Thursday, December 26, 2019

Solat Sunat Gerhana Matahari

December 26, 2019 0 Comments
Setiap kali berlakunya fenomena gerhana matahari apakah amalan yang kita boleh lakukan selain melihat keagungan ciptaan Allah? Gerhana matahari boleh berlaku 2 hingga 5 kali dalam satu tahun takwim. Ada beberapa jenis gerhana matahari tetapi yang kita nak highlighkan sebagai seorang muslim ialah amalan dn solat sunat yang boleh kita amalkan pada waktu tersebut.


Gerhana cincin akan berlaku pada hari Khamis, 26 Disember 2019. 


FAKTA MENARIK ANDA BOLEH LIHAT DI SINI. 

VIDEO: https://youtu.be/yQKDvmE65xA


Mari kita baca apakah amalan sunat semasa gerhana matahari berlaku.


Amalan lain sewaktu gerhana ialah:

  • melakukan dua kali khutbah selepas melaksanakan solat sunat gerhana,
  • memperbanyakkan doa kepada Allah memohon keselamatan dan menolak bala bencana
  • beristighfar
  • bersedekah
  • Mengelakkan diri daripada mempercayai sebarang khurafat, tahyul dan iktikad yang salah mengenai kejadian gerhana. Rasulullah SAW membantah kepercayaan ini sewaktu berlakunya gerhana berbetulan dengan wafatnya putera Baginda SAW, Ibrahim: إِنَّ الشَّمْسَ وَالقَمَرَ آيَتَانِ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ، لاَ يَخْسِفَانِ لِمَوْتِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ، فَإِذَا رَأَيْتُمْ ذَلِكَ، فَادْعُوا اللَّهَ، وَكَبِّرُوا وَصَلُّوا وَتَصَدَّقُوا

Maksudnya: Sesungguhnya matahari dan bulan itu ialah dua tanda daripada tanda-tanda kekuasaan Allah, tidaklah keduanya bergerhana kerana matinya seseorang dan tidak pula kerana hidupnya, jika kalian melihat gerhana, maka berdoalah kepada Allah, bertakbir, laksanakanlah solat dan bersedekahlah. Hadis riwayat Imam al-Bukhari (1044) dalam Sahih-nya


https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1747-amalan-sunat-sewaktu-gerhana


Di sini saya kongsikan cara buat solat sunat gerhana matahari. Lebih baik jika kita melihat praktikal supaya mudah difahami.


VIDEO: https://youtu.be/4DFyEoEbbLE


Hukum Solat Gerhana Matahari

Hukumnya adalah sunat muakkadah atau pun sunat yang digalakkan.

Ini berdasarkan daripada hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang bermakna : Sesungguhnya matahari dan bulan merupakan dua tanda daripada tanda-tanda (kebesaran) Allah tidak berlaku gerhana pada kedua-duanya kerana kematiaan seseorang dan tidak pula kerana kelahirannya. Maka apabila kamu melihat perkara itu maka sembahyanglah dan berdoalah sehingga kembali terang(hilang gerhana) apa dengan kamu.


Cara Solat Sunat Gerhana


Secara ringkasnya seperti berikut : A Rakaat Pertama
1. Takbiratul Ihram.
2. Membaca doa iftitah.
3. Membaca Ta`awudz. ( تعاوز )
4. Membaca surah al-Fatihah.
5. Membaca mana-mana surah,yang terlebih afdhal surah ABaqarah.
6. Ruku’ dan membaca tasbih kira-kira membaca 100 ayat.
7. Iktidal (AllahuAkbar)serta membaca surah al-Fatihah dan membaca ali-Imran atau mana-mana surah.
8. Ruku dangan membaca tasbih kira-kira membaca 90 ayat.
9. Iktidal.(SamiAllahulimanHamidah)
10.Sujud dan membaca tasbih.
11.Duduk antara 2 sujud.
12.Sujud kembali.
13.Berdiri ke rakaat kedua.

B. Rakaat Kedua
1. Membaca surah al-Fatihah.
2. Membaca surah al-Nisa’ atau mana-mana surah.
3. Ruku’ dan membaca tasbih kira-kira membaca 70 ayat semasa ruku’.
4. Iktidal (AllahuAkbar) serta membaca surah al-Fatihah dan membaca surah Al-Maidah atau mana-mana surah. 5. Ruku dangan membaca tasbih kira-kira membaca 50 ayat.
6. Iktidal.(SamiAllahulimanHamidah)
7. Sujud dan membaca tasbih.
8. Duduk antara 2 sujud.
9. Sujud kembali.
10.Membaca tasyahud akhir.
11.Memberi salam.

  • Tiada iqamah tapi cukup sekadar ucapan : ( الصِّلاَةُ جَامِعَةً )
  • Mana-mana surah hendaklan mengikut susunan surah dari Al-Quran
  • Sunat menyaringkan suara pada bacaan Fatihah dan surah ketika solat sunat gerhana bulan dan perlahan ketika solat sunat gerhana matahari.
  • Disunatkan mandi untuk solat gerhana, seperti hendak solat Jumaat.


Mari kita jalankan sunnah baginda Rasullullah s.a.w, dengan solat sunat dan amalan sunnah apabila berlakunya gerhana matahari maka cinta kita terhadap keagungan Allah akan makin bercambah. Insha Allah

Monday, December 23, 2019

Doa Yang Termakbul The Pregnancy Umrah

December 23, 2019 0 Comments
Doa yang tidak disangka. Saya sebenarnya bakal mengerjakan umrah pada tahun 2020. Dan perkara yang merisaukan saya ialah jika saya haid pada waktu tersebut. Sebolehnya saya tidak mahu makan ubatan untuk mengaturkan haid. Jadi saya mula menjejak masa haid saya sendiri.


The good news is pada waktu tersebut memang tak period. Haa.. Sipi jugalah. Kiranya jika betul kiraan. Saya di Mekah seminggu selepas habis tempoh period tapi ialah was2 tetap ada. Cycle period saya tak regular sebenarnya. Ada kemungkinan juga boleh delay sehingga 15 hari period. 


Jadinya, anda imagine. Sudah tentulah saya akan sentiasa berdoa agar Allah bantu saya. 


Ya Allah, janganlah aku period semasa aku mengerjakan umrah.


Simple je doa saya. Ya, simple. Lalu Allah beri solusi paling simple dan berkesan. 


Period saya lewat bulan ni. Bukan lewat sangat. Tapi cukup merisaukan. Instinct wanita kuatkan? 


Saya terus ke 7eleven. Beli UPT. Terus cek. Positive! 


Yeahhhh😂😂


Tangan saya menggigil. This is not what i expected at all. We did want to try to have another baby but not right now. And yet, He gives us early. Soalan suami saya. Bila? You dont ask me. Kami memang rancang sendiri dan saya sendiri rasakan kali ni agak sukar Allah beri saya pregnant. 


UPT check dalam masa 2 tahun ni hampir 10x, semuanya negatif. Dan Allah beri kami rezeki di saat tidak kami duga. This is my 6th pregnancy, insha Allah the 5th child. Doakan kami dapat anak lelaki ya.


So dengan good news ni, preparation for umrah 2020 akan jadi lebih kepada penjagaan badan dan baby dalam kandungan. Untuk pengetahuan semua, kami bakal melakukan umrah sendiri dengan visa pelancong. Entri umrah diy sudah ada tetapi belum siap sepenuhnya. Saya cuba siapkan secepat mungkin ya. 



Sweater dah siap beli baru. Yang lama kita dah letgo. Alhamdulillah sedap kainnya lagi solid. Lagi suam dan cantik dipakai. Tangan pun ada handsock siap. Saya tak tahan sejuk jugak. Lama kat dalam flight nantikan? Sweater Muslimah dah restok baru je. Kalau berminat boleh roger saya. 

Thursday, December 19, 2019

Seller Own Fleet Portal Lazada (SOFD)

December 19, 2019 0 Comments
Ada beberapa jenis Shipping bila anda berniaga di Lazada. Sepertima mana Shopee, ada juga pilihan di mana kita boleh letakkan tracking number kita kan?


Option shipping di Shopee dikenali sebagai OTHERS.
Manakala di Lazada pula dikenali sebagai Seller Own Fleet Portal (SOFD)


Namun method untuk menggunakan seller own fleet ini perlu direquest terlebih dahulu. Jika anda baru bermula, anda akan terus diberikan 2 option iaitu Skynet dan LEX. Tahukah anda LEX shipping ini merupakan kurier khas bagi penghantaran produk Lazada?


Kerlas gitu kan.


Keduanya, bila anda menggunakan pilihan yang Lazada provide, bila anda terima tempahan, parcel anda akan dipickup oleh pihak Lazada sendiri.


Tetapi jika anda mahu option menggunakan tracking number sendiri, khususnya seperti saya, dropshipper kan. Anda boleh request di Lazada untuk option SOFD. Bagi saya, pilihan ini lebih mudah dan membolehkan saya membuat dropship dari mana-mana suplier.






Bila anda sudah berjaya mendapat seller own fleet ni, andalah yang harus uruskan posting anda sendiri. Termasuklah upload tracking and bukti penghantaran parcel sudah berjaya sampai di tangan pelanggan.


Dulu-dululah, proses untuk saya dapatkan SOFD ini mengambil masa yang agak lama. Sehingga saya tak perasan bila saya ada seller own fleet ni, masa tu saya terpaksa update kepada customer servis dan mereka yang updatekan progress perjalanan parcel. Cara ni sangatlah leceh, menyebabkan duit banyak sangkut.


Sama jugaklah sekarang ada je sangkut, tapi sekurang-kurangnya dari pihak kita sendiri kita sudah settlekan penghantaran dan status. Tiada kes pending atau delay.


Anda bagaiman?

Wednesday, December 18, 2019

Kisah Haji dan Umrah dengan Ilmu (Panduan Ibadah Terbaik Insha Allah)

December 18, 2019 0 Comments
Alhamdulillah diberikan kesihatan yang baik untuk saya kongsi ilmu bersama sahabat semua. Tidak lama lagi saya dan suami bakal mengerjakan ibadah umrah. Sesungguhnya kami masih terlalu naif dan terlalu banyak kekurangan dalam mendalami ilmu ibadah umrah. Marilah kita sama-sama menuntut ilmu agama islam dalam ibadah umrah supaya ibadah kita itu diterima Allah sebaiknya. Aamiin


Ini ialah sebuah kisah besar. Semoga dengan kisah ini menjadi pedoman dan pegangan buat kita sentiasa perbaiki ibadah umrah pada masa akan datang dan bakal tiba ya. 


Insha Allah. Dari Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali. 


Manis Haji dengan ilmu

Kisah wali Allah bernama Syibli dalam kitab _Itthaf Saadah Al-Muttaqin bi Syarh Ihya' Ulum adDin karangan Imam As-Sayyid Muhammad Ibnu Muhammad al-Zabidi._

Dialog  ini juga difahamkan telah diterjemahkan dari kitab Al-Mustadrak 10:166. 

Dialog ini terjadi antara Imam Ali Zainal Abidin dengan Asy-Syibli. Asy-Syibli adalah seorang ulama sufi besar dan terkenal hingga sekarang, khususnya di kalangan para sufi. 

Imam Ali Zainal Abidin adalah putera Al-Husein cucu Rasulullah saw. 

Tersebutlah Asy-Syibli, seorang murid Imam Ali Zainal ‘Abidin. Setelah selesai menunaikan ibadah haji, ia segera menemui Ali untuk menyampaikan pengalaman hajinya. 

Terjadilah percakapan di antara mereka. 

“Wahai Syibli, bukankah engkau telah selesai menunaikan ibadah haji?” tanya Ali. 

Ia menjawab, “Benar, wahai Guru.” 

“Apakah engkau berhenti di Miqat, lalu menanggalkan semua pakaian yang terjahit, dan kemudian mandi?” 

Asy-Syibli menjawab, “Benar.” 

“Ketika berhenti di miqat, apakah engkau bertekad untuk menanggalkan semua pakaian maksiat dan menggantinya dengan pakaian taat? 

Ketika menanggalkan semua pakaian terlarang itu, adakah engkau pun menanggalkan sifat riya, nifaq, serta segala syubhat? 

Ketika mandi sebelum ihram, adakah engkau berniat membersihkan dari segala pelanggaran dan dosa?” 

Asy-Syibli menjawab, “Tidak.” 

“Kalau begitu, engkau tidak berhenti di miqat, tidak menanggalkan pakaian yang terjahit, dan tidak pula membersihkan diri!” 

Ali bertanya kembali:

“Ketika mandi dan berihram serta mengucapkan niat, adakah engkau bertekad untuk membersihkan diri dengan cahaya taubat? 

Ketika niat berihram, adakah engkau mengharamkan atas dirimu semua yang diharamkan Allah? 

Ketika mulai mengikatkan diri dalam ibadah haji, apakah engkau rela melepaskan semua ikatan selain Allah?” 

“Tidak,” jawabnya. 

“Kalau begitu, engkau tidak membersihkan diri, tidak berihram, tidak pula mengikatkan diri dalam haji.

Bukankah engkau telah memasuki miqat, lalu solat dua rakaat, dan setelah itu engkau mulai bertalbiyah?” 

“Ya, benar.” 

“Apakah ketika memasuki miqat engkau meniatkannya sebagai ziarah menuju keredhaan Allah? 

Ketika solat dua rakaat, adakah engkau berniat mendekatkan diri kepada Allah?” 

“Tidak, wahai Guru.” 

“Kalau begitu engkau tidak memasuki miqat, tidak bertalbiyah dan tidak solat ihram dua rakaat!,” tegas Ali Zainal ‘Abidin. 

“Apakah engkau memasuki Masjidil Haram, memandang Ka’bah serta solat di sana?” 

“Benar.” 

“Ketika memasuki Masjidil Haram, apakah engkau berniat mengharamkan dirimu segala macam ghibah? 

Ketika sampai di Makkah, apakah engkau bertekad untuk menjadikan Allah satu-satunya tujuan?” 

“Tidak,” jawabnya. 

“Sesungguhnya, engkau belum memasuki Masjidil Haram, tidak memandang Ka’bah, serta tidak solat pula di sana!” 

Ali bertanya kembali, “Apakah engkau telah bertawaf dan berniat untuk berjalan serta berlari menuju keredhaan Allah? 

“Tidak.” 

“Kalau begitu, engkau tidak bertawaf dan tidak pula menyentuh rukun-rukunnya!” 

Tanpa bosan Ali kembali bertanya, “Apakah engkau berjabat tangan dengan Hajar Aswad dan solat di Maqam Ibrahim?” 

Dijawabnya, “Benar.” 

Mendengar jawaban itu, Ali Zainal ‘Abidin menangis, seraya berucap:

“Oooh, barangsiapa berjabat tangan dengan Hajar Aswad, seakan ia berjabat tangan dengan Allah. Maka ingatlah, janganlah sekali-kali engkau menghancurkan kemuliaan yang telah diraih, serta membatalkan kehormatanmu dengan aneka dosa!.” 

Cucu Rasulullah SAW ini terus bertanya muridnya:

“Saat berdiri di Maqam Ibrahim, apakah engkau bertekad untuk tetap berada di jalan taat serta menjauhkan diri dari maksiat? 

Ketika shalat dua rakat di sana, apakah engkau bertekad untuk mengikuti jejak Ibrahim serta menentang semua bisikan setan?” 

“Tidak.” 

“Kalau begitu, engkau tidak berjabat tangan dengan Hajar Aswad, tidak berdiri di Maqam Ibrahim, tidak pula solat dua rakaat!” 

Lanjutnya, “Apakah ketika melakukan Sa’ie, antara Safa dan Marwah, engkau menempatkan diri di antara harapan akan rahmat Allah dan rasa takut menghadapi murkaNya?” 

“Tidak,” jawab Asy-Syibli. 

“Kalau begitu, engkau tidak melakukan perjalanan antara dua bukit itu! Ketika pergi ke Mina, apakah engkau bertekad agar orang-orang merasa aman dari gangguan lidah, hati, serta tanganmu?” 

“Tidak.” 

Ali menggelengkan kepala, “Kalau begitu, engkau belum ke Mina! Apakah engkau telah Wukuf di Arafah, mendaki Jabal Rahmah, mengunjungi Wadi Namirah, serta memanjatkan do’a-do’a di bukit Shakharaat?” 

“Benar, seperti itu.” 

“Ketika Wukuf di Arafah, apakah engkau menghayati kebesaran Allah, serta berniat mendalami ilmu yang dapat mengantarkanmu kepadaNya? 

Apakah ketika itu engkau merasakan kedekatan yang demikian dekat denganmu? 

Ketika mendaki Jabal Rahmah, apakah engkau mendambakan Rahmat Allah bagi setiap Mukmin? 

Ketika berada di Wadi Namirah, apakah engkau berketetapan hati untuk tidak mengamarkan yang ma’ruf, sebelum engkau mengamarkannya pada dirimu sendiri? Serta tidak melarang seseorang melakukan sesuatu sebelum engkau melarang diri sendiri? 

Ketika berada di antara bukit-bukit sana, apakah engkau sedar bahwa tempat itu akan menjadi saksi segala perbuatanmu?” 

“Tidak.” 

“Kalau begitu, engkau tidak wukuf di Arafah, tidak mendaki Jabal Rahmah, tidak mengenal Wadi Namirah, tidak pula berdo’a di sana! 

Apakah engkau telah melewati kedua bukit Al-’Alamain, melakukan solat dua rakaat sebelumnya, lalu meneruskan perjalanan ke Muzdalifah untuk memungut batu-batu di sana, lalu melewati Masy’aral Haram?” 

“Ya, benar.” 

“Ketika solat dua rakaat, apakah engkau meniatkannya sebagai solat syukur, pada malam menjelang sepuluh Dzulhijjah, dengan mengharap tersingkirnya segala kesulitan serta datangnya segala kemudahan? 

Ketika lewat di antara bukit itu dengan sikap lurus tanpa menoleh kanan kiri, apakah saat itu engkau bertekad untuk tidak bergeser dari Islam; tidak dengan hatimu, lidahmu, dan semua gerak gerikmu? 

Ketika berangkat ke Muzdalifah, apakah engkau berniat membuang jauh segala maksiat serta bertekad untuk beramal yang diredhai-Nya? 

Ketika melewati Masy’aral Haram, apakah engkau mengisyaratkan untuk bersyiar seperti orang-orang takwa kepada Allah?” 

“Tidak.” 

“Wahai Syibli, sesungguhnya engkau tidak melakukan itu semua!” 

Ali Zainal ‘Abidin melanjutkan:

“Ketika engkau sampai di Mina, apakah engkau yakin telah sampai di tujuan dan Tuhanmu telah memenuhi semua hajatmu? 

Ketika melempar Jumrah, apakah engkau meniatkan untuk melempar dan memerangi iblis, musuh besarmu? 

Ketika mencukur rambut (tahallul), apakah engkau bertekad untuk mencukur segala kenistaan? 

Ketika solat di Masjid Khaif, apakah engkau bertekad untuk tidak takut, kecuali kepada Allah dan tidak mengharap rahmat kecuali dari-Nya semata? 

Ketika memotong haiwan korban, apakah engkau bertekad untuk memotong urat ketamakan; serta mengikuti teladan Ibrahim yang rela mengorbankan apapun demi Allah? 

Ketika kembali ke Makkah dan melakukan Tawaf Ifadhah, apakah engkau meniatkannya untuk berifadhah dari pusat rahmat Allah, kembali dan berserah kepadaNya?” 

Dengan gementar, Asy-Syibli menjawab, “Tidak, wahai Guru.” 

“Sungguh, engkau tidak mencapai Mina, tidak melempar Jumrah, tidak bertahallul, tidak menyembelih korban, tidak manasik, tidak solat di Masjid Khaif, tidak Tawaf Ifadhah, tidak pula mendekat kepada Allah! 

Kembalilah, kembalilah! 

Sesungguhnya engkau belum menunaikan hajimu!” 

Asy-Syibli menangis tersedu, menyesali ibadah haji yang telah dilakukannya. 

Sejak itu, ia giat memperdalam ilmunya, sehingga tahun berikutnya ia kembali berhaji dengan ma’rifat serta keyakinan penuh.

Tuesday, December 17, 2019

Donut Bomboloni Sedap dan Gebu

December 17, 2019 0 Comments
Bomboloni. Donut bomboloni atau donut jepun. Sebelum namanya viral sebagai bomboloni saya kenal donut ni dengan nama donut jepun. Pernah merasa tetapi agak kurang mengikut citarasa.


Mungkinkah bomboloni viral ni diadaptasi dari donut jepun? Huhu. Pandaila kita ek. Baru je start makan buat hypotesis sendiri😂


Bukan apa. Nak makan jarang sekali. 


Bila berkenan cubalah makan selalu tetapi tidak bolehlah selalu jugak. Gemuk karang. Saya sudahlah berat nak mencecah 50 kg ni. Kenalah jaga makan untuk jaga berat juga. 


Jom tengok gambar donut bomboloni ni. Saya suka tau fillingnya sedap sangat. Gebu dan ringan pula tu. 


Beli di gerai tepi jalan sahaja. 3 biji RM 5 di sini. 



Yeah. Saya suka inti coklat atau white coklat. 



Ada dijual corndog sekali. Saya beli juga. Aha, tak pernah makan corndog viral ni😓😂 RM 4 1 batang. 


Nampak sedap sangatkan donut bomboloni ni? Saya sharekan resepi juga ya. Manalah tahu nak buat. Jika resepi ni tak best kalian search sahaja di Google. Ramai share resepi dam video

Resepi Donut Bombolini Sedap dan Gebu
Dari :  https://www.google.com/amp/s/www.mingguanwanita.my/wanita-ini-kongsi-resipi-bomboloni-gebu-sedap-hasil-jualan-yang-dibuat-niaga-1/amp/

Berikut perkongsian oleh Farah Syazwanie;

“‘Bomboloni’ saya panggil si “kepuk kepuk” apa pun namanya ia tetap DONUT.Hasil jualan saya. Saya kongsikan pada anda resepi yang saya gunakan. Semoga memberi manfaat buat para isteri pada adik-adik lepasan SPM yang baru nak memulakan perniagaan sampingan. Doakan juga semoga dimurahkan rezeki buat kita semua. Amiin.”

Adunan untuk 23-25biji (nak lebih sila gandakan adunan).

Bahan-Bahan:

500gm Tepung gandum/ high protein (saya guna HP)
11gm yis mauripan (1 paket)
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu makan marjerin
1 biji telur gred B
3 Sudu besar gula
2 Sudu besar susu tepung
Sedikit garam
1 cawan fresh milk
1/2 cawan air biasa

*Biarkan semua bahan pada suhu bilik, kecuali susu segar guna yang sejuk.

Cara Membuat:

1. Campur semua bahan sekali termasuk yis.

2. *Guna tangan uli 15-20 minit.
* Guna mixer uli 10min. Uli hingga elastik.

3. Rehatkan adunan 30 minit.

4. Buang angin kemudian bentukkan doh secara rounding(membulat).

5. Biarkan adunan naik kembang 2x ganda lepastu dah boleh goreng.

6. Gaulkan donut yang dah digoreng tadi dengan snow sugar (boleh cari dekat kedai bakery) kemudian susun macam dalam gambar.

7. Gunting-gunting bahagian tengah atas ke dalam jangan la sampai tembus pula ya.

8. Akhir sekali boleh la bubuh filling nutella. Anggaran Sebiji bombolini ini 50gram.

Selamat mencuba!

Semoga bermanfaat.
#Bombolonikepukkepuk

MW: Buat mak-mak yang nak cuba buat sendiri untuk anak-anak, mahupun golongan suri rumah yang nak cari pendapatan sampingan, boleh lah cuba resipi bombolini yang dikongsikan ni. Memang sedap dan kalau rajin tu boleh jadikan pendapatan sampingan nanti.

Sumber: Farah Syazwanie

Friday, December 13, 2019

Cara Buang Latar Belakang Gambar Semudah ABC!

December 13, 2019 1 Comments
Alhamdulillah, entri kali ini saya nak sharekan kepada sahabat semua. Cara nak buang latarbelakang gambar. Ha, sesiapa yang suka edit gambar sendiri atau nak edit gambar-gambar produk jualan anda. Website ini sangatlah bagus untuk anda cuba!


Gerenti cantik sungguh gambar anda nanti tau.


TIPS: Untuk dapatkan gambar siap secara percuma sila pilih PREVIEW IMAGE instead of FULL IMAGE. Jangan tersilap ya =)


Jom cuba di SINI


Saya dah cuba, cantikkan saya edit? Pro tak huhuhu. Seriusly saya memang tak pandai edit gambar ni!


Owh ya, template tersebut saya upah dari rakan saya, saya hanya edit gambar produk sahaja menggunakan website REMOVE.BG




cara buang latarbelakang gambar




Contest Isi Dialog Di Blog At-tarmizi.Com

December 13, 2019 1 Comments
Assalamualaikum, sudah lama rasanya saya tak join mana-mana segmen dan blogwalking. Disebabkan rasa membara untuk mula kembali aktif di dunia blogger. Akhirnya mencabar diri untuk sertai contest sahabat blogger kita, saudara Tarmizi. Contest beliau mudah sahaja... haha, dalam mudah tu takde lah mudah sangat.


Apa yang nak ditulis ya?


Semoga terima ya Tarmizi.


Sahabat blogger semua bolehlah join contest ni kerana contest ini masih berjalan lagi.





Doakan kami berjaya tahu. Join contest mestilah nak berjaya tetapi enjoy dapat berkenalan dengan sahabat-sahabat blogger baru =)

Full Time Blogger

December 13, 2019 0 Comments
Blog ini sudah agak bersarang tetapi tidak mungkin untuk saya tinggalkan. Setiap kali blogwalking dan lihat kerajinan dan ketekunan rakan blogger menceritakan setiap kisah dan sharing mereka, saya tidak pernah jemu! Merekalah inspirasi saya.






Rakan-rakan blogger sama ada popular atau baru naik. Di mana jua anda berada, ketahuilah saya amat mengkagumi semangat kalian. Hanya penulis sahaja dapat merasakan perasaan kita penulis update setiap hari di ruangan blog ni.


Perjalanan permulaan entri, pertengahan dan penutupan. Artikel research dan finding. Pelbagai jenis gambar dan penulisan. Ini semua ialah watermark sahabat blogger.


Terima kasih kerana anda semua sudi berkunjung di blog kecil saya ni.


Saya nak juga bercita-cita menulis sepenuh masa di blog. Bukan sahaja menulis apa yang disuka tetapi menulis apa yang kalian turut suka. Sambil membantu ramai pembaca mendapatkan ilmu-ilmu yang diperlukan di sini.



Tuesday, December 10, 2019

Terjebak Dengan Fingo Preferred Shopper

December 10, 2019 0 Comments
Assalamualaikum, setelah melihat dan membaca setiap writing dan info dari penaja Fingo saya. Akhirnya saya juga terjebak dalam bisnes Fingo dan upgrade diri sebagai PS (Preferred Shopper).


Salah Faham Mengenai Fingo Hypermarket



Setelah saya study dan review pemasaran Fingo. Secara ringkas dan jelas adalah begini:-


FINGO merupakan satu kedai besar (hypermarket). Sama je seperti mana-mana aplikasi shopping online yang sudah ada di Malaysia iaitu Watson, Tesco etc. Jelas? Fingo Hypermatket ini ialah sebuah kedai online sama sahaja seperti mana-mana kedai online yang ada.


Mungkin kesilapan mereka ialah membuat perbandingan bersama dua syarikat besar ecommerce iaitu LAZADA dan SHOPEE. Fingo Hypermarket adalah berbeza dengan Lazada dan Shopee. Beza ketara ialah Lazada dan Shopee menempatkan ribuan seller berniaga di dalam platform mereka, manakala Fingo menguruskan sendiri produk mereka. Tiada seller yang berdaftar di Fingo dan menjual sendiri produk. Yang ada ialah kerjasama di antara syarikat pengeluar dan Fingo di mana Fingo ialah tetap menguruskan produk-produk tersebut.


Ayat mudah tentang Fingo, macam korang gi Giantlah. Ada banyak supplier kan? Tapi yang uruskan Giant, bukan supplier tersebut. Hah, ayat senang ginilah.


So, Apa Benda Pasal Jadi Kaya Dengan Fingo Ni?



Teknik pemasaran Fingo inilah yang dahsyatnya. Ayat simple, mereka yang kaya dengan Fingo ialah mereka yang menjadi marketer bagi pihak Fingo. Salesperson. Introduce Fingo to the society.


Dengan cara ini win-win situation.


Fingo jadi famous dan dapat menjual produk-produk di kedai mereka. Anda buat promosi dan dapat upah dari setiap jemputan yang anda terima. Dan, bukanlah jemputan kosong!!


Bila ada pelanggan anda sign up dengan Fingo. Kita tak dapat apa-apa pun, ialah logiklah. Sign up sahaja apa yang nak pakai duitnya? Jadi dari sinilah datangnya lagi marketing dari Fingo!



Fingo menyediakan e-platform untuk semua orang mempunyai peluang menjalani perniagaan atas-talian (Online) dengan cara berkesan dengan kos minimum dan melatih diri untuk menjadi sebagai "Online Marketer". 
Dengan platform Fingo ini, pengguna diberikan pilihan untuk membeli barang sebagai Pembeli/Shopper ATAU menjana pendapatan jika naik-taraf sendiri sebagai Preferred Shopper (PS).
*Fingo tidak pernah menjanjikan pendapatan yang terlampau tinggi, pendapatan bergantung kepada prestasi dan usaha anda.



Bila anda seorang pembeli join Fingo dan upgrade diri anda sebagai PREFERRED SHOPPER anda akan dapat banyak keistimewaan.



Marketing ini saya lihat satu cara yang kedua-dua pihak menang.


Upgrade kepada Preferred Shopper (PS) memerlukan modal, tetapi anda bukan bagi modal kosong. Anda sebenarnya membeli produk dari Fingo. Harga minimum PS ialah RM 199. Jangan risau, mereka tidak jual produk murah. Ada banyak produk dan bakal ditambah dari masa ke semasa.









Keistimewaan Jadi Fingo Preferred Seller


1. Sebagai pembeli sendiri (shopper = buyer = pembeli), anda mendapat harga lebih murah dan 10% cashback


Contohnya:



Selalu tengokkan produk ni? Ini ialah rak 3 layer pelbagai guna. Material stainless steel macam ikea tu. Harganya mahal. Range RM90 ke atas tetapi di Fingo sign up jadi shopper dan shopping di sini sahaja anda akan dapat harga lebih murah lagi.


Manakala bagi PS, dapat 2 kebaikkan. 1: anda dapat collect points, dan boleh share kepada rakan2, jika rakan beli dengan link kita tu, kita dapat cash (income)


Method ni samalah seperti affiliater.


Affiliate bermaksud anda hanya sebarkan link anda, customer beli ikut link tersebut dan anda dapat komisyen. 



Harga di Fingo.



Harga di Shopee


Produk yang sama. Gambar yang sama. Details yang sama. Tetapi harga berbeza. Kenapa perlu bayar lebih? 


Beza Harga dan Point Shopper VS Preferred Shopper

Harga dan point sebagai Preferred Seller

Harga sebagai Shopper dan TIADA POINT.
Malah tidak boleh share dan dapatkan point/sale



Bila anda jadi Fingo Preferred Shopper ibaratnya anda dapat jadi peniaga sendiri dan jual produk2 di Fingo. 



Tak perlu simpan stok
Tak perlu uruskan packing


Anda hanya perlu skit info lah cara nak orderkan supaya dapat guide customer anda. Mudah sangat kan? 


Okay. Berapakah Modalnya Jadi Preferred Shopper Fingo?


Untuk jadi Preferred Shopper anda perlu membuat belian giftpack sebanyak RM199 atau RM229.


Ada banyak produk yang anda boleh dapatkan. Insha Allah semuanya produk berkualiti malah bukan dapat produk sahaja, HQ Fingo ada buat lagi banyak offer contohnya Voucher pembelian yang sangat banyak.


Jimat makin jimat.


Shocking Sale pun ada tahu. Macam Shopee dan Lazada

Banyak sangat voucher di berikan. Jika di Shopee atau Lazada, voucher ni bergantung ikut musim dan seller tersebut.

Dari mana Produk Fingo Ni diposkan?



Okay. Produk Fingo ini direct dari luar negara iaitu di China. Tapi usah risau, Fingo sangat menitik beratkan kualiti produk. Jadi anda akan dapat produk buatan China yang berkelas terbaik. Bukan harga murah tetapi kualiti pun takde kan?


Ramaikan terkena bab ni. Ramai juga beli produk dari China tetapi berkualiti. Harga memainkan peranan. Insha Allah murah dengan Fingo ni sebabnya Fingo sendiri yang handle. Bukan banyak tangan involve. Inilah sasaran Fingo iaitu menjadikan produk murah kerana mereka yang control pemasaran di Fingo.



Masa dapat produk anda dijangka sampai dalam masa 3 ke 18 hari. Jarang sangat lah akan sampai lambat, biasanya seminggu sama jugak jika anda order direct dari China melalui Shopee atau Lazada. Tetapi tengok tau, kalau Fingo tulis PRE SALE ni sama lah maksudnya dengan PRE ORDER kay.





Apakah yang amat menarik dengan Fingo berbanding dengan bisnes - bisnes online lain ?


  • Pasaran Asia Tenggara dengan 620 juta penduduk keseluruhannya.
  • Modal bayar sekali sahaja tiada mantenance fee bulanan.
  • Menggunakan apps di handphone sepenuhnya.
  • Tidak perlu mengambil wang dan menghantar barang.
  • Komisyen diperolehi setiap minggu. Tak perlu nak keluar menanti setiap cukup bulan.
  • Sah undang- undang dan harus sertai ( ada AJL lesen walaupun social ecommerce tidak memerlukannya)


Kedudukan Terkini Apps Fingo di Carta





Kenapa social eCommerce Fingo bukan seperti MLM? 



Pengiraan bonus adalah mudah tidak melibatkan pengiraan yang complicated seperti MLM. Anda share Fingo kan, rakan anda SIGN UP mereka akan berstatus Shopper. Even Shopper ni membeli sahaja kita dapat komisyen dari jualan. Dan jika mereka upgrade, awak dapat lagi pendapatan.


Tidak perlu anda pening kerana Fingo ialah Applikasi Shopping.


Fingo Bukan MLM kerana:-


  •  Tiada mantenance bulanan
  •  Tiada pairing yang kebiasaan ada pada MLM
  •  Tiada BV untuk pengiraan bonus
  •  Tiada pembelian pangkat pakej besar
  •  Tidak memerlukan AJL sebagai syarikat MLM (disahkan oleh KPDNKK)




WEBSITE AFFILIATE TERBARU FINGO 

(rakan-rakan boleh sign up kat sini dan promote, tapi syaratnya daftar dulu tau)

Dafter Fingo anda di sini: http://nak.la/jomfingo (anda join dan dapat RM5 cash voucher)




1. Anda boleh dapatkan web replika affiliate anda jika anda join team kami. 
2. Web ini bertujuan untuk dapatkan prospek Fingo anda
3. Siapa penaja website ini tidak kisah kerana yang sebenarnya di sistem Fingo
4. Web ini tiada kaitan dengan komisyen duit kerana ianya hanya untuk dapatkan prospek
5. Anda akan dapat email notification dan info prospek di dalam membership area 
6. Follow up dan hubungi prospek untuk mereka daftar Fingo dengan link anda
7. Sesiapa sahaja ahli Fingo boleh guna web affiliate replika ini tanpa mengira group



PERHATIAN:


Pendapatan di Fingo dibayar secara mingguan. Kita boleh mendapatkan pendapatan secara online pada setiap hari Rabu. Bagaimanakah pendapatan ini diperolehi? Cara mudahnya untuk menjadi affiliate di dalam Fingo, anda kena menjadi Preferred Shopper (PS). Anda akan diberikan affiliate link. Untuk free shopper yang berdaftar di bawah link anda, anda akan mendapat 10% daripada pembelian mereka. Jika, mereka upgrade ke PS, anda akan mendapat RM50 komisyen. Passive income bermula apabila anda mencecah kategori Affiliate Marketer (AM).


Testimoni Rakan Seperjuangan Saya di Fingo







Kelebihan Join Fingo Team Emmemarina


1. Group support whatsapp disediakan
2. Channel telegram copywriting
3. Website replika
4. Ebook panduan Bisnes di Fingo Percuma



Mari sertai Fingo hari ini. 
Join, shopping dan jana income


WASAP 018-9100852




Waktu Sesuai Jual Emas dan Simpan Emas

December 10, 2019 1 Comments
*TIPS BILA WAKTU SESUAI JUAL EMAS.*

Antara persoalan yang banyak saya terima dari pembeli emas *di bawah bimbingan saya,* adalah bila waktu sesuai nak jual emas.


Kata mereka "Ye lah dah beli dan simpan mesti la nak jual, takkan lah simpan sampai ke sudah"

Ye, memang saya tak nafikan. Sampai satu masa kita mesti jual semula emas yang kita dah beli dan simpan tu.

Tapi menjadi persoalannya bila waktu yang sesuai kita nak jual semula?

Ini tips saya nak bagi. Waktu yang sesuai kita nak jual baca selajutnya👇

✅ Saat Kecemasan
• waktu kecemasan bila duit simpanan kecemasan kita dah habis dipakai atau;

✅ Tukar kepada aset lebih menguntungkan
• ada peluang lain yang lebih menguntungkan kita seperti contoh buat modal bisnes, beli rumah untuk disewakan dll atau;

✅ Merealisasikan Matlamat simpanan
• dah capai matlamat simpanan seperti contoh simpanan untuk perbelanjaan haji/umrah, perbelanjaan anak nak sambung pengajian ke tahap lebih tinggi.

Jika selain daripada tiga perkara diatas, Saya syorkan kepada semua, tak perlulah nak jual emas tu bila tidak ada keperluan.

Emas kalau di simpan lama mana sekalipun ia tak menjejaskan nilai malah ia jadi lebih mahal suatu hari nanti.

P/S : Jangan sia-siakan gaji yang ditunggu 30 hari dihabiskan tak sampai 7 hari. Simpan sedikit dulu, untuk manfaat dimasa depan.

Begitulah.

Saturday, December 07, 2019

Terus Usaha dan Kejayaan Milik Anda

December 07, 2019 0 Comments
Usaha dan rajin harus saya katakan ialah salah satu faktor kejayaan saya dari zaman sekolah sehingga kini. Bila mana saya mulakan suatu usaha ke arah sesuatu kejayaan dan buat tanpa jemu, jarang sekali saya gagal. Tetapi yang paling utama ialah kita tahu dari siapa kejayaan kita.


Kita tidak berjaya kerana 300% kita rajin berusaha dan tidak jemu berusaha.


Kita berjaya kerana Allah yang izinkan disebabkan oleh niat kita adalah kearah kebaikkan.






Dan walau saya tidak dibesarkan dalam keluarga yang alim, tetapi saya dididik walau apa jua kemahuan saya inginkan, minta dengan Allah. Saya mula solat hajat semasa saya tingkatan 3, waktu itu saya sedar saya bukanlah seorang pelajar yang bijak. Saya tidak terus faham apa yang cikgu ajar di dalam kelas. Malah saya perlukan banyak latihan untuk jadi pandai. 


Waktu itu saya buat solat hajat setiap hari dengan doa yang sama. Doa dengan kuat seolah-olah gigi kita sedang diketap. Tidur pada jam 3 pagi. Alhamdulillah, siapa sangka saya berjaya dapat 7 A 1 B akhirnya. Punyalah suka masya Allah.


Alhamdulillah


Dan ya, bila kita usaha buat jahat, memang Allah tidak akan memihak kepada kita. Berbuat jahat mungkin rasa best dari segi kepuasan nafsu dan kepentingan diri tetapi tiada support dari Pencipta. Tiada kegiatan jahat yang bawa diri kita lebih dekat kepada Pencipta. Ianya hanya menjauhkan sahaja.


Sejak saya berniaga bermula pada tahun 2008-2009. Saya berusaha terlalu gigih sehingga meletakkan Allah di tepi. Sedangkan pada masa dulu, usaha itu ialah cara untuk berjaya dan Allahlah tempat kita bergantung dan berharap sepenuhnya. Tetapi saya lupa.


Makin dewasa, makin lupa.


Teruknya saya ketika itu. Bayangkanlah usaha giler-giler pastu sebulan dapat berapa ringgit je. Syukurlah time tu bukan keluarkan modal ke apa.. Saya memang bermula dengan dropship dan buat bisnes secara online. Saya tahu saya ada masalah modal. Saya tahu saya tidak yakin untuk mempunyai masa handle produk dan pos. Masa ni saya masih bekerja lagi. Saya bekerja di kilang pembuatan plastik di Nilai, Negeri Sembilan sebagai Jurutera Kualiti atau QC Officer.


Saya tinggal bersama anak pertama saya sahaja. PJJ dengan encik suami. Gaji jurutera saya waktu ini tidaklah besar, RM2,300. Jika nak banyak, kenalah buat overtime. Terus terang, saya tidak suka buat OT. Tepat atau lebih sedikit jam 5.30 petang, saya akan pulang ke rumah.


Entah kenapa saya minat berniaga. Jadi saya bermula dengan menjual pakaian-pakaian muslimah. Entah mana dorongannya, saya tak muslimah pun. Tak pakai pun blouse labuh ke tudung labuh ke, tapi kuasa Allah dan lorongan dari Nya membawa saya ke pakaian sopan dan menutup aurat. Saya suka dan saya join sebagai dropship produk tersebut. Dan dari sinilah moment saya sebagai seorang peniaga online secara dropship iaitu untung atas angin.


Bukan senang nak senang. Bukan susah untuk rasa susah.


Ia datang dari mindset kita sendiri. Kitalah orangnya yang menjatuhkan diri sendiri. Kita jugalah yang menaikkan diri kita.


Oleh itu, untuk jadi orang yang berjaya. Jaga baik-baik mindset diri kita terutamanya bila kita bermonolog dalam diri. Kerana dari monolog itulah datangnya semua biawak yang akan cuba menjatuhkan kita dari berjaya.



Jika niat anda bermula dengan baik. Insha Allah teruskan walau apa jua halangan. Allah akan bantu. hanya pastikan niat anda tiada yang buruk atau jahat.



Jadi kemana kita selepas ini?



Saya? Saya mahu duduk rumah, buat bisnes dan keluar mengajar orang ramai berbisnes. Doakan ya. Doakan saya dapat sampaikan sebanyak ilmu yang mungkin buat kalian semua.



Follow dan subscribe Youtube saya (Emme Marina), di sini banyak info, review dan tutorial. Insha Allah yang terbaik semuanya dari Allah. Saya hanya penyampai sahaja. Semoga apa yang saya sampaikan buat sahabat mendapat manfaat buat kita semua dunia dan akhirat.

Friday, December 06, 2019

Update Stok Produk Alquran Tagging Enuur

December 06, 2019 0 Comments
Update Stok Produk Alquran Tagging Enuur
06/12/19, 5.58 pm



READY STOK
(Pos 2-5 hari slps payment)

1) A6 Magnet Nafeesa (RM 95) READY STOK

Hijau : 3
Pink : 5
Merah : 7
Hitam : 7
Purple : 0


2) A6 Magnet Safeeya (RM 135) READY STOK

Hijau : 12
Pink : 18
Merah : 24
Hitam : 10
Purple : 4

3) A6 Raihan Nafeesa (RM 95)
READY STOK,

R19 : 9
R20 : 8
R34 : 1
R36 : 4
R38 : 10
R43 : 5
R45 : 1
R46 : 3
R47 : 5



4) A6 Raihan Safeeya (RM 135)
SOLD OUT


5) Rabbani B6 Nafeesa (RM 115)

RB14 : 17
RB23 : 22
RB24 : 15
RB25 : 7
RB28 : 19
RB30 : 23
RB31 : 11
RB32 : 13




6) Rabbani B6 Safeeya (RM 155)

RB 01 : 12
RB 12 : 3
RB 21 : 14
RB 25 : 12
RB 27 : 1
RB 28 : 2
RB 29 : 2
RB 35 : 4



7) A5 Magnet Nafeesa (RM 120) READY STOK

Hijau : 13
Hitam : 7
Merah : 13
Purple : 10
Turqoise : 20

8) A5 Magnet Safeeya (RM 160) READY STOK

Hijau : 17
Hitam : 4
Merah : 13
Purple : 5
Turqoise : 28

9) Eks Wanita Nafeesa (RM 135)

Gold : 58
Pink : 27
Purple : 7
Turqoise : 3


10) Eks Wanita Safeeya (RM 175)

Gold : 4
Pink : 3
Purple : 0
Turqoise : 14

11) SE Nafeesa (RM 180)
Hitam : 58

12) SE Safeeya (RM 220) 
Hitam : 58

13) A4 Haramain Safeeya (RM 160) READY STOK

Hitam : 28
Merah : 28
Purple : 14
Putih : 17


SET TAGS

🖋Mika (1.0) RM 37 - 95
🖋Matin (2.0) RM 39 - 48


Nafeesa - 198 tags
Safeeya - 383 tags


Untuk lihat produk details, sila klik di MENU -> COLLECTION ya. Saya sudah letakkan info penuh produk alquran tagging =)


WA 0189100852

Wednesday, December 04, 2019

Swiss Garden Hotel & Residences Genting Highlands

December 04, 2019 17 Comments
Assalamualaikum and hai guys, ini kali ketiga kami ke Genting Highlands tahun ni. Kami mula ke genting masa musim durian tahun ni. Haa, lupa la tu saya bulan bila huhu. Dua kali kami di sini kami masih berjalan-jalan ke atas dan menaiki cable car. Kali ketiga, kami cuma lepak di hotel sahaja.


Tidak tahulah kenapa nampaknya encik suami rupanya suka stay di Genting. Sejuk katanya. Pemandangan cantik. Perjalanan tak sesak dan tidak rumit dengan anak-anak kecil tak seperti di Cameron Highland. 


Sejujurnya saya sependapat dengan suami. Perjalanan ke Genting Highland lebih mudah, tiada kesesakan atau trafik jam. Kami tidak perlu naik bukit bila berjalan ke satu tempat ke satu tempat. Namun jika anda penggemar suasana di Cameron Highlands, saya tidak pasti anda akan gemar ke Genting Highlands. Perbezaannya ketara kan? 


Okay jadi hari ni kita buat review sedikit mengenai HOTEL DI GENTING HIGHLANDS iaitu


SWISS GARDEN HOTEL & RESIDENCY




pemandangan gambar ini dari kaunter hotel. Saya sedang check in. Booking melalui Booking.com sahaja last minit pula tu. Dapat confirmation booking dan terus ke hotel. Bayar di kaunter =)

Mudah kan? Juga dapat balik cashback kerana saya menggunakan applikasi Shopback semasa booking hotel Swiss Garden.



Mari tengok keadaan dalam bilik kami. Kami booking bilik paling murah di sini iaitu 2 twin bedroom super single. Di Booking.com RM179 tidak termasuk cas, tetapi akhirnya end payment kami RM189.00. Okaylah rasanya since Swiss Garden Hotel di Genting Highlands pula tu.


Kedudukan Swiss Garden Hotel ni bukan di atas puncak genting tau, ianya di bawah. Atas sedikit dari Gohtong Jaya. Namun pemandangannya tetap menawan. Kami memilih Swiss Garden Hotel & Residency kerana di sini ada rooftop yang sangat functional dan pelbagai lagi prasarana yang disediakan. Tak perlu keluar hotel. Stay di sini. Relax dan nikmati facilities yang disediakan. Kami tiba di hotel jam 6 petang, check in dan check out esoknya jam 12 tengah hari.




Ini ialah ruang almari, simpan beg, kasut dan anda boleh lihat ada almari, safebox dan dibawahnya ada mini freezer.

Sebelah tu toilet lah seperti susunan biasa hotel rasanya (kot)


Luas kan? Luas... Kami pernah stay di Your Hotel pada kadar RM150 dan biliknya sangat kecil. Jadi untuk sedikit harga tambahan RM189 anda dapat nikmati bilik yang luas serta aktiviti yang seronok untuk anak-anak anda. (swimming pool!!)




Puas cari arah kiblat akhirnya jumpa. Saje je cari walaupun sudah ada jam kiblat sendiri. Bukan apa sejak join bisnes offer hotel di Gambang Resort. Saya jadi seorang yang suka perhatikan apa kelengkapan yang pihak hotel sediakan vs harga.

Sebenarnya mahal lagi Hotel Gambang Resort mungkinlah pendapat saya kerana Gambang Resort memiliki 3 aset themepark, safari dan academy menjadikan hotel mereka aset yang lebih berharga




Gambaran dekat




Toilet hotel jenis shower dan of coz ada hot and cold


Kelengkapan Toiletries





Ruang bilik. Ada patio situ kan.. kami stay tingkat 29! Gayat jap tetapi pemandangan cantik
Subhanallah



Anak ramai tidolah bawah. huhu
Lantai jenis kayu ni tak sejuk sangat. Jadi lepak kat bawah tu ok je. 




Time for some fun activities and rooftop sceneries =)



Rooftop Swiss Garden Hotel Genting Highlands



swimming pool for kids & adult
jacuzi
sauna
gym
lounge room



swimming pool ni tak sejuk pun. suam sebenarnya. jadi jangan hairan tengok apesallah ramai-ramai mandi padahal cuaca sekarang sedang sejuk dan hujan





















Bestkan? Bolehlah anda cuba pula stay di sini. Harganya sangatlah berpatutan! Jika suami ajak lagi, saya mungkin akan stay sini. Tetapi jika dapat stay di puncak kita stay lah sana hehe.. 


Booking pakai apps booking.com harga lebih murah berbanding website booking.com tahu. Adakalanya Agoda lebih murah tetapi kami lihat booking.com unit mereka lebih banyak dari agoda. Dan di Booking.com anda tidak perlu bayar dahulu.Dan anda boleh terus hubungi hotel atau penginapan yang anda stay kerana info diberikan sepenuhnya berbanding apps hotel yang lain.


Dan yes, cashback melalui SHOPBACK apps adalah 9% berbanding Agoda 6%. 

Home Ads