Showing posts with label Jom Simpan Emas. Show all posts
Showing posts with label Jom Simpan Emas. Show all posts

Kenapa Saya Simpan Emas?

Mengapa saya simpan emas?


Suatu hari saya terdengar kuliah agama. Ustaz pesan ada satu hadis nabi berbunyi:


Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah  telah bersabda "Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar (emas) dan dirham (perak) untuk digunakan. 
(Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)


Taraf hadis ini ialah dhaif (lemah). Walaubagaimanapun, yang menyebabkan hadis itu lemah bukanlah disebabkan matan (isi hadis) sebaliknya oleh kerana kelemahan perawi (pelapor) hadis. Oleh itu, hadis itu tetap kata-kata dari Rasulullah dan wajib dipercayai. Cuma hadis dhaif tidak boleh dijadikan hujah untuk mengeluarkan hukum.


Oleh itu, saya percaya dan yakin apa yang dikatakan oleh Rasulullah akan berlaku cuma belum sampai waktunya lagi. 


Jadi adakah kita nak tunggu hingga terbukti benar baru nak simpan emas?


Hj Rihaz
Dealer ORODESIGN

Apa Itu Emas FEDMAS dan Kedai Emas Orodesign?

Apa itu FEDMAS ?



emas goldbar fedmas


Federal of Goldsmiths and Jewellers Associations of Malaysia iaitu Syarikat yang sahkan KETULENAN EMAS .


EMAS AMETHYST adalah disahkan tulen oleh FEDMAS 😊


Ini adalah BUKTI KOMITMEN syarikat dan kami sbg pembekal dan peniaga emas tulen di Malaysia. 


Sememangnya Amethyst adalah KILANG EMAS dan syarikat yg memasarkan emas tulen. Kita buat jual beli EMAS FIZIKAL.


emas goldbar fedmas


Jom Kita Kenali Semula Kedai Online Emas Orodesign by Kilang Amethyst


Amethyst  = kilang emas
orodesign = platform berniaga emas spt lazada, shopee, grab, foodpanda dll.



Q : Apa itu Orodesign?

A : Orodesign ialah platform Emas yang berada di market Malaysia. Program USAHAWAN EMAS milik penuh Kilang Emas Amethyts di bawah Syarikat Amethyst Training &  Consultancy. 
HQ Amethyts Training & Consultancy di Taman Sungai Dua Utama, Butterworth, Penang. 

Trivago ada kedai? Grab ada kedai? Food Panda ada restoren?. Jadi Orodesign macam itulah.



Q : Nak daftar jadi dropship kena bayar ke?

A : Tidak. Pendaftaran percuma



Q : Kalau daftar dropship apa kelebihannya?
A : Dropship dapat untung runcit hasil jual emas kepada customer. Jual bawah harga pasaran. Dropship beli ikut harga jadual yang di update setiap hari. Klik laman web http://view.orodesign.biz . Kalau berminat dengan item, snap dan send gambar pada dealer. Dealer akan buat tempahan.



Q : Cara pembayaran macam mana?

A : Bayaran ke akaun dealer. Dealer akan buat bayaran ke Master Dealer (MD). MD akan approve bayaran pada kilang. Kilang akan poskan emas pada customer ikut alamat diberi.



Q : Macam mana nak buat duit yang besar melalui Platform Orodesign?

A : Ya boleh. Jadi dealer Orodesign.



Q : Macam mana nak jadi Dealer?
A : Pembayaran RM599 sekali seumur hidup.



Q : Macam mana nak mendaftar dealer?

A : Buat bayaran RM599 kepada orang yang perkenalkan Orodesign. Maklumat seperti nama, no kad pengenalan, alamat diperlukan untuk pendaftaran dealer.



Q : Apa yang saya dapat selepas daftar dealer?

A : Anda layak memiliki emas harga kilang walaupun beli sekecil 0.25g emas. Dapat platform bisnes kedai emas secara online dan boleh dijalankan secara offline pun. Ready stok untuk jualan 13 kg terdiri daripada barang2 kemas berfashion, gold bar dan dinar emas. Semua ini boleh di tengok di dalam website : http://view.orodesign.biz . Sebagai token diberi FREE GIFT gold bar 999.9 - 0.25g. Diberi bimbingan untuk berfungsi seperti perjalanan aktiviti sebuah kedai emas. Tidak perlu simpan stok ditangan. Semua penghantaran barang kemas kepada customer diurus door to door 100% oleh kilang. JAMINAN Beli balik 100% pada harga kilang (tinggi). Tempahan barang kemas jugak diterima dan dealer boleh buat duit. Dari masa ke masa akan ada Happy Hour Sale dengan harga speacial untuk dealer sahaja.



Q : Lagi?

A : Anda layak menjemput rakan2 atau siapa saja menyertai Orodesign di bawah anda dan membina rangkaian perniagaan anda di mana setiap dealer yang diperkenalkan, anda akan dapat insentif RM200 dan Dealer yang ditaja dapat gold bar 0.25g x 1pcs, dan bila dealer buat belian anda akan mendapat RM1/g daripada pembelian emas di bawah anda.



Q : Lagi?

Jana pendapatan lumayan dengan emas lama dan surat pajak. Emas lama juga diterima pada harga kilang dan juga dealer boleh buat untung. Diajar juga agaimana untuk beli surat pajak dan buat untung dengannya.



Q : Apa lagi ya?
A : Ada 1 lagi pangkat selepas dealer Orodesign iaitu MD (Master Dealer). Mendapat lebih besar komisen dan upah2 yang lain.



Q : Bila boleh daftar?
A : Bila2 masa sahaja.



Q : Ya...saya nak daftar dan nak cuba berniaga dengan platform ni. Doakan saya ya..

🅰️Anda boleh daftar saja secara percuma menjadi dropship terus boleh buat duit dengan cara jual barang dalam katalog produk http://view.orodesign.biz

atau

🅱️Anda boleh daftar dealer RM599 sekali seumur hidup dengan pelbagai cabang niaga menanti yang boleh datangkan keuntungan.




Anda ada pilihan..


Dropship....untung nipis melalui jualan emas sahaja.

Dealer.......untung besar dengan pelbagai cabang niaga.



A : Insyaallah. Semoga berjaya.




Untuk berdaftar sebagai dropshipper atau dealer/member Orodesign



Whatsapp


Emme Marina
Dealer Emas Orodesign
018-9100 852

Apa Beza Goldbar Dan Dinar?

Soalan paling kerap di tanya :

# Apa beza goldbar dan dinar
# Yang mana satu lebih bagus

Jawapan : Dua dua bagus. Dan bezanya adalah dinar berbentuk bulat manakala goldbar berbentuk petak

Kelebihan sama.  Keduanya ketulenan 999. Dan keduanya emas. Sebab ada juga yang tanya apa beza emas dengan dinar. 

Emas is emas.  Dinar pun emas.  Lebih tepat jongkong dan syiling emas. 

Cuma istimewanya dinar, ia melambangkan islamic coin.  Sesuai untuk buat mas kawen atau hantaran kawen. 

Untuk ditukarkan di Mekah pun menarik sebab pak arab di sana sangat sukakan rekabentuk dinar . Nak buat bayar zakat pun molek. Cubalah. 

Terdapat 3 jenis dinar amethyst orodesign iaitu ¼ dinar, 1 dinar dan 2 dinar. Berbanding goldbar, kita boleh keluarkan dari sekecil 0.25g 1 gram sehingga 100g. Lagi berat lagi nipis spread.

Kalau tanya saya, simpanlah keduanya. Baik goldbar mahupun dinar.


Jomlah saya bagi cuci mata kalian dengan koleksi goldbar dari kami. 



Produk terbaru Orodesign, gold bar 1 gram 916. 


Jom menabung emas setiap bulan😍
Sikit-sikit lama-lama jadi harta berbukit👍


Ni antara koleksi dealer-dealer Orodesign kami. Mentang-mentang harga murah dari kilang, sakan menabung😉



Jom Fahami Konsep Dealer Emas Orodesign by Kilang Amethyst

Ada yang masih keliru dengan konsep yang diketengahkan oleh Amethyst melalui Platform Orodesign.


Sebenarnya Orodesign sama seperti kedai emas biasa yang menjual barang kemas, bar emas dan dinar emas. Cuma di ONLINE kan. Harga kami terus dari kilang.



Ada KILANG & HQ tetapi tiada premis atau kedai untuk jualan kepada umum. Bergerak secara online di antara dealer2 berdaftar. 


Penghantaran sememangnya melalui courier & bergerak secara offline apabila dealer membeli barang direct melalui web dan menyimpan stok di tangan ketika itu.


Bukan skim pelaburan yang menawarkan dividen tertentu setiap bulan. Tetapi beli emas dapat bawa balik emas dan simpan sendiri.


Untuk dealer2 yang berdaftar, dibekalkan Web promosi dan Web akaun peribadi ( www.orodesign.biz ) untuk menerima info terkini harga emas semasa, marketing tool, bonus & sebagainya.


Bukan skim 4D ( Duduk Diam Dapat Duit ), tetapi perlu ada usaha sendiri, baru ada hasil.


HASIL BISNES EMAS ORODESIGN DATANG DARI MANA?


1-SAVING ( Menyimpan & Mengumpul emas )
Buat simpanan untuk jangka masa panjang (terus dapat harga kilang) di mana ketika harga belian balik emas sudah naik melebihi harga belian asal. 



2-TRADING ( Menjual )
Dapat untung runcit setiap gram yang terjual.  Tak perlu susah² ambil gambar produk. Copy paste link katalog http://view.orodesign.biz dan share di fb, insta dll.



3-BELIAN EMAS LAMA/SURAT PAJAK
Harga belian balik kilang sangat tinggi. Jadi boleh beli emas lama pada pelanggan pada harga murah dan jual pada kilang dengan harga tinggi. Kelas bimbingan sentiasa diberikan di seminar/bengkel Orodesign.



4-DEALER GET DEALER ( Memperkenalkan )
Bukanlah sesuatu yang wajib dilakukan, namun memperkenalkan simpanan emas kepada umum agar lebih ramai masyarakat celik emas adalah fokus utama syarikat.



Ini juga salah satu sumber rezeki yang berterusan untuk ahli & hasil pendapatan lebih lumayan berbanding menjual sahaja.

Orodesign bukan platform untuk dapat GANJARAN dengan bergoyang kaki.

Anda usaha anda dapat! Biar rezeki lebih berkat.


bisnes emas orodesign






Simpan Emas Barang Kemas (BK) atau Goldbar (JE) Lebih Berbaloi?

Antara Barang Kemas (BK) atau Goldbar/Jongkong Emas (JE), anda pilih yang mana?





Sering orang terkeliru tentang konsep emas simpanan kerana kurangnya ilmu. Contohnya;



❇"Suami saya selalu beli goldbar. Saya pun heran nak buat apa simpan goldbar banyak2. Bukan boleh dipakai pun".

❇"Saya memang banyak simpan barang kemas (jewellery) utk aset masa depan, selain boleh dipakai".



Saya nak jelaskan sikit.. setiap jenis emas mempunyai peranan tersendiri iaitu sebagai simbol kekuasaan, kegemilangan, kecantikan, kemegahan & simbol kekayaan.



Wanita memang tidak dapat lari drp Barang Kemas kerana ia adalah fitrah, naluri. Tapi, menyimpan Barang Kemas yang berlebihan kurang sesuai untuk melindungi harta kekayaan atau wang simpanan anda. Ini adalah stail orang dulu-dulu. Sebabnya, Barang Kemas mempunyai kadar spread yg tinggi antara 25%-40%. Maknanya harga jual semula adalah murah.



Bagi orang yg tinggi "Financial IQ-nya", dia akan menyimpan lebih banyak Jongkong Emas (Goldbar/Dinar) berbanding Barang Kemas kerana kadar spread dan harga jual semula yang lebih tinggi. [ Sbg contoh, spread jongkong emas Orodesign adalah antara 6%-7% iaitu yg terendah di pasaran ]






Jadi nasihat saya, teruskan memakai Barang Kemas untuk kecantikan dan keyakinan diri untuk wanita. Lelaki boleh beli utk isteri tapi haram memakai. Dan simpanlah Jongkong Emas (Goldbar/Dinar) sebanyak mungkin iaitu dengan mengalihkan simpanan jangka panjang, untuk melindungi kekayaan daripada susut nilai inflasi.



Di Orodesign, kami menawarkan kedua-dua produk Barang Kemas dan Jongkong Emas untuk memenuhi keperluan pelanggan yang berbeza dengan harga kilang.


Namun untuk mendapatkan sedikit harga lebih murah dan upah kos tiada atau rendah anda perlu menjadi dealer Orodesign.


Saya berikan contoh harga ya mengikut pasaran setiap hari.


Contoh Harga Dealer Orodesign VS Kuwait Finance House (KFH) dan Public Gold


Ini ialah contoh bagi harga Jongkong Emas (Goldbar/ Dinar)


Tarikh: 30 April 2020


Orodesign (view.orodesign.biz)
Syarikat Islam Bumiputera


1 g 999.9 = RM 252.00
1 g 999.0 = RM 251.00



Public Gold (https://www.publicgold.com.my/)
Syarikat Non Muslim

1 g 999.9 = RM 256.00


KFH (https://www.kfh.com.my/malaysia/personal/tools-and-services/calculators/gold-calculator.html)
Arab

1 g 995 = RM 244.20



okay. Anda tengok wahh, murahlah KFH GOLD kan? Jika anda perhatikan KFH menjual emas jongkong dengan purity yang lebih rendah berbanding Orodesign dan Public Gold. Jika anda nak jongkong emas yang lebih tumpat, anda boleh memilih emas pada purity tertinggi iaitu 999.9. Untuk purity 999 ni pun ada 2 jenis, iaitu 999.0 atau 999.9




995 and 999 are both purities categorised under 24 Karat Gold,most commonly used for making gold coins. 995 Fineness represents 99.50% Purity with . 50% of other other metals like zinc, silver, copper and other alloys. 999 Fineness represents 99.90% Purity


Murah lagi kan harga dealer Orodesign ni? Berbaloi sangat-sangat untuk anda laburkan aset anda ke emas simpanan dan dapatkan banyak lagi kelebihan sebagai dealer Orodesign.



Boleh baca di sini kelebihan jadi dealer emas Orodesign -> 




Nak tahu lebih lanjut? Whatsapp saya di 018-9100 852 dan kita boleh berbual lebih jelas mengenai program bisnes emas ni.