Berkongsi kisah kehidupan sebagai suri dan pada masa sama, berniaga untuk bantu keluarga. Suka sharing berkaitan online marketing dan menjual produk islamik seperti jam azan untuk rumah, jam tangan azan, al quran digital dan macam-macam lagi.

Read More

Selamat Datang Ke Blog Emme Marina

Semoga Dilimpahi Rezeki dan Keberkatan Buat Semua Pembaca
Read More

Servis Facebook Page

Paling saya suka membantu sahabat semua, berjaya dalam bisnes insya Allah. Pasti berjaya
Read More

Al Quran Digital

Pembantu peribadi anda memperbetulkan bacaan, belajar tajwid dan lebih seronok mengaji. Insya Allah

9/22/2022

Tutorial: Cara Unpublish Deactivate atau Delete Akaun Facebook Page

Assalamualaikum. Adakah anda sudah tidak mahu menguruskan facebook page bisnes anda? Faham, kadang idea banyak, macam-macam page kita create tetapi akhirnya tidak terjaga. Atau juga kita sudah tidak mahu berniaga produk tu lagi kan? Jadi bagaimana nak unpublished (sembunyikan page daripada orang ramai) atau nak delete je terus akaun kedai anda.

Mari saya tunjukkan caranya. Ada 2 versi facebook page sekarang ini kan, classic page dan new page experience. Anda yang mana satu? Saya ada kedua-dua jenis akaun ni, jomlah saya tunjukkan perbezaannya tetapi untuk entri ini saya takkan share sangat tentang beza classic vs new experience. Nanti kita kongsikan dalam entri seterusnya ya.

Contoh classic page

contoh new page experience. Tekan switch now untuk update post


Jom kita belajar cara nak unpublish/deactivate atau delete akaun facebook page

Classic Page

  1. Pergi ke setting
  2. Unpublish -> cari page visibility dan edit kepada unpublished
  3. Delete -> remove page


Konfirmkan dahulu barulah dapat delete akaun. Siap


Urusan di page lama mudah sahaja. Setting juga mudah untuk kita semua faham cuma new experience ni agak confusing. Mari kita tengok caranya


Untuk ke setting, tekan pada All Tool

Page setting - dekat sini di mana anda nak edit about, tukar nama, dan semua berkaitan bisnes anda

pilih facebook page information - deactivation ialah unpublish atau hide akaun, delete tu kita tutup terus ye. hilang dan tenggelam

pilih mana satu anda nak buat

facebook nak reason, jadi apa reason anda jangan risau, diaorang nak tahu je sebabnya. pilih jawapan yang dekat dengan anda

siap. Ok.. fbpage anda takkan terus terpadam ya. anda akan diberi masa 14 hari sama ada nak batalkan keputusan anda. Lepas 14 hari anda boleh semak semula status page


Abam mark dan team akan emel kepada anda info tersebut.

ini ialah paparan bila anda tekan simbol page pada facebook personal anda. banyak tu senarai akaun yang saya sembunyikan. saya dah tak jaga atau dah tak aktif bisnes tersebut. cuma tuk servis buat fbpage tu automatik kene rijek dengan abam mark, diaorang tak bagilah saya buat akaun tu. so untuk servis upah buat facebook page saya kena guna page lain. 


Saya harap tutorial hari ini membantu anda semua. Nasihat saya, kalau anda dah tak pakai kedai fb anda, silalah tutup atau sembunyikan. Kesian orang ramai mencari peluang nak beli tetapi anda sudah tak berniaga produk itu lagi. Anda sendiri pun pasti malas dah nak melayan pelanggan-pelanggan ini datang kepada anda kan? 


Jika anda nak jual pun boleh. Jualkan kepada rakan-rakan seperjuangan yang jual produk yang sama. Berpada-padalah harganya tu, kalau dah lama bersarang, takkan nak jual sampai beribu? RM500 pun belum tentu logik bergantung kepada banyak faktor. 


Baiklah... Semoga apa yang disampaikan bermanfaat buat pembaca sekalian. Yang buruk itu dari saya, yang baik itu dari Allah. Sampai-sampaikanlah setiap kebaikkan buat semua insan semoga dengan ikhtiar ini dapat memberi syafaat buat diri kita di akhirat kelak. Insya Allah
Read More

9/21/2022

Telegram Kena Hack! Cara Dapatkan Balik Akaun Dengan Segera

Assalamualaikum semua. Tak sangka akaun telegram saya kena hack pagi tadi. Saya minta maaf sebab tak ingat sangat-sangat nak screenshot ke apa. Risaunya hati ini, jika hacker tersebut ada pm kawan-kawan atau sesiapa sahaja dari kenalan group dan minta duit sana-sini. Itu aje lah kat kepala saya time tu. 

Bagaimana tahu akaun telegram kena hack?

Berdasarkan pengalaman sendiri kan pagi tadi, saya kongsikan ya. Jika sama atau tidak, atau anda rasa ada persamaan, bolehlah terus reset atau deactivate akaun anda supaya tak jadi perkara yang lebih buruk. 

1. Group dan channel yang anda join hilang. Ye betul, kebetulan saya nak iklankan produk dekat grup2 bisnes, ada lebih kurang 50 group di situ, mana tak pelik bila satu group pun dah takde? Takkan rajin pula anak-anak saya leave satu per satu kan? Channel pun tiada

2. Semak bila anda last active. Anda boleh semak dan lihat device apa yang login ke akaun anda.

3. Pergerakan atau aktiviti berlaku semasa anda sedang guna tetapi bukan anda yang buat........... (huhu). Inilah berlaku kat saya, semasa saya sedang godek2 setting dekat handphone, pada masa sama, saya sedang join group2 pelik walhal saya tak buat pun perkara tu. Bermaksud ada orang lain sedang buat aktviti di tempat lain menggunakan akaun saya. 

Bagaimana nak dapatkan semula akaun telegram setelah yakin kene hack?

Saya dah cuba buat security two way factor authentic, tetapi hacker tersebut tetap boleh jalankan aktivitinya. Maka bermakna, ianya tak berjaya menghalau hacker itu dari terus gunakan akaun saya. Apa yang saya buat, setelah google dan baca cadangan-cadangan sedia ada. 

Jika anda nak balik nombor telefon telegram tu, anda kene reset atau deactivate akaun. Takde cara lain dah tauu..

Caranya:

1. Pergi ke sini untuk urusan deactivate number anda.

 Link https://my.telegram.org/auth?to=deactivate




2. Bila anda confirmkan, semua history akan hilang ye. Memang tak dapat tolong dah. Tetapi anda dapat number anda kan? So ini lagi penting. 

 




3. Apabila dapat sahaja log masuk, jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama hacker tu akan ‘tendang’ kita pula. Gunakan masa yang singkat itu utk deactivate akaun kita segera menggunakan pautan yang diberikan. Masukkan kod yang dihantar ke akaun telegram kita. 


6. Selepas reset akaun Telegram kita tu dengan jayanya, maka insya Allah, penguasaan penggodam kepada ‘diri kita’. Boleh aktifkan semula akaun kita tu, tapi segala rekod perbualan kita sebelum-sebelum ni akan hilang, ibarat kita sedang login akaun baru. 

Yang belum buat sebarang tambahan security pada akaun Tele anda, silalah berbuat demikian. 


Cara tambah security pada akaun Telegram anda


1. Pergi ke setting
2. Cari security dan privacy
3. Ada banyak pilihan, tapi utamanya anda boleh setkan pasword dan activekan two step verification. 


Hati-hati ya. Selama ini kita selalu ingat telegram selamat, privacy dan sebagaimna namun bila dah jadi macam ni. Semua nota yang saya simpan dah hilang. Tak boleh nak dapatkan balik.


Sebarkan info ni semoga dapat memberi manfaat dan membantu rakan-rakan kita yang sedang alami perkara yang sama
Read More

9/12/2022

Cara Set Jam Tangan Azan Kiblat dari Buruj Watches Al-Harameen

Bismillah. Mari kita belajar cara set jam tangan azan dan arah kiblat khususnya dari Brand Buruj Watches & Al-Harameen. Kepada semua pelanggan kak Emme, insya Allah saya cuba permudahkan urusan kalian semua dengan tutorial video dan penerangan sekali ya.


Tidak kiralah anda order dari Shopee, Lazada, Whatsapp atau di kedai Muslimstore. Saya ucapkan jutaan terima kasih dan tahniah di atas tempahan anda semua =)


Usahakanlah awali solat kita semua sebagai hamba-Nya dan didiklah anak-anak solat dan bimbinglah mereka juga seperti kita untuk segerakan bersolat apabila masuk waktunya. Insya Allah.. Segala urusan kita di dunia di jaga oleh Allah swt. Salah satu kewajipan kita terhadap Allah SWT adalah dengan menunaikan solat pada awal waktu.


Hadis yang diriwayatkan oleh Tirmidzi mengenai amalan paling utama ialah solat diawal waktu. Nabi SAW pernah ditanya, “Amalan apakah yang paling utama?” Baginda menjawab: “Solat pada awal waktu.” (Hadis Riwayat Tirmidzi No: 155)

Daripada ‘Amru bin Syu‘aib, daripada bapanya, daripada datuknya berkata, sabda Rasulullah saw: “Perintahlah anak-anakmu mendirikan solat ketika mereka berumur tujuh tahun dan pukullah mereka jika meninggalkannya ketika berumur sepuluh tahun serta pisahkan tempat tidur mereka.

==================
Fungsi Menu:-

  • Paparan Masa Waktu Solat Akan Datang – contohnya To Duhr : 2 hours 1 minute
  • 5 Waktu Solat dan Syuruk – Di sinilah anda akan settingkan berapa BEEP bila masuknya waktu solat, maksima 59-60 beep
  • Arah Kiblat
  • Set Masa & Tarikh
  • Set Second (Saat)
  • City Select (Pilihan Bandar)
  • Language (Bahasa : English/Arab atau Melayu – Buruj Sport sahaja)
  • Kalendar Display(Hijri/Gregorian)
  • Time Display (AM/PM atau 24 Hours) – Di sini anda boleh setting mahu display saat atau tidak.
  • Azan Display (Cara anda nak paparkan waktu solat ada 3 pilihan : Waktu Solat, Minit, Kedua2 sekali)
  • Taqweem (di Malaysia pilih Malaysia atau default)
  • Azan Safety (sekiranya ada waktu yang tidak sama biasanya 1-5 minit anda boleh betulkan di sini)
  • DST Select
  • Alarm (ON/OFF)
  • Stopwatch
  • Volume (2 pilihan : Slow (1) – Kuat (2))
  • My Name (Paparkan nama/ayat di skrin jam maksima 7 huruf)
  • Moon Age
  • Penanda Quran (Ayat dan Surah)
  • Bateri Indicator (lihat status bateri jam anda)




** Nota penting: Setiap jam yang anda tempah kami telahpun setkan basic setting untuk anda iaitu masa/waktu solat mengikut alamat dan taqweem.


Cara Set Bunyi Alarm (VOLUME ON)

Untuk mula gunakan alarm atau setkan alarm waktu solat, anda kene ON kan dahulu VOLUME jam.
  • Tekan butang MENU
  • Cari VOLUME
  • Nak ON kan, tekan button MENU.
  • Ada 2 pilihan; 1 atau 2
  • Sudah pilih? Tekan semula button SET. Akan keluar tanda RIGHT. Siap!

Cara Set Alarm Waktu Solat (Beep akan berbunyi setiap kali masuknya waktu)


  • Tekan butang MENU
  • Cari waktu solat yang anda nak buat ALARM. Contoh nak setkan SUBUH.
  • Subh -> tekan lama sedikit button SET, anda akan nampak blinking.
  • Tekan sekali lagi button SET, ada tulis BEEPS OFF.
  • Nak ONkan, tekan button MENU anda akan nampak nombor 1 dan icon Kaabah. Jika nak lebih dari satu beep, terus tekan button MENU untuk tambah, dan button LAMPU untuk tolak.
  • Dah tetapkan berapa beeps anda perlukan. Tekan semula button SET sehingga keluar icon TANDA RIGHT.

Cara Tentukan Arah Kiblat



  • Tekan button MENU
  • Cari Qibla/Kiblat
  • Tekan button SET dan anda akan nampak anak panah dan icon Kaabah.
  • Cara terbaik tengok arah kiblat, pastikan jam tersebut tegak. Bila anak panah berhenti, maka itulah arah kiblat anda.



Soalan: bagaimana nak tahu betul atau tidak arah kiblat tersebut?

Tidak kira ke mana anda palingkan jam anda, arah kedudukan tetap menghala arah kiblat yang sama 

Soalan: Bagaimana jika arah kiblat berubah-rubah kedudukan?

Ini bermakna anda harus calibrate jam tangan anda.


Cara Calibrate Arah Kiblat


Nota: Jika jam anda sudah lama tidak menggunakan fungsi arah kiblat, kemungkinan bila anda gunakan akan terus keluar notis untuk calibrate. Namun, jika tidak keluar secara automatik maka anda harus calibrate sendiri jam tangan anda.

  • Tekan button MENU
  • Cari Qibla/Kiblat
  • Tekan button SET. Kemudian tekan button LAMPU, akan keluar CALIBRATE
  • Tekan button SET semula, dan ikut arahan tersebut.
  • Arahan ialah ROTATE. Bagaimana?
  • Pusingkan jam anda sehingga ayat ROTATE berhenti dan akan keluar anak panah bersama icon Kaabah.

Cara Setkan Nama/Huruf Di Paparan Skrin Jam



Nota: Maksima 7 huruf anda boleh tulis di sini. Tulislah apa saja, nama, ingatan yang membuatkan hati anda gembira/alert setiap kali melihat jam tangan anda.

  • Tekan button MENU
  • Cari MY NAME
  • Tekan button SET sehingga keluar SHOW NAME ON.
  • Tekan MENU -> Show Name / Hide / NEW NAME
  • Pilih NEW NAME, tekan button SET dan anda akan lihat huruf A (blinking)
  • Bagi setting huruf, MENU untuk pilihan huruf/symbol, SET untuk seterusnya, dan LAMPU untuk kebelakang semula.
  • Pilih huruf anda nak, sudah tekan semula SET sehingga habis ayat/nama anda. Untuk matikan ayat/nama anda tekan button SET sehingga keluar icon TANDA RIGHT. Siap!

Huruf yang ada ialah dari A – Z, ‘, -, kosong ( ).

Cara Set Azan Safety


Azan safety digunakan jika waktu solat di jam jauh berbeza dari waktu solat di JAKIM. Kebiasaannya lari 1-4 minit. Jam ini menggunakan enjin/software maka ada +/- perbezaan tersebut berbanding sistem yang menggunakan detection internet/gps.

  • Tekan button MENU
  • Cari AZAN SAFETY
  • Tekan button SET sehingga keluar paparan FAJR (00) MASA. Fungsi button: MENU = Tambah, LAMPU = Tolak, SET = konfirm dan ke waktu seterusnya.
  • Susunan waktu solat, FAJR -> SHUROQ -> DHUHR -> ASR -> MAGRIB -> ISHA.

Cara Gunakan Penanda Quran




Anda gunakan penanda quran ini sebagai rujukan anda berhenti mengaji, bookmark.
  • Tekan button MENU
  • Cari tulisan jawi, surah AL Fatihah, Ayat 1, Juzuk 1
  • Susunan : Baris atas nama SURAH, tengah nombor AYAT, bawah nombor JUZUK



Panduan Video Tutorial Cara Set Jam Tangan Azan dan Arah Kiblat


Cara Set Nama Pada Jam

Cara Set Waktu Solat

Cara Guna Penanda Quran

Cara Set Beep Waktu Solat

Cara Shortcut Cek Area/Zon Waktu Solat

Cara Cek Arah Kiblat & Calibrate Kiblat Supaya Lebih Tepat

Cara Tukar Language/Bahasa

Cara Set Kalendar Hijri (Islam)

Cara Set Time & Date


Nota PENTING:

1. Waranti Setahun dari tarikh pembelian anda. Sila simpan kad waranti
2. Jika tali putus, boleh hubungi kami tuk pembelian ya
3. Enjin waranti 365 hari
4. Bateri waranti 180 hari
5. Tali jam, button waranti 30 hari


Diskaun istimewa untuk semua pelanggan kak Emme. 

Diskaun ahli apabila anda order di website, www.muslimstore.com.my


Cara Order di Website dan Nikmati Harga VIP:-


1. Login ke website
2. Daftar sebagai customer (register)
3. Buat pembelian produk2 yang anda suka
4. Masukkan kupon "THANKYOU" dan automatik harga akan berubah
5. Check out dan buat pembayaran
6. Notis akan sampai kepada kami, dan tracking number di update sejurus kami poskan item anda.

Read More

9/07/2022

6 Cara Berkesan Memaksimakan Marketing di Facebook Page Anda

Alhamdulillah saya kongsikan bagaimana nak maksimakan marketing facebook page anda. Saya pasti anda sudah pun memiliki sebuah kedai facebook yang rasmi sebagai tapak bisnes anda di media sosial Facebook kan?.


Baiklah, mari kita buat checklist adakah kedai facebook anda sudah lengkap atau belum? Kemudian, saya akan listkan apakah tindakan selanjutnya yang harus anda lakukan untuk mendapatkan prospek yang lebih targetted dan sudah tentu sales!


servis bina facebook page



Checklist Marketing Facebook Page:-

Apakah yang dimaksudkan dengan checklist ini ialah persiapan, atau infomasi yang lengkap mengenai kedai facebook anda. Sudah tentu anda tidak mahu buat kerja separuh jalan, bila kita mula buka kedai, infomasi mengenai kedai anda, produk, cara hubungi, cara pembelian haruslah lengkap dan tepat. 

1. Tentang kedai (about)

Isikan segala info tentang kedai anda, nama kedai, username, nombor yang boleh dihubungi, nombor whatsapp, website (jika ada), perihal kedai dan produk. Semuanya haruslah betul. 

** tips: untuk nama kedai dan username gunakan kata kunci bisnes/produk supaya anda mendapat prospek yang targetted berbanding nama branding kecuali anda dan brand anda sudah femes. 

2. Cover page & profile page

Pilih gambar yang sesuai dan melambangkan produk/bisnes anda. Ini juga merupakan marketing direct untuk customer tahu apa sebenarnya kedai anda dan cara menghubungi anda dengan lebih mudah & senang. 


Anda boleh letakkan promosi terkini, copywriting ringkas jadi customer tengok sahaja sudah tahu. Usah biarkan customer terskroll2 tak sudah-sudah di page anda dan akhirnya hilang minat. Lagi teruk, anda langsung tidak meletakkan sebarang gambar pada cover dan profile page. Ini terus menghilangkan kredibiliti kedai facebook anda di mata pelanggan. 


SIAP!. jom ke sesi seterusnya


Mari kita beralih kepada apa perlu dibuat setelah siap kedai facebook anda. 


Sudah berjaya bina facebook page, tidak bermaksud anda lepas tangan dan harapkan keajaiban berlaku. Terus dapat sales berderu-deru! Cuba lihat brand-brand besar, apa mereka lakukan? Facebook page mereka sentiasa aktif bukan? Follower dan likes bertambah dari masa ke semasa, mendapat review yang bagus dan status page mereka sentiasa dikemas kini dan update setiap hari. 


Barulah kedai/brand mereka di facebook itu dipercayai. Ibarat rumah yang siap tetapi tiada penghuni, kita tetap menganggap rumah itu kosong dan tiada bertuan tetapi bila sudah ada yang masuk ke dalam rumah, menghiaskan dan menetap. Barulah kita tahu rumah itu hidup dan yakinlah kan nak berkawan, berjiran dan bertanya akan hal tuan rumah setuju? Begitulah situasi rumah kedai anda di facebook. 


Facebook personal ialah medium untuk anda berkawan, share tentang hal peribadi manakala Facebook page ialah medium anda berniaga, share tentang produk, aktiviti bisnes secara terbuka dan tak risau kawan-kawan meluat, rimas anda asyik sibuk menjual dan update suruh membeli di wall mereka. Disebabkan hal inilah, Facebook mengasingkan urusan personal dan bisnes :)


Ringkasan aktiviti marketing di Facebook page anda supaya lebih kedai anda lebih dipercayai dan mendapat prospek yang tepat. 

1. Invite kawan-kawan dari facebook personal untuk like page anda. 

- Ada 2 cara yang boleh anda buat iaitu melalui facebook dekstop atau apps facebook page (Meta Business Suite)

- Paling mudah nak invite like secara banyak 100 users dalam 1 klik ialah menggunakan apps, tetapi saya prefer guna dekstop kerana dapat sent invitation like ke inbox kawan facebook :). Cara ni kills two birds in one stone kerana dapat menghidupkan semula kawan facebook yang tak perasan anda wujud sebagai kawan dia. 


servis bina facebook page

servis bina facebook page
Guna facebook page apps dan dalam satu klik anda boleh invite 100 orang sekaligus untuk like page anda.


servis bina facebook page



servis bina facebook page
Baguskan? Dapat berinteraksi dengan rakan-rakan facebook dan mewujudkan aktif engagement bersama rakan yang pasif


2. Update sekurang-kurangnya satu post setiap hari. Nak lagi bagus, update status 3-10x sehari jika mampu, tetapi sehari sekali pun memadai. 


3. Jika anda sudah ada customer yang pernah membeli dari anda, minta mereka untuk beri review pada page anda. Ini akan menaikkan trust dan sekaligus menjadikan kedai anda lebih digemari oleh pakcik facebook. 

servis bina facebook page
Page yang ada review berada di atas sekali



servis bina facebook page
Beginilah paparan apabila page anda ada review. Best mata memandang bila tengok ada star dekat kedai facebook page



4. Create facebook shop

- jika anda menjual produk dan nak customer tahu apa yang anda jual, cara terbaik ialah listkan produk anda di kedai online anda kan?

- sama seperti anda sedang bina ecommerce, dengan meletakkan nama produk, info, gambar dan harga. 

- tak perlu susahkan pelanggan terpaksa skroll, sesi perbualan yang panjang, mereka sudah nampak produk di katalog kedai anda, clik dan jika berminat boleh terus buat pembelian =)


cara buat katalog shop facebook page

5. Connect instagram dengan facebook page

- Ha, tahu tak feature ni? Nak jaga kedua-dua kedai ni kan agak makan masa, kini anda boleh jaga kedua-dua akaun hanya dari satu tempat iaitu melalui facebook page anda.

- Anda boleh update status, story, reels, iklan, reply inbox dan komen dari facebook page anda sahaja. Tak perlu lah buka kedua-dua apps, dan terlepas pula notis dari salah satu medium. Semuanya serba serbi mudah kan?


servis bina facebook page


servis bina facebook page


6. Buat iklan berbayar (facebook ads)

- ini ialah kegemaran ramai semua seller. Ramai contact saya untuk saya buatkan fb ads tapi malangnya ini bukan kemahiran saya lah. Saya prefer suggest rakan saya. Anda sendiri pun boleh belajar sendiri dan test pengiklanan anda.

- apa yang penting ialah, copywriting anda sampai atau tidak kepada targetted prospek, 

- beberapa soalan yang anda boleh fikirkan dan draft sebelum beriklan ialah:-

siapa pelanggan anda?

ke mana anda nak iklankan? 

nak guna gambar atau video?

nak closing direct ke website, inbox page atau wasap?

apa tujuan iklan - awareness, closing, event, sales?


Boleh tak agak-agak dapat idea cara nak run kedai facebook page anda semua? 


Penting sangat-sangat, kita harus aktif dan jika ada modal, boleh run iklan berbayar secara konsisten walau gunakan modal yang minima, cthnya untuk awareness. In time iklan yang berterusan ini sama ada percuma atau berbayar pasti ada hasilnya. 


Dan paling saya suka bab facebook page ni ialah ianya muncul di carian google! tak mustahil, anda dapat customer dari google walaupun anda tiada website. 


facebook page naik pada carian google seo facebook
Kedai facebook page client ini muncul di carian google, siap ranking no 1 lagi. amacam menarik?


Oh ya, pada semua owner syarikat/kedai yang miliki tapak kedai anda, kedai fizikal, tolong listkan kedai anda ini di google business atau google maps. Ini juga salah satu marketing percuma yang sangat berkesan pada masa depan syarikat anda semua. 


----------------------------------------------------

Menarik kan ada facebook page ni? Anda masih belum ada kedai facebook page sendiri? Usah risau, boleh contact saya insya Allah, maharnya cuma RM50 sahaja percuma design profile dan cover page. 


Nak tahu lebih lanjut, jom sembang di wasap 018-9100 852.


servis buat facebook page

Boleh juga upah saya untuk setup google bisnes anda dan website atau blog. Insya Allah, kalau tak complicated sangat websitenya kita riki2 la harga berpatutan. Jom sebarkan manfaat bisnes/produk/servis anda buat seluruh rakyat Malaysia.


7 sebab anda wajib ada facebook page untuk perniagaan bisnes anda


harga servis buat facebook page







Read More

9/05/2022

Perbaiki Blog Hari Ini : Missing H1, Tambah Meta Description dan Belajar Keyword Stuffing

Assalamualaikum. Bagaimana cara perbaiki blog anda? Sudah lama saya tidak memeriksa status terkini blog. Setelah menukar template theme blog tempoh hari, tidak teringat mahu menyemak kembali adakah kriteria asas blog sudah diperiksa kembali atau tidak. Aduhai, adakalanya saya culas bab ni sebagai seorang blogger. Selain menulis content untuk dikongsi bersama pembaca, ilmu mengenai blog harus juga ada. Usah risau, ada banyak blogger di Malaysia atau luar negara yang sememangnya hebat dan boleh bantu anda dalam input mengendalikan blog anda. Google ajerrr =)


Tiba-tiba hari ini tergerak hati nak semak url entri. Walaupun saya sudah menggunakan Google Search Console dan AHrefs, input terlalu banyak membuatkan kita tidak serius dalam menyemak setiap isu yang berlaku. Bayangkan asal buka email saya, berpuluh atau ratus error yang keluar sehingga saya tak sanggup nak baca! Busy satu hal, tetapi nak menyemak satu per satu serabut juga. Saya tidak hebat seperti rakan-rakan blogger yang lain. Mereka sungguh teliti dalam menyelesaikan setiap masalah yang timbul mengenai website blog mereka. Kudos kepada mereka semua. 


Bagaimana nak semak sama ada website anda sudah cover part asas blogging khususnya berkaitan SEO?


Perkara Asas Anda Perlu Tahu Mengenai SEO Blogging ialah:-

1. Elakkan blog yang penuh widget. Pastikan blog anda mobile friendly, tidak berat (loading terlalu lama) dan tidak sarat dengan pelbagai gambar di sidebar. Kurang itu lebih baik. Saranan SEO loading terbaik ialah dibawah 4 saat

2. Pastikan tajuk entri anda (entry title) adalah H1 tag (saya akan ajar cara semak nanti, blog saya pun missing H1 rupanya)

3. Wajib ada elemen meta description, jika tiada anda harus tambah coding html secara manual (saya kene yang ni!)

4. Tidak meletakkan keyword atau kata kunci terlalu banyak (keyword stuffing), hal ini boleh menyebabkan google gagal detect entri anda. Haaa, nak ke?

5. Jika anda menggunakan gambar, pastikan kesemua gambar anda diletakkan alt (kadang kala saya juga tak rajin meletakkan alt description, konfius juga kalau dah ada tulis tajuk image rupanya tetap kena letak juga alt image description tauu)


Ada banyak SEO tools yang boleh anda gunakan untuk menyemak entri atau website anda. Sama ada anda mahu semak status SEO menggunakan domain (cth: www.emmemarina.com) atau url entri (contoh: https://www.emmemarina.com/2022/09/cabaran-dan-faktor-apabila-nak-berniaga-sebagai-seorang-surirumah.html).


Untuk kes blogging saya hari ini, saya menyemak SEO url entri sahaja. 


Analyze your website with Seobility, masukkan url yang anda nak semak, kemudian tekan analyze. (lihat gambar di bawah)

cara semak seo blog atau entri blog

senarai semakan seo blog atau entri blog guna seo tools checker


Menarik bukan?


Dengan semakan begini, anda dapat lakukan kaji selidik dan sekaligus dapat perbaiki keseluruhan website. 


Terkejutnya saya ketika waktu itu, website saya kehilangan: 

  • H1 tag (tajuk heading yang menjadi tumpuan carian google)
  • Tiada meta description walaupun saya sudah on kan setting search description, dan tulis input pada entri search description
  • Rupanya entri tersebut ada keyword stuffing!


Sudahnya saya habiskan lebih sejam untuk belajar cara menukar coding HTML H3 class pada "entry-title" kepada H1 tag dan cara menambah meta content description secara manual pada coding template. Syukurlah mereka mengajar menggunakan bahasa dan contoh yang mudah difahami. Alhamdulillah, dah settlekan isu tersebut. Bolehlah berblog dengan hati yang lapang (sekurang-kurangnya kita dah pass part ni kan?)


Blogging menggunakan medium BLOGSPOT berbanding WORDPRESS adalah sangat berbeza. Khususnya wordpress mempunyai pelbagai plugin SEO yang anda boleh cuba dan memeriksa entri anda secara serta merta, berbeza dengan blogspot kita kena cek secara manual. Rekomen saya? Jomla guna blogspot hehe. 


Apa pun jua medium yang anda gunakan. Manfaatkan sebaiknya setiap penulisan anda, tulislah perkara yang bermanfaat dan semoga setiap entri yang ditulis dapat membantu lebih ramai pembaca. 


Jika seorang manusia mati, maka terputuslah darinya semua amalnya kecuali dari tiga hal; dari sedekah jariyah atau ilmu yang diambil manfaatnya atau anak shalih yang mendoakannya." (HR Muslim no. 1631).

Read More

9/02/2022

Cabaran dan Faktor Apabila Mahu Berniaga Sebagai Seorang Surirumah

Cabaran dan Faktor Apabila Mahu Berniaga Sebagai Seorang Surirumah. Berusaha dengan apa yang ada mengikut kemampuan diri sendiri. Kata-kata ini lebih saya tujukan kepada diri saya sendiri. Jikalau beberapa tahun dahulu, saya boleh melakukan pelbagai kerja, multi-tasking dengan mudah sekali. Fokus yang tinggi serta otak yang kurang penat. Tetapi saya akui sejak kebelakangan ini, khususnya selepas kelahiran anak keempat, fokus dan kecekapan dalam melakukan kerja sudah mula membebankan minta, emosi dan fizikal. 


cabaran berniaga dari rumah sebagai isteri dan ibu


Antara persoalan, cabaran dan faktor surirumah mahu mula berniaga yang boleh kita fikirkan bagi situasi ini ialah:

1 - Apa yang diperlukan bagi seseorang untuk fokus pada tugasan  harian?

2 - Bagaimana jika seseorang itu adalah surirumah dan pada masa sama beliau bekerja sendiri bagi membantu kewangan keluarga?

3 - Bagaimana pula jika beliau mempunyai lebih dari tiga orang anak kecil yang memerlukan perhatian?

4 - Tugasan harian sebagai surirumah

5 - Tugasan sebagai seorang ibu kepada anak-anak yang ramai dan dekat usianya

6 - Tugasan sebagai peniaga, berkhidmat kepada pelanggan

7 - Marketing harian (bak kata orang, tiada iklan, tiadalah jualan setuju?)

8 - Self care itu juga perlu. Adakah anda robot yang bekerja dan bertugas setiap hari dan saat tanpa memperdulikan kesihatan diri anda?

9 - Bila waktu bekerja dan bila waktu berehat?

10 - Cara mendisiplinkan diri agar setiap tugasan berjaya dilaksanakan tanpa memberatkan emosi serta fizikal


Saya secara rasminya menjadi seorang surirumah sepenuh masa dan berniaga sejak tahun 2017 setelah tamat pengajian di peringkat Sarjana. Saya menghabiskan hampir lima tahun dalam pengajian dengan banyak faktor insya Allah nanti kita ceritakan di entri yang lain ya. Setelah menimbang tara kerjaya selepas tamat pengajian dengan empat orang anak pada waktu itu,saya membuat keputusan bahawa mencuba berniaga secara online khususnya adalah satu peluang yang sesuai untuk diri saya dan keluarga. Offline juga saya, nanti saya ceritakan cabaran berniaga secara offline atau cod ini dalam entri yang lain.


Alhamdulillah. Ianya keputusan yang baik. 


"Engkaulah (wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya".

(A-li'Imraan 3:27) 


Apakah faktor-faktor yang harus anda fikirkan untuk menjadi surirumah serta mula berniaga atau bekerja dari rumah?

1 - Tujuan memulakan perniagaan sendiri

2 - Disiplin (anda harus tetapkan jam berapa anda nak mula bekerja, bila waktu nak urus diri, urus keluarga - siapkan jadual harian anda)

3 - Gaji (perlu ada goal berapa anda nak income sehari, sebulan, setahun)

4 - Matlamat

5 - Sebanyak mana mencukupi? Kenali maksud bahagia, kewangan yang cukup dan konsep sederhana sebagai seorang isteri



Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu, iaitu yang halal lagi baik, dan bertaqwalah kepada Allah yang kepadaNya sahaja kamu beriman.

(Al-Maaidah 5:88) 



Sebagai isteri menurut Islam ada batasnya ke mana kita mahu pergi. Setinggi mana kejayaan yang kita ingin tempuh. Bak kata, tok guru saya dan ramai mengatakan, untuk income yang besar datang dengan tanggungjawab yang tinggi dan usaha yang sungguh besar. Apatah lagi jika kita ada tanggungjawab utama sebagai seorang isteri dan ibu. Harus diingat apakah yang utama? Mengejar kejayaan sendiri atau keluarga?


Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk agamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka).
(At-Taubah 9:24)


Nak dapatkan RM 10,000 sebulan maka cara kerjanya haruslah setimpal. setuju?

Manakan mahu goyang kaki sudah dapat apa kita mahukan?


Susah sangat ke berniaga ni?


Saya rasa tidaklah susah sehingga langsung tiada, tetapi saya tegaskan di sini. Ia bermula dengan niat, niat yang baik sebagai isteri yang nak bantu suami, ringankan bebanan kewangan keluarga, nak settlekan hutang dan pelbagai lagi alasan yang kukuh untuk anda mula bekerja. Maka pasanglah niat yang baik-baik insya Allah. Mudah-mudahan kita semua diberikan keampunan dan rezeki yang halal serta cukup untuk seisi keluarga dan membantu yang memerlukan.. Aamin ya rabbal alamin


Saya menjual barangan islamik seperti jam tangan azan kiblat, jam azan rumah, Al Quran digital, Al Quran terjemahan bertagging dan banyak lagi produk islamik, cuma saya jarang share di sini. Insya Allah, saya akan mulakan perkongsian dan ilmu tentan produk-produk jualan saya di sini supaya anda semua dapat manfaat daripadanya.


Boleh terus lihat produk jualan saya di website yang saya dah sediakan:- Kedai Online Jual Barangan Islamik Emme Marina

Jangan lupa sign up sebagai ahli dan nikmati penjimatan.


Selain itu saya ada mengambil servis upah buat facebook page dan blog atau mini website. Apa jua berkaitan online marketing ni sedikit sebanyak ada ilmu yang dapat saya grasp sepanjang tempoh berniaga secara online dari tahun 2015.


Nak tahu apa servis facebook page yang saya uruskan dan harganya? klik sini Servis Buat Facebook Page dan Website


Jika anda memerlukan panduan, ada beberapa ebook dari Puan Masayu Ahmad ini khususnya membantu para isteri untuk memulakan perniagaan dari rumah. Sila klik pada gambar untuk baca sinopsis ebook-ebook ini.


panduan bina kedai online

panduan berniaga bekerja dari rumah sebagai seorang isteri surirumah

101 idea bekerja dari rumah

panduan bagi wanita yang mahu behenti kerja dan mula bekerja sendiri dari rumah


Read More

8/20/2022

Printable Poster 10 Surah Amalan Pilihan Setiap Hari

Assalamualaikum, alhamdulillah akhirnya siap juga printable poster amalan surah-surah pilihan sebagai rujukan untuk dibaca oleh seisi keluarga pada setiap hari. Saya sangat suka membuat poster atau melekatkan poster di dinding sebagai rujukan sendiri dan bila dah berkeluarga ni dengan anak yang ramai. Bayangkan sekali bercakap je tidak mencukupi. Setiap hari saya perlu ulang peringatan apa surah untuk hari ini, malam ini, sehingga saya sendiri kadang lupa apa perlu dibaca. 


Sabda baginda SAW bermaksud: "Sampaikanlah kalian daripadaku walaupun sepotong ayat." (Hadis riwayat al-Bukhari)


Pada suatu hari, saya mencari hadiah untuk diberikan kepada customer dan saya sangat suka menghadiahkan buku mini surah seperti surah Yasin, 3 surah dan seangkatan dengannya. Saya terjumpa dengan buku Amalan Surah-Surah Pilihan Fadhilat & Khasiatnya dari Tuan Haji Johari Haji Alias. Di dalamnya terkandung 10 surah yang dipilih beserta keterangan dengan hadis dan dalil. 


buku amalan surah-surah harian

Saya suka dengan cara beliau menulis dan sampaikan melalui buku tersebut. Oleh itu saya juga rasa bahawa kebaikan dan manfaat yang beliau buat diamalkan oleh seisi keluarga. Maka, poster ini bukan sekadar mengingatkan apakah amalan surah yang kita boleh amalkan setiap hari tetapi juga sebab yang mengharuskan diri kita membacanya jika kita inginkan ganjaran tersebut.


Aisyah menyatakan, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang membaca al-Quran dan menjaganya (membacanya dengan betul dan mengamalkannya) akan bersama para malaikat yang mulia. Adapun orang yang membaca al-Quran dengan sungguh-sungguh dan mengalami kesulitan, dia akan mendapat dua pahala.” (Sahih Bukhari dan Muslim)


Sebagai contoh; ganjaran surah Al-Mulk di baca setiap malam kerana janji Allah yang dinyatakan pembacanya akan dilindungi dari azab api neraka. Nah! siapa yang tidak mahu pegang pada janji Allah? Bila kita nakkan sesuatu dari Allah maka Al Quran lah antara salah satu sumber untuk kita dekat dan bercakap dengan Allah. Janji Allah itu benar dan sebagai hambaNya wajib kita mempercayai dan mentaati. 


Sekadar menulis apakah amalan surah-surah harian tanpa dalil yang kukuh agak sukar bagi saya. Mungkin kerana saya jenis yang perlukan trust dan dalam Islam, kita tak boleh semberono sahaja bercakap surah ini boleh jadi ini, surah itu jadi itu tanpa ada hadis yang menyokongnya. Perlu untuk kita sampaikan kepada orang ramai dengan betul agar tiada kesalahan dan kesilapan di situ asbab diri kita. Oleh sebab itu, poster ini saya minta maaf ya, sedikit kecil tulisannya pada fadhilat kerana nak muatkan semua surah dan ayat-ayat surah dalam satu poster. 


Ada 10 Surah Pilihan Yang Telah Saya Senaraikan:-

1. Surah Yassin dan Fadhilatnya: 

Dari Anas R.A., Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang membaca surah Yasin, nescaya dituliskan oleh Allah pahala menyamai 10 kali membaca seluruh al-Quran.” (HR At-Tirmizi)

“Sesiapa yang membaca Surah Yassin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi“. (HR Ad-Darimi)

Waktu Saranan Di Baca

Setiap pagi Subuh. Dibaca sebagai pemula hari memohon kepada Allah swt agar dilancarkan urusan kita semua setiap hari.


2. Surah Al-Mulk dan Fadhilatnya: 

Drpd Jabir R.A, sesungguhnya Rasulullah SAW tidak akan tidur hingga baginda membaca Alif Laam Mim, Al-Sajadah dan Al-Mulk (HR At-Tirmizi)

Daripada Anas Ibnu Malik, Rasulullah SAW bersabda: Satu surah di dalam Al-Quran menghujahkan kepada pembacanya hingga memasukkannya ke dalam Syurga iaitu surah Al-Mulk (HR At-Tabarani)

Waktu Saranan Di Baca:

Setiap malam sebelum tidur. 


3. Surah Al-Waqiah dan Fadhilatnya: 

Daripada Ibnu Mas’ud r.a, Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al Waqi’ah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

Waktu Saranan Di Baca:

Setiap malam sebelum tidur.


4. Surah AS-Sajdah dan Fadhilatnya: 

Jabir R.A. mengatakan bahawa Rasulullah S.A.W. pernah bersabda yang bermaksud : “Nabi Muhammad S.A.W. tidak akan tidur sehingga dia membaca surah As-Sajdah dan surah al-Mulk.” (Dipetik dari HR at-Tirmizi)

Kata Ibn Taimiyyah yang bermaksud: “Kedua surah ini mengandungi (dan mengingatkan kita) tentang apa yang telah dan akan berlaku pada hari Jumaat iaitu, pada hari Jumaat Adam dijadikan, hari ini juga akan berlakunya hari kiamat, manusia akan dihimpunkan juga pada hari Jumaat. Maka bacaan surah ini pada hari Jumaat adalah peringatan buat umat ini tentang apa yang telah dan akan berlaku.” (Majmuk Fatawa Ibn Taimiyyah)

Waktu Saranan Di Baca:

Setiap malam sebelum tidur dan setiap hari jumaat pada waktu Subuh. 


5. Surah Dukhan dan Fadhilatnya: 

Dari Umamah pula menyatakan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Ad Dukhan pada malam atau hari Jumaat maka Allah akan membinakan sebuah rumah dalam syurga.” (HR: At Tabrani).

Disebutkan dalam tafsir al-Burhan, dari Nabi SAW bersabda; “Orang yang membacanya (surah ad-Dukhan) pada malam Jumaat, maka akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” Baginda SAW juga bersabda, “Orang yang membaca surah ad-Dukhan pada malam Jumaat akan dimintakan ampun (atas dosa-dosanya) menjelang paginya oleh tujuh puluh ribu Malaikat.”

Waktu Saranan Di Baca:

Dibaca setiap malam atau pada malam Jumaat.


6. Surah Al-Kahfi dan Fadhilatnya: 

dari Abu Sa’id al-Khudri RA bahawa Nabi SAW bersabda: Barangsiapa membaca surat al-Kahfi pada malam Jumaat, maka dipancarkan cahaya untuknya sejauh antara dirinya dia dan Baitul ‘atiq.

(Sunan Ad-Darimi: 3273)

Sabda Rasulullah SAW:

“Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat terakhir dari surah al-Kahfi, maka sesungguhnya ia akan dilindungi dari fitnah Dajjal.”

(Hadith Riwayat Nasaie)

Waktu Saranan Di Baca:

Setiap hari Jumaat.


7. Surah Ar-Rahman dan Fadhilatnya: 

Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa yang membaca surat Ar-Rahman, Allah akan menyayangi kelemahannya dan meridhai nikmat yang dikurniakan padanya.” (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 5/187).

Waktu Saranan Di Baca:

Setiap hari pada waktu Dhuha, Asar atau pada waktu malam. 


8. Surah Al-Hasyr (Ayat 22,23 dan 24) dan Fadhilatnya: 

Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang membaca ayat akhir surah al-Hasyr, baik malam mahupun siang, lalu dia meninggal dunia pada hari itu, maka ia berhak masuk syurga.” (Hadis Riwayat Al-Baihaqi)

Waktu Saranan Di Baca:

Pada setiap pagi Subuh dan selepas Asar. Dibaca 2 kali sehari bermula dengan bacaan seperti dibawah




9. Surah Al-Baqarah (Ayat 1-5, 255, 256-257 dan 284-286) dan Fadhilatnya: 


Daripada Abdullah bin Mas’ud RA berkata:

مَنْ قَرَأَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنْ سُورَةِ الْبَقَرَةِ فِي لَيْلَةٍ، لَمْ يَدْخُلْ ذَلِكَ الْبَيْتَ شَيْطَانٌ تِلْكَ اللَّيْلَةَ حَتَّى يُصْبِحَ: أَرْبَعًا مِنْ أَوَّلِهَا، وَآيَةُ الْكُرْسِيِّ، وَآيَتَينِ بَعْدَهَا، وَثَلَاثٌ خَوَاتِيمُهَا

Maksudnya: “Barangsiapa membaca sepuluh ayat daripada surah al-Baqarah pada satu malam maka rumah tersebut tidak akan dimasuki syaitan pada malam tersebut sehingga pagi iaitu empat ayat awal surah al-Baqarah, ayat al-Kursi, dua ayat selepasnya dan tiga ayat terakhir di dalam surah al-Baqarah”.

[Riwayat Imam al-Darimi (3425)]


“Barangsiapa yang membaca dua ayat terakhir di dalam surah al-Baqarah pada malam hari, maka itu akan mencukupinya.”

(Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Ayat-ayat pada surah Al-Baqarah ini sememangnya telah dinukilkan di dalam buku Al-Mathurat untuk pembacaan kita semua pada setiap hari.

Waktu Saranan Di Baca:

Setiap hari, waktu mengikut waktu anda semua. Biasanya saya baca pada waktu Subuh, Dhuha atau selepas solat Maghrib.


10. Surah Al-Ikhlas dan Fadhilatnya: 


Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud : “Seseorang yang membaca surah al-Ikhlas sepuluh kali, maka Allah akan mendirikan rumah di syurga baginya.“

“Sesungguhnya seseorang mendengar orang lain membaca ‘Qul hu wallah hu A’had’ dengan mengulang-ulangnya, maka tatkala pagi harinya, dia mendatangi Rasulullah dan menceritakan hal itu kepadanya dan seolah-olah orang itu menganggap remeh surah al-ikhlas, maka Nabi Muhammad S.A.W. bersabda yang bermaksud : “Demi Zat yang jiwaku berada di tanganNya, sesungguhnya surah itu sebanding dengan sepertiga al-Quran.” (HR al-Bukhari, Abu Daud, An-Nasaie)

Waktu Saranan Di Baca:

Dibaca 3x sebelum tidur atau 10x setiap hari.


Alhamdulillah. Apa yang saya kongsikan ini adalah mengikut saranan berdasarkan hadis-hadis yang telah dibaca adapun tidak semua surah ini mengikut waktunya secara wajib. Anda boleh amalkan mengikut masa anda sendiri kecuali surah Al-Kahfi yakni lazimnya pada setiap hari Jumaat. Mudah-mudahan Allah memberi rahmat di atas setiap usaha kita mengamalkan setiap surah-surah ini dengan istiqomah.


Baca juga:


Saya telah buatkan 3 version untuk anda pilih. Percuma sahaja. Insya Allah cantik ditampal buat rujukan diri sendiri dan keluarga. Nak lagi cantik, saya suka laminate poster dan barulah tampal di dinding. Saya tampal guna tack it tape sahaja. 


amalan surah-surah harian

amalan surah-surah harian

Berminat untuk dapatkan poster Amalan Surah-Surah Harian?


Usah bimbang, saya sudah setkan dalam bentuk PDF Print, jadi kualitinya bagus apabila sahabat print sendiri di rumah insya Allah


Klik sini untuk download ya -->> Printable Poster Amalan Surah-surah Harian


Saya mohon kepada pembaca semua, jika poster ini bermanfaat kepada kalian. Boleh dikongsikan buat rakan-rakan lain. Sama ada mendownload poster ini untuk tujuan print dan tampal, atau dijadikan rujukan pada handphone anda. Terpulanglah. Namun tujuan kita semua itu sama, menyampaikan perkara kebaikkan dan mudah-mudahan yang baik itu sampai kepada kita dan dapat diamalkan. Insya Allah



Firman-Nya dalam surah Hud, ayat 115 bermaksud: “Dan sabarlah (wahai Muhammad, engkau dan umatmu dalam mengerjakan suruhan Allah) kerana sesungguhnya Allah tidak akan menghilangkan pahala orang-orang yang berbuat kebaikan.”


Rasulullah SAW bersabda maksudnya, “Sesungguhnya diantara amal kebaikan yang mendatangkan pahala setelah orang yang melakukannya meninggal dunia ialah ilmu yang disebarluaskannya, anak soleh yang ditinggalkannya, mushaf (kitab-kitab keagamaan) yang diwariskannya, masjid yang dibina, rumah yang dibina untuk penginapan orang yang sedang dalam perjalanan. sungai yang dialirkannya untuk kepentingan orang ramai, dan harta yang disedekahkannya “(Hadis Riwaya Ibnu Majah).
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Popular Posts

Blog Archive

Pageviews

BTemplates.com

Blogroll

About

About

Copyright © Diari Seorang Suri & Bisnesmom | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com