Tutorial: Cara Invites Rakan FB Like Facebook Page Bisnes Kita

 Assalamualaikum semua, alhamdulillah ramai terbuka hati, terbuka minda bahawa sudah sampai masanya kita beralih daripada offline bisnes kepada online bisnes. Tidak bermakna ditutup kedai anda, tidak. Tetapi expanding - growth bisnes anda kepada pasaran yang lebih luas. Why not??


Okay, kepada semua rakan bisnes saya diluar sana. Sudah ada kedai facebook official anda? Sudah siap siaga? Alamak stuck pula bagaimana nak naikkan likes kedai facebook page anda, supaya sedaplah sedikit mata memandang kan? Sesungguhnya jika page anda ada banyak likes, atau follower sedikit sebanyak dapat meningkatkan kredibiliti kedai anda di mata customer atau prospek anda.


Bagaimana nak dapatkan facebook page likes atau follower secara percuma?


Ya! Melalui rakan-rakan facebook anda. Melalui keluarga, saudara mara, sahabat handai. Ada dua cara yang anda boleh kongsikan secara percuma, jom skroll ke bawah kita belajar cara nak buat.


Cara Pertama: Tambah likes page melalui rakan facebook 


Pertama: Buka facebook page anda.



Kedua: Anda akan lihat paparan untuk invite rakan facebook like page anda. Klik invite dan pilih rakan serta tick pada invite in Messenger.



Cara Kedua: Ajak orang lain, bukan rakan facebook anda untuk like page anda. 


Salah seorang client Fb page saya, iaitu Tuan Zulkefli. Alhamdulillah, sedang mencuba untuk meluaskan prospek di medium facebook secara rasmi.

NOTA: Untuk gunakan fungsi invite in Messenger, anda hanya boleh sent 50 invites sekaligus sahaja. Lebih dari 50 invites, anda tidak akan dapat menggunakan fungsi ini ya. Sedikit renyah namun berbaloi kerana ianya percuma!

Contoh apabila saya menggunakan fungsi invite in Messenger, pada masa sama, dapat naikkan engagement fb personal anda bersama rakan-rakan facebook. kill two birds in one stone. Usah risau, takkan kene ban dengan mark sebab ini memang fungsi yang mereka berikan kepada owner facebook page :)



Pertama: Buka facebook page anda.

Kedua: Share link page anda. Di atas sekali, copykan link page kedai anda dan share kepada seramai yang mungkin. 


Contoh link: https://www.facebook.com/Emmemarinacom


Tips:

Anda boleh share link anda ketika anda membuat promosi/iklan di group2 whatsapp, sharing produk, pengenalan produk, apa sahaja yang anda lakukan, anda letakkan link facebook page anda supaya rakan-rakan dapat like dan follow kedai anda!. Ini merupakan cara terbaik untuk perkenalkan kedai rasmi anda. Lebih ramai sahabat tahu kewujudan page anda, lebih tinggi trafik dan rating di Google. Manalah tahu, tup tup page anda naik di carian page pertama google apabila prospek anda mencari solusi atau produk berkaitan bisnes / servis anda kay.


Alhamdulillah. Mudah sahaja kan?


Cuba hari ini ya! 

Sedekah Jumaat - Beri Makan Pada Anak-Anak Yatim dan Tahfiz

 Assalamualaikum semua, jarang saya update perkembangan dan aktiviti harian, mingguan, bulanan atau bermusim dari NGO Amal till Jannah dari Puan Rosya. Terkilan juga di hati, bila saya tidak update buat informasi umum. NGO ATJ tidak besar, tidak famous tetapi kami sudah bersama lebih dari 6 tahun. Kak Sya sendiri sudah menguruskan semua program dan aktiviti ini seorang diri bersama keluarga lebih dari 6-7 tahun. Allahu akbar, betapa kuatnya beliau dan saya sangat bersyukur dalam bersahabat bersama beliau.


Sedekah jumaat merupakan aktiviti mingguan di mana ATJ akan meraikan anak-anak yatim, asnaf, masjid even di RnR dengan memberi makanan.


Hari ini saya update aktiviti ATJ pada 18 December 2021. Terima kasih kak Sya kerana tanpa henti berbakti dan beramal dan tahniah saya ucapkan kepada semua penginfak yang tanpa henti menyokong NGO Amal till Jannah.




bingkisan SEDEKAH JUMAAT ☺️ sumbangan 30 pek nasi ayam ke madrasah darul rahmah, Kg. Dato' Abu Bakar baginda.

Kebanyakan rumah anak2 yatim dan tahfiz kini anak2 cuti☺️

Alhamdulillah syukur semalam dapat saya arrangekan hantar ke Tahfiz Darul Rahmah yg masih ada anak2 tahfiz di sana☺️

Semalam juga hujan sepanjang hari di tempat saya..syukur dapat arrangekan pergerakan semalam☺️

Jazakallah Khairan kepada semua jemaah ATJ yg istiqomah dalam program mingguan kita setiap Jumaat 😍semoga syurga Jannatul Naim Allah anugerahkan..amin - Puan Rohsamila (Rosya)

 

Game Yang Dapat Mengasah Minda & Hilangkan Stress

Dulu semasa zaman kat uni, tak sah kalau tak main game yang dah disediakan di pc. Saya belajar di KUKTEM pada waktu itu, wajib ada laptop masing-masing, cewah apa lagi melaram la student-student dengan pelbagai jenis laptop. Zaman tu zaman baru je bermula laptop ni, bayangkanlah betapa mahalnya laptop masing-masing mencecah seunit hampir RM7,000 dan spec juga bukanlah sehebat sekarang. Tahun lepas setelah sekian lama, saya dapat juga beli seunit laptop baru dengan harga RM1,800 dan beza spec dari segi storage, processor malah skrin juga jenis HD. Namun, tak dapatlah saya nak menempah laptop jenama Apple. Jauh betul harganya untuk saya miliki.


Permainan online atau downloaded di dalam laptop ialah cara mudah kita mengisi masa lapang sesudah penat memerah kepala belajar setiap hari. Saya bukanlah seorang yang pandai bermain game. Di universitilah, selain belajar saya turut berkenalan pelbagai jenis game namun kalau memang tak pandai. Tak pandai jugalah haha. Adalah sedikit-sedikit jenis game yang saya boleh mahirkan setelah beberapa kali berjuang. Antara permainan yang paling mudah dan saya suka, ialah game yang sudah diinstall di dalam laptop iaitu koleksi solitaire.


Rupanya laptop sekarang, sudah tidak diinstallkan ye!


Puas saya cari, rupanya kepunyaan microsoft dan renyah juga jika anda tidak memiliki akaun microsoft. Mujurlah ada online game solitaire dan sama seperti game dulu-dulu, best juga bila spend time bermain. Berfikir setiap hari tentang bisnes, marketing, kerja memang memenatkan. 


Tak percaya game simple macam ni sudah tiada pre-install dalam laptop? Meh saya share tauuu. Dah la tak dapat install pula tu huhu


Tiada lagi game tetapi berubah kepada Microsoft Solitaire Collection

Click nanti dibawa kepada paparan ini. 

Tengok ni, anda harus install kay. So saya paling suka main game Microsoft Mahjong

Click Get

Walla!! Tak dapat download pula. Saya tiada akaun Microsoft berbayar. Maka redhalah saya tak dapat bermain game kegemaran saya ni. Syukurlah ada game solitare Mahjong ni di website online.


Mari saya sharekan game yang paling saya suka main dari zaman muda-muda sampaila sekarang. Mudah aje, tak sakit kepala saya nak fikir strategy game ni hehe



Best ke best?

Nak main sekali? Mesti rindu kan nak main game ni, jomlah klik je kat sini, semua free! 


https://www.solitaire.org/solitaire-games/

Tarik Customer Shopee Melalui Shop Decoration Marketing

Shop decoration yang disediakan oleh Shopee bagi semua seller adalah percuma. Ada 8 template yang boleh anda pilih dan paling penting ianya tidak sukar untuk anda gubah. Apa yang perlu anda buat ialah ikut sahaja template, dan masukkan gambar produk atau kekuatan marketing kedai anda.



Tanpa buang masa, mari kita lihat bagaimana anda boleh tukar kedai Shopee anda menggunakan Shop Decoration.



Paparan website apabila anda membuka Shop Decoration. Tekan Edit Decoration untuk memulakan transformasi kedai anda



Ini adalah paparan kedai Shopee saya sebelum ini. Jadi misi kita kali ini ialah untuk menukar layout dan template kedai di Shopee. Jika anda baru pertama kali menggunakan tak mengapa. Mari kita lihat satu per satu.



Terdapat 8 pilihan template untuk anda cuba. Anda boleh lihat satu per satu secara percuma dan tidak perlu save lagi. Lihat yang mana satu sesuai untuk anda gunakan di kedai Shopee anda ya. Pilihan template ada di sebelah kiri anda.



Anda boleh lihat di sebelah kiri atas ditulis COMPONENT. Component inilah yang akan membantu anda mendekorasi susunan/content kedai anda. Ada beberapa component yang perlu anda tahu iaitu:- Visuals (image/video), Product, Category, Promotions dan General (Description)




Ada beberapa component yang perlu anda tahu iaitu:- Visuals (image/video), Product, Category, Promotions dan General (Description)



Baiklah. Mari kita go through satu per satu component yang ada:-


Visuals ialah gambar atau video yang anda display di kedai anda bagi tujuan marketing. Info produk, best seller, latest promotion atau apa sahaja yang anda ingin tonjolkan kepada customer-customer anda.


Pilih mana satu visual component yang anda nak gunakan. Anda boleh guna dan letakkan semaksima yang telah ditetapkan. Contoh anda lihat Single Image 2/10 bermaksud dua image telah saya gunakan pada Shop Decoration, 10 bermakna ada 10 gambar yang boleh saya letak pada paparan Shop. Layoutnya anda boleh susun di mana sahaja yang anda suka




Product Component ialah display produk anda. Ada beberapa pilihan, iaitu Product highlight, Product by Category dan lain-lain lagi. Dalam contoh, saya memilih product category untuk memudahkan customer melihat pilihan product yang ada. Category bagi saya penting untuk kita mencari produk berdasarkan pengkelasan yang sama. Dan saya prefer memilih Manual Display Mode berbanding Smart. Jadi saya dapat display kategori yang saya dah setkan untuk customer.



Category :- Ada 2 pilihan sahaja, sama ada anda display kategori produk secara bertulis atau secara bergambar. Anda boleh pilih salah satu atau keduanya sekali



Apakah promosi yang sedang berlangsung pada kedai anda? Discount Promotion? Bundle deal atau Add On Deal? Ketiga-tiga pilihan promosi ini anda boleh display pada paparan Shop untuk memaklumkan customer apakah promosi hebat di kedai anda. Ha best kan?



Shop Description ialah informasi mengenai kedai anda yang anda sudah setup di SHOP PROFILE. Anda perlu setkan dahulu barulah anda dapat display di Shop anda menggunakan Shop Decoration. Click component General untuk display informasi ini.



Last but not least, letakkan bisnes kad anda selain shop profile. Saya guna gunakan image kerana adakalanya tak semua customer akan menekan more untuk membaca shop description. Anda boleh letakkan sebarang info berkaitan kedai anda di image tersebut.




SIAP! Mudah bukan? Bila dah siap mendeko kedai anda, tekan save dan PUBLISH. Anda juga boleh deko yang sama pada paparan jenis dekstop. Apa yang perlu anda buat ialah Apply Decoration to PC Shop Homepage. 


Klik pada Apply Decoration to PC Shop Homepage. 



Preview pada Shop Homepage versi dekstop



Siap publish!



Alhamdulillah. Siap sudah tutorial Shopee Shop Decoration! Bagaimana? Dah nak mula mendeko? Jika anda tiada idea boleh je jalan-jalan tengok kedai-kedai PS/PS+ atau Shopee Mall. Deko kedai mereka memang terbaik. 


Nak tengok deko kedai saya? baik.. jom click sini je, nak terus shopping pun boleh. 

Jom Dapatkan Buruj Vega Jam Tangan Waktu Solat dan Automatik Kiblat Terbaru dari Buruj Watches

Bismillah❤️ BURUJ VEGA nama di beri. Tahukah anda, ada 2 fakta yang menarik tentang BURUJ VEGA ?


1. Bintang kelima yang paling terang di alam semesta.

2. Size BURUJ VEGA 2x lebih besar daripada size Matahari. 


Masya Allah! Hebatkan kuasa Allah? 

So, Korang first time ke tahu fakta yang menarik ni macam sis? 

 

Ekslusif sangat kan? 3 warna yang sangat cantik, casual malah tampak seakan sangat mahal seperti ribuan ringgit tetapi kami hanya berikan harga yang mampu milik namun kualiti tetap umph untuk sahabat semua!





Khas untuk sahabat semua. Buruj Watches launching bukan sahaja seunit 3 warna tetapi ada matching couple set!. Alhamdulillah. Seronoklah semua pasangan. Sesuai dijadikan hadiah buat suami, isteri atau yang sedang sibuk mencari set couple bagi hari pernikahan yang bakal mendatang. AAMIIN3x


Kotak yang sangat cun sesuai diletakkan dan didandan di atas dulang pengantin



BURUJ VEGA - OH SO SWEET! JAM TANGAN WAKTU SOLAT IDAMAN SETIAP COUPLE SWEET TILL JANNAH! 🥰

Bulan baru. Semangat baru. 

So, nak laaa ada sesuatu yang best kan? 😍 nak pakai sedondon dengan pasangan 

Sis, tak ada pasangan tak boleh ke? 

Eh, mestilah boleh. Masih sweet di hati kami. Cia cia cia 
-

Buruj Vega New Release 

Normal Price : RM 279 

Launching Price : RM239 
Couple set : RM460 


✅ Free Postage to Semenanjung
✅ 369 Days Warranty 
✅ Free Gift Special for 99 Couple Only




Spesifikasi Teknikal

Buruj Vega

⌚️Weight : 100g
⌚️Case Diameter : 3.87 cm
⌚️Case Thickness :0.9cm
⌚️Case Material : stainless steel
⌚️Band Material : Genuine Leather
⌚️Screen :Sapphire Glass
⌚️Band length (include case): 25.4 cm
⌚️Band width : 1.8 cm


CLOSE UP BURUJ VEGA







COUPLE SET BURUJ VEGA



SILVER

BROWN

BLACK



JOM DAPATKAN HARI INI SEMENTARAN OFFER MASIH ADA.


Untuk tempahan klik sahaja link di bawah ya:-




atau boleh terus whatsapp saya di sini:-


Apa Itu Facebook Ads With Shopee (CPAS) Dan Kelebihannya Buat Shopee Seller





Saya sudah mengetahui cara pengiklanan CPAS ini iaitu cara pengiklanan berbayar untuk menaikkan produk kita di Shopee melalui Facebook Ads sudah agak lama tetapi biasalah ianya akan berlaku secara berperingkat. Cara ini adalah lebih baik kerana ia merupakan usaha sama antara dua platform dan sudah tentu terbaik kerana kita bukan standalone in making ads. Sebelum wujud CPAS saya pernah juga membuat iklan berbayar di Facebook kemudian meletakkan link kedai shopee, atau link kategori atau anda boleh juga meletakkan link produk terus. Terpulang bagaimana anda mahu promot produk anda di Shopee. 


Tiada capaian yang lebih baik daripada melalukan pengikanan berbayar. Kos marketing percuma bukanlah tidak bagus, tetapi ia memerlukan usaha yang sangat banyak. Anda perlu berusaha untuk sharing produk jualan anda setiap hari tanpa berhenti. Namun jika anda luangkan masa beriklan, dan membayar kos pengiklanan anda boleh berehat daripada melakukan aktiviti sharing ini dan hanya fokus kepada menguruskan produk, packing, perbetulkan marketing, content dan macam-macam lain aktiviti lain selain menghabiskan terlalu banyak masa dengan membuat sharing untuk menaikkan view produk secara percuma. 


Sebagaimana kata mentor-mentor saya, akhirnya yang dapat menaikkan view produk secara mendadak ialah melalui pengiklanan berbayar. Anda perlu berani meletakkan minyak (duit - modal) anda untuk mendapatkan hasil yang lebih banyak. Kini selain Shopee Ads, anda sudah boleh mendaftar untuk memulakan adventure marketing anda bersama Facebook Ads. Baiklah. Mari kita bersama-sama lihat apa yang diperlukan untuk memulakan pengiklanan berbayar Facebook Ads with Shopee (CPAS).


Cara Join Facebook Ads with Shopee (CPAS)


1. Wajib ada Facebook account (personal)
2. Wajib ada Facebook page (ye, facebook page merupakan kedai facebook atau lebih mudah nak difahamkan ialah FB kedua anda yang boleh digunakan khas untuk berniaga)
3. Facebook Ads ID, untuk buat iklan berbayar anda perlu create dahulu akaun ID khas untuk buat FB Ads.
4. Mesti ada akaun Shopee


Okay jelas ye. So bagi yang dah mula teruja, jika anda belum ada Facebook boleh mula sign up sebagai ahli baru Facebook dan bagi yang sudah ada Facebook tetapi belum ada Facebook Page, boleh juga mulakan bina satu Facebook page khas untuk kedai shopee anda. 


TIPS: Jika anda nak bina Facebook page yang khas untuk Shopee dan serious berniaga di Shopee anda boleh bina nama yang sama seperti mana anda set nama kedai Shopee anda dan kemudiankan link kan shopee akaun anda pada FB Page anda, so mudah customer boleh terus masuk ke kedai anda untuk pembelian. Nak lagi best, pakai link shopee affiliate!


Nak tahu kelebihan ada Fb Page? 

Nak tahu step by step cara bina Fb Page?


Kenapa Anda Perlu Join Facebook Page with Shopee (CPAS)?





Dah dapatkan Ebook percuma Panduan Berniaga di Shopee? 


Oh ya, saya ada software khas untuk shopee seller manfaatkan untuk boost sale dan tambah followers. Boleh tengok video di sini:- https://www.youtube.com/watch?v=JztDVKcO3mE



Alhamdulillah, semoga perkongsian hari ini membantu sahabat semua. Share jika entri ini bermanfaat

Infaq Al-Quran Tanpa Tagging dan Bertagging

 



MAKLUMAN TERBARU INFAQ AL-QURAN by eNUURCare

Alhamdulillah. Untuk makluman semua, bermula 1 November 2021 (Isnin), Al-Quran TANPA TAGGING juga akan disumbangkan dalam proses pembahagian Infaq eNUUR.

Jadi diharapkan semua team untuk ambil maklum tentang makluman ni dan pastikan info ini sampai kepada semua yang berkaitan.

Doakan semoga segala urusan Infaq Al-Quran dipermudahkan dan kita semua dapat sebarkan manfaat Al-Quran kepada semua umat Nabi Muhammad SAW.


Jom berinfaq! Grab pahala berpanjangan sehingga akhir hayat☺️


Untuk berinfaq, sahabat boleh terus membuat infaq di link di bawah:-



Mari berkenalan dengan al-quran yang kami ada di Sahabat Enuur. Jika berminat untuk membuat tempahan, sahabat boleh menempah juga untuk diri sendiri dan keluarga.














Berminat untuk menempah atau bertanya soalan produk?


Klik sahaja link di bawah, anda akan terus dapat info produk atau dilayan oleh agen kami 🌹



#enuurcare #enuur #sahabatenuur #enuurpreneur #alqurantagging #infaqalquranenuur #infaqalquran


Life As Mom

 Hidup sebagai seorang ibu tidak akan sama bagi setiap insan walaupun dalam situasi yang sama. Kita memiliki seorang suami dan berapa anak, lelaki atau perempuan. Sopan atau nakal. Semua lelaki atau semua perempuan. Surirumah atau bekerja. Setiap ibu mempunyai kisah yang berlainan dalam setiap situasi sama, ini kerana kisah kita semua adalah unik. 


Alhamdulillah. Tahniah saya ucapkan kepada ibu-ibu yang berjaya mengharungi setiap detik dengan tabah dan ceria. Penting ya untuk kita utamakan keceriaan diri, tanpa memulakan hari dengan senyuman, hidup kita hari ini mungkin sukar. Apatah lagi, jika anak-anak masih kecil. Ragam menguruskan anak-anak kecil vs anak-anak besar adalah tidak sama. Cara menguruskan keluarga yang sudah dewasa tidak mungkin sama dengan menguruskan keluarga kecil. Pemikiran yang berbeza, tindakan berbeza, cara mendengar arahan turut berbeza memainkan peranan kepada emosi kita setiap hari. 


Adakah ibu-ibu rajin bertanya pada diri, apakah aku bahagia pada hari ini? Jika ya, alhamdulillah. Jika tidak, mari kita duduk sebentar, bertafakur dan mula berfikir dan cari apakah satu titik yang dapat beri kebahagian pada diri kita pada hari ini. Dalam hidup, untuk kekal kuat, kita perlukan minda yang positif. Jika sedang berduka, murung, gelisah, tidak gembira ini semua akan menarik pelbagai situasi negatif yang lebih memburukkan keadaan. Maka, energi negatif itu perlu kita tukar kepada positif supaya setiap hari kita dapat menarik aura-aura bahagia, positif, yang baik-baik dan tentunya yang baik inilah dijadikan kekuatan untuk kita menempuh cabaran setiap hari.


Sudah lama saya tidak bersiaran di sini. Saya juga sedang menempuh satu fasa di mana diri sendiri bukanlah priority. Saya harus dahulukan kerja-kerja anak, saya harus dahulukan rengekan dan permintaan si kecil. Rayyan baru menginjak usia ke satu tahun, ini adalah fasa di mana mindanya sangat aktif untuk mencuba segala perkara baru, mula menjadi pelbagai karakter, mula tahu menjadi cemburu dan memerlukan saya untuk bersama dia setiap masa. Daripada saya menjadi marah, kecewa kerana terpaksa melayani perangai anak, lebih baik saya bina situasi dan pemikiran yang positif supaya saya tak tenggelam dan menjadi ibu yang pemarah. 


Semalam, akhirnya saya tutup meja ofis di rumah. Mujurlah meja lipat sahaja, satu meja lagi diletakkan di bilik anak. Kerusi-kerusinya kami ketepikan, satu di ruang belakang, satu lagi diletakkan barang dan menjadi display di ruang tamu. Sudah lebih seminggu, kali ini perangai Rayyan tidak mahu saya duduk membuat kerja di meja. Setiap kali saya duduk untuk membuat kerja, dia datang dan  memanjat. Duduk di depan mama, dan mula menekan keyboard. Setiap hari dari pagi dia jaga hinggalah dia tidur. Mujur kakak-kakak dapat jaga sejam dua untuk saya siapkan kerja yang penting. Jika tidak, naik geram juga saya. Bila saya duduk saja di bawah bersama Rayyan, barulah dia lepaskan saya dan pandai pula dia bermain sendiri, namun tetap juga dikerling mama di mana. Bermain sambil memerhatikan mama. Kejap-kejap dia akan datang dan duduk di riba, atau membalingkan diri atas badan jika saya berbaring pula. Aduh Rayyan. 


Setiap anak, lain cabaran. Saya anggap ini sebagai satu fasa indah bersama anak kelima. Satu-satunya anak lelaki yang saya ada pada masa ini. Enjoy the moment. 


Saya rindu untuk berkongsi pelbagai nota bersama sahabat di blog, namun fokus saya agak terganggu. Masa saya untuk luangkan di sini juga sangat limited. Saya berdoa agar fasa ini berlalu dengan baik dan saya boleh mula berkongsi bersama anda semua. Insya Allah. 


Jumpa sahabat semua di lain hari. Let's enjoy our motherhood. 

5 Cara Mudah Capai Target Jualan bulanan (JOM FOKUS BUAT)

 5 Cara Mudah Capai Target Jualan bulanan.


Bila sebut mengenai target jualan, ramai newbiez masih kurang faham kepentingannya.  Selain itu,  mereka belum jelas cara untuk mencapainya. Baiklah disini kak norah kongsikan cara mudah untuk capai target jualan.


#1 Tulis target jualan setiap awal bulan

Mentor kak norah sering berpesan untuk sentiasa tulis target jualan. Sediakan buku khas untuk menulis. Target jualan ini hendaklah sentiasa meningkat setiap bulan. Contohnya anda target untuk mendapat jualan RM10K untuk bulan Mac. Maka bulan April anda tingkatkan lagi target kepada RM15K.

.

Amalan menulis target ini sangat penting, selain dari anda jelas dengan perkembangan bisnes,  dengan menulis target jualan jugak adalah satu doa. Kita berdoa kepada Allah dengan menulis keinginan kepadaNYA. Insya Allah semoga dipermudahkan cara untuk mencapainya.


#2 Pecahkan target kepada amaun mingguan dan harian.

Selepas memilih satu amaun target jualan, maka amatlah penting untuk anda pecahkan nilai tersebut kepada bentuk jualan mingguan dan harian.  Contohnya jualan satu produk adalah RM39. Bilangan produk perlu dijual adalah RM10K/RM39 = 256 botol untuk sebulan. 64 botol setiap minggu dan 9 botol sehari.

.

Kenapa kita perlu pecahkannya kepada amaun yang lebih kecil?  Ini kerana supaya kita rasa lebih mudah untuk menjualnya. Berbanding jika anda nampak amaun ratusan yang menyebabkan anda rasa sukar untuk menjual.


#3 Kenali target kestemer/pelanggan

Topik ini sangat penting. Ramai orang tidak jelas dengan siapa mereka patut menjual. Jawapan yang sering kita dengar adalah jual lah kepada semua orang. Wah, kalau begitu usaha kena lebih lagi. Sebenarnya jawapan ini adalah salah.

.

Satu perkara yang perlu anda sedari,  setiap orang itu berbeza. Kemahuan,  masalah, fizikal, pendapatan,  lokasi pun semuanya amat berbeza. Jadi anda harus jelas siapakah target kestemer yang akan membeli produk anda.

.

Contohnya kak norah menjual minyak herba asmak. Target kestemer adalah ibubapa yang mempunyai anak di bawah umur 2 tahun yang mengalami masalah asma,  batuk dan selsema. Lokasi di bandar dengan pendapatan seisi keluarga RM3000 sebulan. Lagi detail info prospek lagi bagus. Supaya lebih mudah untuk menjual. Dalam ilmu jualan dan pemasaran,  ini dipanggil Customer Avatar (CA).


#4 gunakan strategi pemasaran

Apabila disebut mengenai pemasaran, terdapat banyak kaedah untuk melakukannya. Strategi pemasaran ini boleh dibuat secara offline dan online. Anda perlu menguasai kedua-dua strategi ini untuk menguasai jualan.

.

Pemasaran offline adalah seperti membuka booth,  mengedarkan flyers ke beberapa kawasan yang mempunyai kadar kependudukan yang tinggi,  billboard, beri sponsor dan sebagainya.

.

Pemasaran online adalah seperti FB personal,  FB ads,  Instagram,  Google Adwords,  Email marketing dan bermacam-macam lagi. Carilah mentor untuk menguasai ilmu-ilmu tersebut.


#5 Catat pencapaian setiap hari

Selepas perlaksanaan proses pemasaran dan jualan, setiap hari jangan lupa untuk mencatat jualan yang diperolehi. Contohnya setiap hari anda perlu jual 10 botol. Pada hari isnin anda hanya dapat menjual 5 botol,  maka pada keesokan harinya anda harus gandakan lagi usaha untuk menjual (10+5 = 15 botol).

.

Buat secara konsisten,  anda akan nampak hasilnya dan memberi kekuatan untuk anda terus berusaha untuk mencapai target jualan untuk bulan berkenaan. Usaha dan tawakal,  insya allah berjaya.

Akhir sekali, semoga 5 tips ini memberi gambaran penuh cara untuk anda capai target jualan bulanan.


Kredit : Norah Tuah



Alhamdulillah, saya berharap perkongsian ini dapat membantu semua rakan-rakan seller di luar sana, pada team muslimstore. Teruskan tambah ilmu tidak kiralah ilmu marketing, ilmu bisnes, ilmu tenang. Kita perlukan ilmu-ilmu ini untuk kita teruskan perjuangan. Duduk dalam circle yang membina dan positif ini juga satu perkara yang sangat-sangat penting. 


Tiada kejayaan yang datang tanpa usaha, kerja kuat dan matlamat. Hidup tanpa matlamat, ibarat hidup kosong yang sia-sia. Tidak tahu apa hala tuju, kenapa bangun pagi setiap hari. Rugi kan?


Semoga kita dapat hidup setiap hari dengan memberi manfaat kepada semua insan di sekeliling kita. bangun tidur dan niat nak uruskan anak serta suami juga satu matlamat, apatah lagi jika nak berjaya dalam hidup dan kerjaya, maka matlamatnya dah usahanya lebih besar!


Keep dream big dan keep faith in Allah

Cara Buat Sale Sebagai Dropship Buruj Watches

Assalamualaikum semua, tahniah kerana mengambil peluang menjadi sebagian daripada team Buruj. Saya merupakan salah seorang agen atau top agen Buruj dan mempunyai keizinan untuk membuka team sendiri dalam family Buruj. 


Syarat dan komisyen telah saya maklumkan pada borang pendaftaran masing-masing. 


Komisyen anda (DONE)

Syarat sebagai dropship (DONE). 

Daftar di website Muslimstore sebagai DROPSHIPPER (DONE)


Wajib untuk semua team join group telegram yang saya sediakan. Untuk sebarang notis, latest info saya akan masukkan di group support ya.


Bahan-bahan marketing seperti copywriting buat masa ni tidak disediakan oleh pihak BURUJ, namun saya ada sediakan sedikit sebanyak untuk membantu anda semua mengenali produk BURUJ. 


Jualan mudah sahaja.


Jam tangan BURUJ ialah:

  • Jam tangan digital versi islamik
  • Model berbeza tetapi fungsi yang sama
  • Semua jam ada fungsi utama iaitu waktu solat, kiblat, set nama, penanda quran dll.
  • Buat masa ini ada 3 jenis strap berbeza iaitu jenis rubber, leather dan stainless steel. Lagi mahal kualiti, lagi mahal harganya
  • Setiap jam didatangkan dengan kad waranti 1 tahun, paper bag, Kupon RM10 (digunakan tuk next pembelian), Kad manual, Kotak Jam, FREEGIFT saya sediakan. 
  • Bateri jam pakai standard jam sahaja, boleh ditukar di kedai jam biasa.


Fungsi Jam Tangan Buruj:-


-AUTOMATIK KIBLAT KOMPASS SEPANTAS 1.50 SAAT! 
-WAKTU SOLAT
-TULIS NAMA MAKSIMA 7 HURUF
-PENANDA AL QURAN 
-KALENDAR HIJRAH DAN MASIHI
-3 BAHASA
-Bahasa Arab, Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu.
-ALARM
-STOPWATCH
-MOON AGE
-AUTOMATIK KOMPASS
-DAYLIGHT SAVING TIME ( DST ) Untuk negara 4 musim sahaja! 
-TAQWEEM MALAYSIA
-WATER RESISTANCE ( 30 M)


Sesuai untuk
- lelaki / perempuan - (saiz unisex) - 38mm diameter
- hadiah anniversary
- hadiah hantaran kahwin
- hadiah persaraan
- koleksi peribadi
- sesuai untuk kaki travel/hiking (mudah untuk tahu kiblat & waktu solat diseluruh dunia)
- hanya guna battery jam biasa tak perlu charge 
- tak perlu data internet


DETAILS TERPERINCI

  • Paparan Masa Waktu Solat Akan Datang - contohnya To Duhr : 2 hours 1 minute
  • 5 Waktu Solat dan Syuruk - Di sinilah anda akan settingkan berapa BEEP bila masuknya waktu solat, maksima 59-60 beep
  • Arah Kiblat
  • Set Masa & Tarikh
  • Set Second (Saat)
  • City Select (Pilihan Bandar)
  • Language (Bahasa : English/Arab atau Melayu - Buruj Sport sahaja)
  • Kalendar Display(Hijri/Gregorian)
  • Time Display (AM/PM atau 24 Hours) - Di sini anda boleh setting mahu display saat atau tidak.
  • Azan Display (Cara anda nak paparkan waktu solat ada 3 pilihan : Waktu Solat, Minit, Kedua2 sekali)
  • Taqweem (di Malaysia pilih Malaysia atau default)
  • Azan Safety (sekiranya ada waktu yang tidak sama biasanya 1-5 minit anda boleh betulkan di sini)
  • DST Select
  • Alarm (ON/OFF)
  • Stopwatch
  • Volume (2 pilihan : Slow (1) - Kuat (2))
  • My Name (Paparkan nama/ayat di skrin jam maksima 7 huruf)
  • Moon Age
  • Penanda Quran (Ayat dan Surah)
  • Bateri Indicator (lihat status bateri jam anda)

Poster penuh dan gambar nanti saya akan berikan link channel ya:-


Dilarang sama sekali memadamkan watermark ya




Koleksi Ready Stok Jam Tangan Buruj:-

  • Buruj Lady Aysa
  • Buruj Orion
  • Buruj Qibla Special Edition (Red, Purple, Blue)


Koleksi PRE ORDER Jam Menteri:-

Dah Boleh Mula Collect Order YE. Tak banyak dah nii huhuh 





  • Buruj Couple Silver
  • Buruj Couple Rosegold

Koleksi Sold Out dan Tak Restok ya (untuk pengetahuan semua incase customer tanya)

  • Buruj Sport
  • Buruj Qibla
  • Buruj Ramadhan


Di Mana Nak Mula Promot Atau Buat SALE??


  • Kenalan terdekat, share pasal menteri kita pakai JAM BURUJ. Confirm diaorang akan tertarik, tunjukkan koleksi yang ada. Buruj orion siap boleh engrave nama rumi dan jawi tau (ni memang orang suka sangat, now top sales kita ini lah selepas JAM MENTERI)
  • Whatsapp group, story, FB personal, Marketplace, instagram, tiktok.. Usaha letakkan produk2 buruj dengan gambar yang cantik-cantik atau real picture. Biar gambar nampak JELAS. Tunjukkan fungsi-fungsi yang ada pada jam tersebut. (Jika nak request gambar, boleh minta di group jika gambar tersebut takde dalam channel ya)
  • Anda boleh marketkan di SHOPEE (kami terima AWB NAMUN POSLAJU sahaja). Sila notedkan hal ni ya.


Text Copywriting!! 


Ok. HQ buruj tak menyediakan copywriting khas, namun jika anda malas nak fikir, boleh copy paste sahaja di FB page saya ya:- gambar2 dan ayat copywriting boleh ambil di sini.





Cara Submit Order Jam Buruj:-


1. Login ke website muslimstore
2. Pilih produk yang anda nak tempah
3. Check out dan PILIH BAYARAN SECARA MANUAL. DROPSHIP TAK DIBENARKAN ORDER GUNA BILLPLZ. No bank akaun saya ada tertera nanti semasa anda check out.
4. Untuk customer SHOPEE, AWB sila attach pada emel dan sertakan NO ID anda.
5. Emel untuk resit dan AWB : emmemarinaent@gmail.com


Waktu Pengeposan & Operasi BURUJ:-


Alhamdulillah kami sudah mula bekerja setiap hari.
CUT OFF jam 8 pagi ya.
ISNIN - JUMAAT : 9 pagi - 3 petang

WALK IN BOLEH?:-

Boleh walk in - customer order macam biasa - remark untuk WALK IN - Digalakkan datang 2-3 jam ke atas atau keesokkan harinya untuk collect order.

LALAMOVE - Ok customer yang nak urgent boleh pakai servis ni tetapi bayaran ditanggung oleh customer ya. Jika anda nak pakai servis ni, make sure anda tahu ratenya terutama untuk customer yang 1st time nak guna servis tersebut. Kami tidak akan entertain soalan berkaitan LALAMOVE kerana kami tak gunakan sebagai main delivery.


Cas Postage Buruj:-


Semenanjung : Percuma postage
Sabah Sarawak : + RM12

Kurier: 
Semenanjung (POSLAJU)
Sabah Sarawak (ABX)


NOTA: Bila buat bayaran nanti jangan lupa tambah harga tuk postage sabah sarawak ya.



Ada soalan?
Jom tanya di GROUP.




Saya ucapkan tahniah dan selamat maju jaya!! 
Sebarang soalan boleh tanya di group kay

Siapa aktif di group dropship, kita ada hadiah bulanan! Bestkan?
Selamat mempromot dan saya doakan anda berjaya