiklanan anda di group-group Facebook yang anda telah sertai. Rugi rasanya jika tak share. Jika tak konsisten share, lagi rugi kerana manusia itu perlu melihat iklan kita setiap hari supaya mereka dapat ingat dan terus order dengan anda.


Jika bukan hari ini, mungkin esok, jika bukan esok.. Harinya pasti akan datang.


Berbeza dengan syarikat besar, mereka ada pekerja untuk melakukan kerja marketing. Sama ada iklan berbayar atau iklan tanpa berbayar, pekerja sudah ada.


Kita?


Dah naik jemu beriklan ye tak?


Tetapi kan walau jumpa guru marketing mana-mana pun, nasihat mereka sama. Dan mereka juga gunakan cara yang sama. Tanpa marketing harian, kita takkan mempunyai sales yang kencang.


Walau bagaimana hebat sekalipun, produk tersebut. Ia tidak akan dikenali tanpa marketing.


Marketing = promot = iklan = sharing = war-warkan


Ada produk, duduk diam dalam kedai. Kedai pun kejap tutup kejap buka. Lama-lama pelanggan sendiri kurang jelas dan makin malas mahu datang ke kedai kita.


Alangkah bagusnya jika ada software untuk bantu kita permudahkan marketing di facebook.


Pernahkah anda mencuba beriklan di group Facebook cara manual? atau adakah ramai lagi yang sedang beriklan di group Facebook secara manual? Bagaimana caranya?


Cara saya beriklan secara manual di group facebook ialah pergi ke satu per satu group dan copykan iklan atau share link melalui Facebook Page. Cara ini agak memenatkan kerana anda perlu duduk dan siapkan sharing anda satu per satu, jika terlalu laju anda boleh dikenakan tindakan spam. Bagi saya kita tiada cara lain, tetapi kita perlu lakukan juga untuk share produk jualan kita. Oleh sebab itulah, saya selalu mencari software untuk lakukan kerja-kerja marketing bagi memudahkan perjalanan pengiklanan di facebook


Dulu saya guna Software Viral. Kini tiada lagi.


Kemudian saya pakai sekejap Tolongla Post. Diberhentikan.


Sekarang - saya guna software Jom Autopost. Software Autopost ini masih baru lagi. Saya pun masih belum mahir. Semalam saya ada cuba, tetapi habis semua group pula diiklankan. Aduh, saya tidak mahu semua group jadi mangsa pengiklan. Jadi hari ini saya kene cuba lagi mungkin ada setting yang tak betul lagi.





Anda pula bagaimana?

Wednesday, October 09, 2019

Mahu Berniaga di Shopee atau Tidak? Berbaloi Ke?

October 09, 2019 2 Comments
Berbaloi atau tidak jika kita masih menggunakan platform Shopee sebagai medium pemasaran produk jualan kita? Jawapan saya? Ya. Walaupun kita sedang menghadapi fenomena support produk Muslim, medium Muslim. Tetapi kita masih menggunakan medium Facebook, Instagram, Whatsapp, Google malah majority tiada owner Muslim yang memegang kesemua medium utama yang kita sedang gunakan hari ini.

Di dalam satu channel telegram yang saya ikuti sekarang, moto mereka ialah:







Kita muslim, berniaga di ruang non muslim. Gunakanlah sebaiknya pilihan funnel marketing anda. Insha Allah, rezeki ada di mana sahaja.


Sudah beberapa tahun saya menulis mengenai peluang perniagaan di Shopee ni. Walaupun saya sendiri tidak hebat dan sales tidak kencang seperti kebanyakkan otai seller di Shopee tetapi saya bersyukur dengan berniaga di Shopee, sale tetap ada.


Apa yang penting anda grab peluang yang sedia ada.


Bukan meremehkan kerana dengan negatif thinking, anda tidak ke mana.


Kita bersifat negatif, tetapi lihatlah berapa ramai seller muslim mengaut keuntungan buat perniagaan mereka. Alhamdulillah.


Remeh bagi anda, rezeki bagi yang lain.


Lalu anda bila lagi?


Rebut peluang yang ada sebelum Shopee mula mengenakan pelbagai syarat ketat untuk berniaga di rumah mereka.


Tidak seperti Lazada dan Prestomall (11st Street), Shopee masih belum mengenakan syarat ketat iaitu setiap seller perlukan SSM. Tahukan SSM?

bisnes di shopee



Anda usaha dengan izin Allah. Berniaga dengan pegangan siddiq, amanah, fatonah. Insha Allah, rezeki itu milik anda semua

Saya tahu, ramai kata ehhh, berniaga di Shopee ni persaingan harga tinggi. Orang suka beli barangan murah.


Jika anda menjual produk bukan murah, tidak boleh turunkan harga. Anda tetapkanlah pendirian anda. Tidak perlu masuk Shopee dan menjadi pak turut. Berdosakan jika bermain persaingan tidak sihat?


Menurunkan harga tanpa izin owner juga bersifat tidak amanah.


Merosakkan harga market dengan niat merosakkan juga adalah perbuatan yang tidak dituntuti dalam Islam.
Ditinjau dari asal muasal permasalahan ini dan apa yang digambarkan, manusia dibolehkan untuk berbeza dalam penetapan harga. Namun bila saya atau si Zaid dari salah seorang peniaga yang telah memurahkan harga jualan dengan maksud untuk membahayakan pesaingnya yang lain, maka di sini kita berkata bahawa hal tersebut adalah haram.
Kerana dia telah menyelisihi dengan dalil yang telah tsabit lagi sahih dari Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bahawa beliau bersabda :
لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ
“Tidak boleh membahayakan diri sendiri, dan tidak boleh membahayakan orang lain.”
Sekiranya (yang merosakkan harga pasaran) dia mengerjakannya dengan maksud ini (memudharatkan orang lain) maka itu adalah haram.
https://viraljek.blogspot.com/2019/02/hukum-merosak-harga-pasaran.html
Jadi anda menggunakan medium Shopee bukan untuk turut serta dalam permainan merosakkan harga atau sebaliknya. Anda menggunakan medium Shopee kerana sebab yang kukuh iaitu:

Dapat mengurangkan kos shipping dengan menggunakan subsidi Shopee.

Contohnya:

Kurier Poslaju : 500g = RM 8.00

Shopee Poslaju : 500g = RM5.04

Jadi dekat sini anda dah berjaya jimat = RM 2.96

Percayalah, dengan penjimatan kos shipping, anda telah membahagiakan pelanggan anda.

Peluang Jimat Cashback Bila Shopping Secara Online

Majority daripada kita bisnes secara online kan?

Daripada shopping sahaja tanpa penjimatan, kenapa tidak perkenalkan kepada semua pelanggan kita wujudnya sistem begini?

Bila anda berniaga di Shopee, anda dapat cashback dengan membeli menggunakan Aplikasi Shopback.

Tak banyak pun tetapi ada daripada tiada langsung!

Dapat jimat RM1 lebih baik daripada RM 0! Setuju?

Nak tahu lebih lanjut tentang Cashback program klik ENTRI NI.

Peluang Memarketkan Produk Anda Melalui Shopee Kempen

Setiap masa Shopee ada buat macam kempen la.. Macam bulan ni, kempen 9.9. Secara besar-besaran kan? Masuk tv, radio, duta bukan main hang!

Ha gitu, dan bila mereka melancarkan program seperti ni. Anda boleh join. Join aje, free tahu.
Masukkan produk anda dan mana tahu pelanggan dapat lihat produk anda dan dengan izin Allah, anda dapat sale melalui kempen tersebut.


Khas untuk kalian semua, jika perlukan bantuan boleh refer ebook saya dulu. Ebook Panduan Bisnes di Shopee ini percuma sahaja, cuma versi lama. Saya belum berkesempatan untuk update.



Ebook Shopee Free : http://nak.la/ebooksshopeefree

Cara Link Whatsapp Ke Facebook Page Anda

October 09, 2019 5 Comments
Saya kongsikan cara anda link kan nombor whatsapp anda ke facebook page. Ada facebook page? Jika belum, segeralah create satu kedai rasmi ada di Facebook kay. Anggaplah ia sebagai kedai online anda. Rugi tiada kedai Facebook sedangkan abam Mark dah bagi kebenaran dan pelbagai kelebihan bila kita gunakan Facebook page sebagai medium bisnes kita.


Free je buat kedai Facebook tu. Tak perlu bayar pun nak create. Why not? Okay, tahukah anda, anda boleh linkkan nombor whatsapp anda di kedai Facebook page?
Dengan cara ini, customer terus klik button Whatsapp dan bukan button Message. Hilang satu masalah iaitu selalu lewat reply message customer di FB page. (kantoi)


Ada 2 Cara Yang Anda Boleh Lakukan:

1. Whatsapp Business
2. Whatsapp (biasa kita guna tu)
Semua FB Page saya dah pun gunakan button Whatsapp berbanding button Message. Bukan apa, selalunya saya lewat reply chat customer kat FB Page. 
Paling mudah, anda terus buat button Whatsap, nanti customer click terus chat dengan anda kat wasap je.




JOMLAH BELAJAR CARA MUDAH LINKKAN NO WASAP ANDA DI FB PAGE


Cara Pertama: Anda sudah pun menggunakan Whatsapp Business



Step By Step Link Nombor Whatsapp ke Facebook Page





Ini paparan FB Page anda kay. Nampak tak button Send Message tu? Okay. Klik


Klik pada Contact You.




Bila klik akan keluar beberapa option. Pilih Whatsapp

Klik pada Send Whatsapp Message. Sudah klik Finish


Masukkan nombor wasap korang.


Country Code of coz MALAYSIA (+60), masukkan no tel wasap dan klik send code. Anda akan dapat CODE NUMBER dekat wasap tu. Bukan sms kay. Sila cek wasap anda segera.



Masukkan code yang anda terima, klik Confirm.

Okay. dah sampai sini. Klik Add Button :) almost siap kay

Ini memang dah default la.. Korang tak perlu setting OFF ke apa. 
Biarkan ON.

SIAP!. Mudah sahaja kan? Bila tak tahu dan tak cuba itulah seram skit. Insha Allah lepas ni makin ramai customer wasap korang melalui FB Page.

Cara Kedua: Pengguna Whatsapp Biasa, Cara Pertama Hanya Untuk Whatsapp Business

Click Contact Us
Tiada website kan? Takpe kita bukan nak letak website link. Kita nak letak link whatsapp kita tu. 

Tahu whatsapp link nombor anda? Okay. Isikan link whatsapp anda dan tekan SAVE. Siap!


Dah siap. Jom kita check apa jadi bila kita setkan Whatsapp kat Facebook Fanpage kedai anda ni.


Saya klik TEST BUTTON. Ini saya guna laptop ye. Bukan handphone. Jadi whatsapp ni paparan website whatsapp la. So customer akan klik Message jika dia nak chat dengan kita. 
so Klik Message

Inilah hasilnya. So menjadi dengan mudah. Alhamdulillah. 
Jadi u ols, cepat-cepatlah tukar button Send Message kepada Whatsapp kerana potensi closing adalah lebih tinggi di Whatsapp.
Tapi jangan bagitau saya whatsapp pun korang jarang bukak (haruuuu)
Alrite. Jika entri ini bermanfaat, klik share kay. Biar lebih ramai pemilik FB page di luar sana gunakan manfaat fungsi button Whatsapp ini sebaiknya!

Tisu Dapur Serbaguna Boleh Basuh dan Ulang Guna

October 09, 2019 0 Comments
Saya pernah terbaca satu post menarik di Facebook. Di mana satu tissue dapur ni boleh dibasuh dan digunakan berulang kali. Ianya menjimatkan. Bagi saya bukan sekadar jimat, tetapi dapat melenyapkan masalah kain buruk yang busuk apabila dipakai berulang kali.


Kain buruk sentiasa dibeli kan. Bagus tetapi bila digunakan pada kotoran seperti kicap atau bersihkan stove. Kain tersebut dah berubah kaler. Bau usah katalah, jarang wanginya. Adakalanya yang buatkan saya geli, bila kain tersebut sudah lama digunakan ia akan rasa lendir tau.


Pernah tak?


Dah tu anak-anak main lap je kat mana diaorang suka.


Dalam mindset saya sendiri, nak bersih. Kita kene rajin basuh kain tersebut. Rendam dengan air panas dan sabun. Insha Allah kain buruk taklah terlalu kotor warnanya.


Adakalanya, saya beli beberapa jenis kain dengan harapan warna yang berlainan untuk kategori kotor yang berbeza. Harapan palsu. Bila anda sudah kepoh di dapur anda lupa dah kain warna A untuk apa, B untuk apa dan sekian-sekian. Bila ada sudah penat, anda tidak basuh dan rendam pun kain buruk anda tu. Apa yang paling mudah dilakukan? Bersihkan bawah air paip, kemudian jemur dengan harapan keringlah ia dan kurang berbau.


In the end, saya buang terus kain buruk tu.


Kain buruk bukan murah tau.


Jika anda jenis hygenic, memang tidaklah saya tahu tak pakai terus kain buruk ni. Mesti ada tisu dapur yang anda beli setiap kali habis. Beli dan habis dalam masa yang singkat!
Jadi berbalik pada tisu serbaguna tu. Alamak, saya seriusly tak save link post tersebut. So bila nak beli tak jumpalah! Kat mana lah dijualnya.


Nak tak nak. Belilah di Shopee.


Saya search "reusable tissue", "magic tissue", "tisu serbaguna" dah semua kita taip. Tapi tak ada yang macam dikongsikan tu. Keluarnya tisu dapur biasa tu lah.


Alkisahnya setelah puas mencari, hanya keluar carian yang sama dan terjumpalah satu tisu ni. Macam tisu dapur la tetapi berwarna. Materialnya non woven. Harga pun boleh tahan. Ada juga nampak yang seakan tetapi lebih mahal. Cuba ajelah kan.


Order. Sampai. Cuba. Puas Hati


Bagaimana rupanya ya?


Dalam satu pakej ada 3 roll tissue magic percuma 1 tissue magic lagi (versi lebih kecil). Ada 3 warna iaitu biru, kuning dan merah.


tisu dapur serbaguna - reusable tissue

Reusable Tissue - Material Non Woven

tisu dapur serbaguna - reusable tissue

Close Up Material


Masa mula-mula dapat ni kan, rasa macam takla segebu tisu dapur biasa tu. Tisu dapur tu kan gebu, putih, ringan. So tisu reusable ni, agak berat, materialnya tidak gebu. Logikla kan kerana tisu ini ialah tisu reusable, jika kita fikirkan takkan sama dengan tisu yang mudah terkoyak.


Apa yang saya suka dengan Tissue magic ini ialah:
  • Tidak mudah terkoyak
  • Boleh dilap sama ada kering atau basah
  • Boleh dicuci dengan air atau sabun
  • Boleh digunakan berulang kali sehingga materialnya lusuh
  • Terdapat dalam 3 warna yang anda boleh kategorikan
  • Penyerap minyak yang bagus
  • Tidak mengeluarkan bau hapak/busuk


tisu dapur serbaguna - reusable tissue

Ni tisu yang dikeringkan tu, tetap elok dan bersih

tisu dapur serbaguna - reusable tissue

Reusable, lepas basuh saya simpan dalam bekas dan biarkan kering

tisu dapur serbaguna - reusable tissue

Mudah dicuci


Bestkan? Bagus lah bagi saya tuk atasi masalah-masalah ibu di dapur ni. Juga tak pening kepala tuk jimat kos.


Bagi diri saya tisu magic ni penyelamat buat saya bagi menangani masalah tak nak pakai kain dan perlukan produk yang boleh gantikan tisu dapur dan kain buruk.


Siapa nak nak dapatkan tissue magic ni boleh order kat sini:
https://shopee.com.my/3-Rolls-Reusable-Non-Woven-Fabric-Cloth-1-box-of-non-woven-tissue-i.6740489.2458469368


Saya beli kat kedai ni, harganya murah sedikit berbanding kedai lain. huhu


Jangan lupa order kat Shopee wajib pakai SHOPBACK untuk dapatkan penjimatan. Tak kisahlah 0.75% pun, sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit. Sekurang-kurangnya korang ada duit tepi lain.


SHOPBACK ni APPS kay. Jadi kene order kat SHOPEE kat handphone la bukan kat pc.


Nak lagi best, klik link ni, nanti dapat RM5 kat akaun SHOPBACK korang.

https://app.shopback.com/mys?raf=4QQmuu

Home Ads