Berehat

 Seorang ibu mempunyai kerjaya seumur hidup tanpa income. Adakah dengan menguruskan suami dan anak-anak, beliau dibayar? Berapa gaji seorang ibu? Ibu kita, ibu kawan kita, diri kita sendiri sebagai ibu. Ibu, letih bagaimana pun mereka, nak terjatuh dari berdiri, lenguhnya kaki dan lutut mereka. Berkerut hingga wajah dimamah usia sedangkan masih muda. 


Saya mula memahami bila melihat emak tanpa henti memikirkan hal anak-anak. Anak sudah besar panjang tetapi masih perlu dirisaukan. Yang mana masih belum menunjukkan prestasi diri, itulah dia anak yang ditatang penuh. Yang mana sudah tidak perlukan emak lagi, emak biarkan sahaja. Bukan kerana tidak sayang, tidak risau, atau tidak memikirkan. Logiknya, setelah kita jaga, berikan apa yang kita mampu usahakan, anak-anak ini membesar dan memilih tidak kembali kepada kita sebagai ibu yang membesarkan mereka.


Sudah besar panjang. Sudah pandai. Sudah serba serbi tahu akan segala-galanya.


Namun silap si anak. Anak masih belum kenal erti perjuangan dan hati seorang ibu. Semoga belum terlambat si anak untuk menghargai si ibu. 

=========================================

Kisah setiap ibu adalah tidak sama. Kisah saya berbeza, emak berbeza, mertua saya berbeza, tiada yang sama walau situasi yang sama. Anak-anak kita berbeza walau jantinanya sama. Nakalnya mungkin sama, tetapi karenahnya tidak sama. Pujukan berbeza, masa berbeza maka sukar untuk menjadi sama bagi semua keadaan. Term sama, tak menjadikan ianya sama. 


Kisah saya menjaga dan menguruskan 5 orang anak, sambil bekerja sendiri sudah capai ke tahap saya mula hilang fokus dalam kerjaya. Bekerja sendiri memerlukan fokus yang tinggi, disiplin, emosi dan support dari insan tersayang. Kita tahu bahawa walau jatuhpun diri kita, lost, gagal, kita ada support dari mereka yang memahami sukarnya kehidupan kita seorang diri dalam menguruskan pelbagai pihak, apatah lagi harus menguruskan diri sendiri yang emosinya, fizikalnya turun dan naik. Belum lagi tercalar balar di sana sini. 


Tersenyum bukan bermakna kita bahagia. Ada yang senyum dalam tangisan. Hanya diri sendiri yang tahu apa makna senyum. Sedangkan mereka yang melihat akan merasakan semua ok. 


Apakah seorang manusia akan okay setiap hari? Maka kita harus sentiasa bertanya, bagaimana hari awak hari ini? Apa perasaan awak hari ini? Are you happy with your life? Are you happy with your work? Do you want to take a break? Is there anything i can do to help you? Is there anything you want to share with me?


Sudah beberapa bulan saya cuba mendapatkan kembali semangat untuk berjuang. Jika saya bekerja dengan majikan, sudah tentu majikan tersebut perasan semangat juang saya semakin hilang. Jika tak bersabar agaknya sudah lama dia berhentikan saya bekerja. Kan? 


Jadi saya betul-betul memerlukan rehat. A moment to get up. Mencari semangat yang hilang. Walau diletakkan matlamat di depan mata, saya sudah hilang BIG WHY untuk meneruskan. Begini sekali rasanya. Lost. 


Saya berjumpa pakar terapi tetapi bagi saya ia tidak membawa perubahan. Diri saya ialah blockage kepada apa yang berlaku. Tidak membuka diri kepada orang lain ialah punca semua kemerosotan diri sendiri. Sudah lama saya tidak bermonolog dengan Pencipta, sedangkan Dialah satu-satunya Penolong, dan Maha Mengetahui. Dialah yang Maha Memberi, Memahami, Memakbulkan. Tetapi saya masih belum jumpa apakah hajat dan doa yang mahu saya minta. Maka saya berdiam dan berdoa secara umum. 


Kritikal atau tidak situasi saya, saya rasa mungkin tidak kritikal. Kritikalnya diri ialah apabila kita mula terperosok jauh dari insan sekeliling kita, mula jauh dari Tuhan, mula cenderung untuk marah dan menangisi diri. Setuju?


Jadi walau bagaimana pun kita rasa kita lost, jangan sampai hilang terus. Pegang pada secebis kemanusiaan yang Allah beri pada diri kita. Berehat untuk bahagian yang hilang, dan kembalilah dengan tujuan yang baru. Jika ada sahabat seperti saya ketika ini, saya doakan agar sahabat dapat kembali semula dengan kuat, berjaya dan cemerlang di dunia dan akhirat. Insya Allah

Cara Embed Short Youtube ke Wordpress

Assalamualaikum semua, selama ni saya embed video ke wordpress tanpa sebarang masalah. Hanya copy link address video tersebut dan terus berjaya embed ke dalam website. Alhamdulillah. Namun sekarang Youtube ada dua jenis video kan, jenis panjang dan satu lagi pendek. Ya, Youtube Short Video. 


Saya pun copy paste seperti biasa di link url video di wordpress. Tak keluar pun videonya!


Rupanya wordpress tak terima embed Youtube Short Video ya. Puas la saya google bagaimana caranya. Ada siap kene masukkan widget, daftar di website semata-mata untuk dapatkan link embed tersebut. Leceh jugalah bagi saya. Tetapi hasil terus mencari solusi, akhirnya ketemu cara paling mudah untuk embed Youtube Short Video ini ke dalam wordpress! Alhamulillah. 


Caranya mudah sahaja ya.


1. Copy link Youtube Short Video tersebut. 

Contoh Direct link address: https://www.youtube.com/shorts/pEr6hd0YacU



2. Sudah copy kan? Anda tukarkan link tersebut kepada https://www.youtube.com/watch?v=pEr6hd0YacU

3. Saya ubahkan short kepada watch. Bila anda ubah, video short tersebut akan jadi seperti video youtube yang biasa. 


4. Bila video sudah diubah seperti video biasa. Ha, bolehlah anda terus gunakan link tersebut dan embed di wordpress seperti biasa. Link video itu akan jadi seperti ini ya https://www.youtube.com/watch?v=pEr6hd0YacU . Copy sahaja link address video tersebut.


Jadi! Alhamdulillah mudah sangat-sangat dan tak perlu nak install plugin atau coding html. Lega kan?


Manual Cara Guna Smart Pen Al Qolam

Manual Penggunaan Smart Pen Al Qolam

.

.

Makcik dah tua mana lah pandai nak guna barang-barang elektronik macam ni. Susah laa! Smart Fon pun makcik tak guna, apatah lagi smart pen macam ni.

.

Sekejap makcik!, Set Smart Pen lengkap dengan buku manual pengguna tau makcik. Nanti makcik boleh baca dan belajar satu-satu fungsi setiap butang yang ada. Memang mudah sangat! Tak sampai satu hari dah pandai guna๐Ÿ‘

:

Macam mana nak dapatkan?


.

Order terus di sini

==> https://khadija.com.my/smart-pen-al-qolam/


#smartpen #penalquran #alqurandigital #belajarmengaji #alqolam #smartpenalqolam



smart pen al qolam


smart pen al qolam


smart pen al qolam


smart pen al qolam


smart pen al qolam




Hampir Terpedaya Scammer LHDN

​Hampir Terpedaya Scammer LHDN 16 April 2020 | Sabtu pada jam 2 petang saya mendapat panggilan dari satu nombor. Nombor tersebut bukanlah nombor pejabat tetapi dari talian handphone. Disebabkan sudah biasa menerima unknown number atas urusan urus niaga, saya tidak mengesyaki apa-apa. So, nampak sahaja nombor tersebut terus saya angkat dan terdengarlah dialog bahawa saya mempunyai tunggakan cukai yang perlu dibayar. 


Di sinilah saya gagal bertenang. Lantas apabila operator tersebut sarankan saya berhubung dengan agen atau pegawai saya terus klik 1. Bab LHDN ni memang sensitif bagi saya. Haaa oleh itu seram la juga kan?


Cina orangnya, agaknya? Dia sebut dua kali bahawa dia Cina, motif tak tahu. Kononnya high rank di LHDN, dia bagitahu bahawa nama dan info saya ada digunakan bagi syarikat ANCO MARKETING & SUPPLY. Mereka inilah yang mencuri peribadi saya dan tak bayar cukai sehingga amount RM38, 000. Wah, banyak tu. Berkerut juga saya dibuatnya. 


Lalu saya persoalkan bagaimana pihak LHDN boleh biarkan kes berpanjangan dan dah nak bekukan akaun saya katanya? Ada terdetik pelik tapi saya go on sahaja berbual. Panik. 


Bual punya bual, akhirnya end up dengan saya akan buat report polis. Scammer tersebut pula bukan main caring dan membantu agar saya buat report polis di IPD berdekatan. Dua kali dia tanya, saya kata ya. Saya nak buat report hari ini.


So bila sudah, saya maklumkan pada suami. Haaa, terus suami kata saya kene scam. Mujurlah saya tak beri apa-apa info pada scammer tersebut. Dahla kilang tu tak jauh dari rumah. Serang karang huhu. Memang saya tak fikir langsung nak membayar. Nak bayar buat apa? Scammer pun tersalah call orang, saya ni surirumah tak bergaji besar. Mustahil saya nak bayar. Bukti perlu ada untuk saya percaya bahawa ada syarikat kilang pakai nama saya? Siap wujud kat google business lagi syarikat tu. Cuma permainan keprihatinan scammer tu berjaya jugalah buat saya risau. 


Saya cuba call balik akhirnya ada lelaki angkat, suara berbeza dan berkata tak pernah call saya. Aik pelik peliknya kan?


Saya kongsikan nombor scammer LHDN ni. 


+60 16 793 9887

Nama: Ong Kit Huat

Truecaller kata nama orang ni ialah Burhanuddin Kho. 


Mana satu nih? 


scammer lhdn


Jangan turut terpedaya ya. Simpan nombor ini ya? 


================

KHADIJA ISLAMIC STORE PILIHAN TERBAIK. 


"Seronoknya singgah ke khadija ni. Macam-macam barang islamic ada di sini. Senang nak cari, dan kualitinya pun mantap " - Pn.Yaya selangor.


Woww! Macam tak sangka je boleh jumpa barangan yang berprestij dalam store ni. Siap ada buruj watches yang paling top di malaysia. ๐Ÿ˜


Sejuk mata memandang, semua barang rasa nak pegang. Di sini lah tempat terbaik untuk uolls hadiahkan diri dengan barangan keperluan jiwa. Boleh juga untuk diberi hadiah buat orang tersayang. 


Khadija menjadi reseller bagi barangan islamic yang berkualiti premium taw. Ada yang mendapat award dan pioneer dalam menghasilkan barangan-barangan istimewa ni. Dijamin uolls puas hati dan fall in love with khadija store. ❤️


Jum singgah ke sini. Boleh juga buat tempahan untuk kami pos kan sampai depan rumah anda. 


• Sejadah Kiswah min Qalby


• Alquran khadeeja, Mushaf Al fatih.


• Alquran Tagging


• Servis ukiran kayu, boxgift


• Telekung


• Jam Waktu Solat


• Smart pen


Dan pelbagai lagi barangan super best peneman jiwa !



Klik sini untuk lihat koleksi kami

www.khadija.com.my


- Anda order, kami poskan sampai ke depan rumah๐Ÿฅฐ๐Ÿฅฐ -



Cara Download Video di Facebook Untuk Iphone

​Assalamualaikum semua. Alhamdulillah diberikan kesempatan untuk menulis hari ini. Bagaimana caranya untuk kita download atau save video di Facebook? Sebagai pengguna Iphone jom saya kongsikan caranya


Mula-mula download apps Download di Apple Store. Ni linknya https://apps.apple.com/my/app/documents-media-file-manager/id364901807




Lihat gambar apps, jangan tersilap download ya. 


Setelah install, sila buka apps tersebut dan setup apa yang perlu๐Ÿ˜…. Sudah download? Jom kita download video di Facebook apps.


Buka video yang anda nak download di Facebook. Tekan pada video tersebut ya. Kita nak dapatkan link video. 



Klik video tersebut dan copy link video.



Cara nak cari link video: tekan pada share




Ok. Dah jumpa? Sekarang paste link video tersebut di apps Download. Buka apps Download dan klik pada icon browser. Anda akan jumpa laman Getfvid. 



Tekan download, dan nampak ya icon arrow ke bawah tu. Sedang mendownload. 




Download berjaya! Namun masih belum selesai ya. Video ni ada di dalam apps Download, belum disimpan di dalam folder handphone lagi.




Klik pada button tiga di bawah. Dan pilih save video.




Siap. Mudahkan? Alhamdulillah ❤️

Apa Nak Buat Penukaran Setting Shipping Shopee Bermula 17 Mac 2022

Apa Nak Buat Penukaran Setting Shipping Shopee Bermula 17 Mac 2022| Sekali lagi Shopee membuat penukaran sistem setting Shipping bagi seller-seller Shopee. Ramailah meluahkan rasa marah, geram, sedih di group Facebook Shopee Universiti. Saya sendiri termiss notis tersebut sehinggalah petang tadi semasa skroll Facebook, terbaca rungutan ramai seller. Sejujurnya saya sendiri turut terpalit kesannya sekiranya perkara ini berlaku. Tahun lepas, Shopee menukar setting daripada status seller boleh membuat setting kurier sendiri pada setiap produk tanpa sebarang masalah kepada standard shipping. 







Apa Bende Shopee Standard Delivery Shipping?

Secara ringkasnya, Standard Shipping term ini dimana buyer sudah tidak boleh lagi memilih kurier yang mereka nak dan buyer tidak akan tahu apa kurier tersebut sehinggalah seller memproses order mereka. Namun, seller masih mempunyai kelebihan memilih setting kurier yang mereka mampu uruskan. Contohnya, jika di area rumah seller, paling dekat ialah DHL, maka seller boleh setting hanya satu kurier sahaja digunakan bagi seluruh kedai atau produk mereka atau jika seller tersebut mampu menguruskan kesemua kurier yang ada, pihak Shopee yang akan memilih mana-mana kurier yang diinginkan. Contoh, seller A ON kan 3 tiga kurier pilihan iaitu, Poslaju, JNT dan Citylink, jadi jika ada order masuk, Shopee akan automatik memilih mana-mana satu kurier di antara tiga pilihan tersebut. Walaupun begitu, sistem ini tetap memihak kepada seller kerana seller diberi mandat menentukan kurier pilihan mereka.



NEW Shipping Sistem Bermula 17 Mac 2022

Baiklah. Dalam masa setahun sahaja, Shopee menukar lagi Shipping sistem mereka dan kali ini ia sangat membebankan pihak seller. Tiada lagi pilihan kurier yang boleh dipilih oleh seller. Ini akan membebankan seller yang tidak mempunyai kurier yang Shopee pilih berdekatan dengan rumah mereka, dropshipper yang mempunyai banyak supplier, atau produk seperti Al-Quran yang hanya mampu diuruskan oleh kurier yang bertauliah sahaja. 



Tahukah anda bukan semua kurier boleh menguruskan pengeposan produk Al-Quran?

Hanya tiga kurier sahaja buat masa ini yang mampu dan boleh menguruskan urusan pos produk Al-Quran iaitu Poslaju (TOP CHOICES), Ninjavan dan Citylink. 

Bagaimana jika pihak Shopee terlepas pandang dan subkan produk ini kepada pihak kurier yang tidak handle produk suci seperti Kitab Al-Quran?

Atau

Bagaimana jika walaupun pihak Shopee telah memilih antara tiga pilihan kurier tersebut namun seller berstatus dropshipper ini, suplier mereka hanya menguruskan satu atau dua pilihan kurier sahaja? 

Maka, hal ini sangat membebankan seller.


Namun, ia tidak bermakna anda buntu sepenuhnya. Insya Allah ada jalannya yang boleh anda usahakan. Bagaimana?

1. Memohon penukaran kurier pilihan pada 17 Mac 2022, anda boleh menukar kurier kepada kurier pilihan anda melalui borang yang akan diedarkan pada tarikh tersebut dan keputusannya tertakluk kepada budi bicara pihak Shopee. 

2. Menukar pilihan shipping kepada others (non SSL). Ini mungkin agak sukar pada mulanya namun jika anda boleh kurangkan jadikan harga tersebut kepada percuma postage insya Allah, customer anda tetap akan memilih produk anda. Dan sebaiknya mulakan penukaran ini secepat mungkin sebelum 17 Mac 2022.



3. Mengorbankan beberapa produk yang anda tidak mampu uruskan lagi, dan fokus kepada produk yang anda boleh uruskan yang membawa margin untung yang lebih besar untuk kedai anda. 


-----------------

Semasa saya membaca hal ini, celaru juga dibuatnya. Namun perkara pertama saya buat ialah on kan dahulu setting non-ssl, kedua kita tunggu pada 10 Mac, apakah agaknya kurier yang akan diassign pada kedai kita kay. 


Marah, panik, dan secara tiba-tiba menjadi keyboard warrior bukan masanya. Kita harus tenang, dan lihat apa yang bakal berlaku. Bak kata kawan saya, kita menumpang di rumah orang, apalah daya kita kan? Jika masih mampu menetap, maka tetaplah kalian jika tidak ada banyak platform lain yang anda boleh gunakan bagi meneruskan sales anda.


Bisnes kita tidak terhenti, kitalah yang menggerakkan. Maka, tanyalah diri kita, adakah setakat itu sahaja usaha yang mampu kita lakukan? Yakni, 100 peratus bergantung pada Shopee? Sudah masanya, jika sahabat perjuangan sekalian amat sukakan perniagaan, mulalah menambah ilmu marketing yang lain. Insya Allah, anda usaha anda pasti berjaya

Program Live Session Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman Buat Usahawan Seluruh Malaysia

Program Live Session Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman Buat Usahawan Seluruh Malaysia | Assalamualaikum semua, sudah lebih 2 tahun kita terkesan dengan pandemik Covid-19 khususnya pada tahun 2020 apabila pandemik melanda dan pelaksanaan PKP dilaksanakan ramai tenaga pekerja kehilangan pekerjaan apabila syarikat terpaksa ditutup dan menurut statistik Sistem Insurans Pekerjaan (SIP), Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M Saravanan berkata, sejumlah 140,608 individu dilaporkan hilang kerja sejak Mac 2020 sehingga 20 Ogos 2021. Ini merupakan suatu jumlah yang amat besar. Turut terjejas, para usahawan dan peniaga kecil di seluruh Malaysia.

Namun, kita melihat perubahan besar berlaku apabila Malaysia mula menukar kepada penggunaan sistem online secara besar-besaran di mana ia merupakan cara terbaik bagi mengatasi masalah pendekatan secara berdepan. Sepanjang PKP dijalankan, Work from Home atau BDR dilaksanakan bagi semua pekerja termasuklah sistem pendidikan (PDPR). Kerancakan sistem dalam talian ini memberi ruang terbaru kepada para usahawan dan peniaga mencuba pendekatan terbaru. Malah ramai individu yang hilang pekerjaan turut mula menceburi bidang perniagaan dalam talian.

Membeli-belah dari rumah (home shopping) benar-benar dilaksanakan secara meluas dan ini memberi impak kepada pandangan baru semua usahawan tidak kiralah online atau offline. Melihat situasi ini, haruslah semua peniaga belajar dan mendalami cara baru perniagaan secara online dan menggunakan kreativiti masing-masing bagi mengatasi masalah kewangan akibat Pandemik Covid-19.

Tahukah Anda? Walaupun kita bergelut dalam pandemik, namun RICHWORKS telah berjaya membantu 100 usahawan Jutawan dalam Titan Summit 2021 menunjukkan bahawa ianya tidak mustahil untuk kita berjaya walaupun dalam keadaan tertekan kerana Pandemik Covid-19. Anda boleh baca artikel sepenuhnya di sini:- Mulanya Perkongsian 100 Usahawan Jutawan Harungi Krisis Pandemik


Tentang Richworks


Sebagai salah seorang peniaga, nama Richworks ini tidak asing lagi disebut dan dititip sepanjang saya menimba ilmu marketing. Malah saya sendiri pernah mengikuti beberapa kali program anjuran Richworks. Alhamdulillah, banyak input yang saya pelajari dan amalkan dari Datuk Wira Dr Azizan Osman, malah ramai rakan seperjuangan saya bangkit menjadi usahawan berjaya semasa krisis Pandemik Covid-19 ini melanda.

Richworks merupakan syarikat Datuk Wira Dr Azizan Osman yang mensasarkan kepada kebangkitan usahawan seluruh Malaysia. Ditubuhkan pada tahun 2008 dan masih utuh menaikkan martabat usahawan sehingga ke hari ini. Semenjak ditubuhkan, Richworks telah mendapat pelbagai pengiktirafan antarabangsa dan memecah rekod dalam menghasilkan paling ramai usahawan Berjaya di Malaysia. Antara rekod terbaik adalah pada tahun 2020, seramai 777 usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dari dalam dan luar negara berjaya mencipta rekod apabila menjana jualan lebih RM2 bilion melalui Program Mentoring SPIRE & TITANIUM.

Visi RichWorks adalah menjadi rangkaian ‘NETFLIX’ Pendidikan Usahawan dengan mensasarkan 100 juta pelanggan menjelang tahun 2025 disamping memberi akses mudah ke kandungan berorientasikan hasil dan penyelesaian dari platform dalam talian – Richworks.com seterusnya Menginspirasi, Mendidik & Menambah Nilai Hidup kepada masyarakat di seluruh dunia.




Richworks Bukan Hanya Membantu Golongan Usahawan Tetapi Turut Terlibat Dalam Membantu Masyarakat.


"Alhamdulillah, RichWorks bersama Mentor Usahawan, kekal komited nak membimbing lebih ramai orang lagi," berkata Ketua Pegawai Perniagaan Richworks, Radz Mohd dalam temu bual beliau bersama Berita Harian baru-baru ini. Dalam pada itu, Radz memberitahu, RichWorks bersama usahawan kami tak ketinggalan menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell).

Kempen #RichWellBantu digerakkan bermula Julai tahun lalu, dapat mengutip sumbangan RM501,497 untuk bantu lebih 2,000 keluarga yang memerlukan. Tidak berhenti di situ, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 dikumpulkan daripada usahawan kami dan RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu.




Menurut Radz, RichWorks bersama ahli Titanium & Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM824,160 dalam ibadah korban kali ini. "Alhamdulillah, itulah sebahagian besar perjalanan RichWorks yang kami usahakan sepanjang 2021 dan akan dipergiatkan lagi tahun baru ini, insyaAllah.

Mari Kita Berkenalan Lebih Dekat Lagi Dengan Datuk Wira Dr Azizan Osman


Program Live Session Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman Buat Usahawan Seluruh Malaysia


Tahniah diucapkan kepada Datuk Wira Dr Azizan Osman diatas pengiktiran yang beliau terima baru-baru ini dari Nona Superhero Award.

Datuk Wira Dr Azizan Osman adalah seorang individu yang memulakan karier hidupnya secara sederhana dan kini diiktiraf sebagai jurulatih bertaraf dunia oleh International Coach Guild (ICG) dalam bidang perniagaan, pemasaran, kepimpinan dan penguasaan potensi diri. Beliau memiliki keupayaan luar biasa yang dapat mempengaruhi perubahan positif seseorang individu untuk menghasilkan kerja terbaik serta menjadi team yang efektif dan luar biasa.

Sejak 2008, Datuk Wira Dr Azizan Osman telah membantu lebih daripada 1.5 Juta peserta menerusi program yang dianjurkan secara langsung melalui Richworks International, syarikat yang diterajui beliau sebagai Pengasas & Pengerusi Eksekutif. Beliau telah membantu ribuan usahawan dan jutawan untuk berjaya melalui strategi dan formulanya yang praktikal, mudah dan terbukti berkesan.

Beliau juga telah menulis lebih daripada 10 buku mengenai perniagaan, pemasaran dan penguasaan potensi diri. Buku ‘Beat the Curve’ yang dikarang bersama Brian Tracy antara buku yang berjaya tersenarai sebagai buku terlaris di Amazon.


Masya Allah, hebat bukan? Daripada insan biasa kepada luar biasa untuk membuktikan bahawa nothing is impossible jika kita mahukan sesuatu kejayaan. Datuk Wira Dr Azizan Osman telah membukti bahawa segala impian kita boleh dicapai dengan mindset dan tindakan yang betul. Jika beliau boleh lakukan sebagaimana usahawan-usahawan lain dibawah program beliau, maka insya Allah anda semua juga boleh lakukan. Timba ilmu dan bertindak!


Program Live Session Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman


Program Live Session Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman Buat Usahawan Seluruh Malaysia


Kita sudah memasuki minggu kedua di bulan Februari, tahukah anda? Richworks akan menganjurkan sebuah Program Live Session Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman sepanjang bulan Februari ini? Jangan fikir tahun 2022 ini bisnes semakin mudah! 10 cabaran kritikal perniagaan sekarang!


Mentor Usahawan, Datuk Wira Dr Azizan Osman akan berkongsikan perspektif tentang 10 cabaran bisnes, selepas pandemik dan 2022 ini dalam Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official, pada Ahad ini sepanjang Februari, pukul 8 pagi.

Ini antara apa yang Dr Azizan kongsikan pagi tadi:

Banyak perkara saya kaji dalam tempoh 2 minggu lalu antaranya sentimen pasaran, kadar inflasi dengan kenaikan harga barang yang telah jangka malah sebut pada Ogos tahun lalu lagi.

Kenaikan sesetengah barang dilihat sekitar 30% hingga lebih 100% ketika ini.








Sebab itu, kritikalnya untuk anda semua ada kesedaran ini, terutama mereka yang sedang jalankan bisnes kerana bukan mudah pada tahun ini.

Semalam, saya berpeluang bersama dengan kumpulan pemilik syarikat dan peniaga Cina bahawa memang banyak syarikat sedang tutup atau dah lingkup.

Walaupun peniaga ini ada kilang di China, mereka sudah tak nampak apa perlu dibuat, selain tak pandai soal pemasaran.

Saya juga sedar bahawa sebenarnya untuk mula semula bisnes dari kosong agak susah bila ditanya seorang usahawan dalam pembinaan, apa bisnes yang bagus ketika ini?

Pertama kali, saya tidak tahu memberikan jawapan apa.

Tapi saya sedar bahawa bagi mereka yang ada bisnes ketika ini dan kekal lakukan seperti biasa, maka dia akan 'mati'!

Hal ini kerana pasaran bergerak perlahan dan orang ramai tidak berbelanja agresif seperti sebelum ini.

Kalau kekal dengan usaha normal, anda akan mati dan jika kekal kecil anda akan pupus.

Maka sebagai Titanium di bawah bimbingan saya, tak bersyukur jika anda tak buat betul-betul untuk berkembang.

Sedangkan ada sebahagian Titan yang sangat agresif, berjuang betul-betul untuk berkembang dan kekalkan momentum.

Saya ulang, pasaran kini perlahan dan orang lebih berjaga-jaga untuk membeli.

Kalau anda lagi slow dari pasaran maka tunggu saja untuk 'mati'.

Hargai apa yang anda ada sekarang, buat dengan lebih baik dan agresif lagi.

Bayangkan jika anda sendiri terpaksa mulakan bisnes baru dari kosong, apa yang boleh dibuat?

Bagi yang dah ada bisnes, anda sudah tahu pasaran, cuma 'malas' nak engage lagi.

Bila pasaran perlahan maka anda perlu lebih pantas, guna semua platform yang ada. Jika takut-takut, anda akan ketinggalan.

Bersama dengan saya Ahad ini, khas buat bangsa usahawan terutama pemilik bisnes yang masih tak nampak jalan ketika ini.


Masya Allah, saya sendiri risau dengan situasi sekarang. Saya juga akui agak struggle dalam bisnes. Insya Allah, mari sahabat bersama saya kita sertai program anjuran Richworks ini di sepanjang bulan Februari. Bangkit dengan ilmu dan tindakan yang betul. Insya Allah, kita pasti boleh mengharungi krisis yang sedang melanda.


Sertai Program Live Session Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman


“The biggest regret bukan sebab bisnes tak berpotensi untuk berjaya, tapi sebab anda sebagai usahawan tak buat apa-apa tindakan untuk berjaya. Ramai orang suka complaint, kos sara meningkat, tak ada duit. Menyalahkan orang lain adalah kerja paling senang. Persoalannya, apa kita buat dengan diri kita? Apa kita buat untuk naikkan bisnes kita?” - Datuk Wira Dr Azizan Osman


Klik sini untuk sertai saluran Telegram Azizan Osman Official sekarang.




Facebook: RichworksGroup

Mencari Penawar Hati




Hari ini saya ada appointment dengan pakar psikiatri di Hospital kerajaan HTAA. Masuk sahaja ke ruang hospital dada saya mula berdegup laju. Entah sejak bila pandai badan ni mempunyai reaksi panik mengatasi minda sedar. Selama ini saya mampu mengatasi pelbagai kesakitan, ketakutan dan mampu menenangkan diri sendiri. 


Gagal lakukan sedemikian sejak beberapa tahun sudah. Di sinilah saya, cuba memahami apa yang berlaku. 


Saya berharap saya okay. Sunyi tanpa anak anak di sisi. Hari ni suami kata, biarlah papa jaga. Nanti papa punch card dan jaga anak anak. Lega juga.


Setiap kali ke hospital, nak mencari parking ni satu urusan yang sangat renyah. Kemudian perlu dukung dan bawa Rayyan yang berat tu. Hehe. Kus semangat dibuatnya. Boleh sesak nafas saya mendukungnya.


Saya keluar dari rumah, selepas menghantar anak ke sekolah pagi jam 7.32 pagi. Sampai ke hospital 8.12 pagi alhamdulillah. Dekat tapi jauh bila waktu sebegini. Sudah agak lama saya tidak keluar pada awal pagi. Masya Allah, lupa feeling tersebut. Jem. Trafik yang panjang. Sesak.


Mudah mudahan hari ni berjalan lancar. Perlu jumpa pakar. Results darah juga hari ni. Bertenang la hati. Allah ada. Setiap penyakit ada ubatnya. Insya Allah ❤️


Cara Paling Mudah Blogger Nak Kecilkan Saiz Image di Handphone

​Bagi blogger kepantasan speed web adalah sangan penting. Kita tak mahu selepas semua usaha kita menangkap gambar, menulis review, tutorial menjadi sia-sia apabila pembaca gagal membuka page entri tersebut. Lagi besar image gambar kita, lagi lambat loading page dan to make it worse pembaca kita quota internet atau line dia dah dihujung tanduk. Aduh, kesiankan kita? Baik bagi penyampai mahupun pembaca. 


Kita sedia maklum jika snap gambar menggunakan handphone saiz image ni sangat besar. Tahu-tahu ajelah teknologi sekarang ni. Image HD, Ultra HD, 4K dan macam macam la term dan perkara ini membuatkan saiz gambar anda hanya tuk sekeping gambar boleh jadi sebesar 3 ke 4 MB. Oh not good!


Rekomended maksima saiz image 300 KB guys! So lagi kecil saiz gambar anda lagi bagus


Image Resizer Menggunakan Laptop

Sekiranya anda rajin upload gambar dari handphone ke pc masing masing, canva.com merupakan tools terbaik untuk resize image anda tanpa merosakkan kualiti image tersebut.


Caranya: 

  1. Pilih saiz gambar yang anda nak, standard sekarang 1080 x 1080 (instagram) tapi saya biasa pilih 500 x 500 untuk blog. 
  2. Save as jpg instead of png file.

Settle.


Resize Image Gambar di Handphone

Ini merupakan experiment saya mencari cara terbaik untuk saya resize gambar kerana saya tak pandai edit gambar guna adobe photoshop dan seangkatan dengannya. Yang saya pandai skitlah Photogrid setakat grid gambar, ah ya itu ajelah saya tahu. Canva versi HP agak sukar bagi saya kerana limited function better guna pc. So okay anda lihat gambar ni, satu gambar saya snap ni 3.7 MB. Besar!




Ideanya upload ke apps photo editor kemudian save kembali.


So saya cuba photogrid, canva, instagram, dan pininterest. Yes finally guna apps pininterest dapat kecilkan saiz gambar tanpa perlu buat sebarang perubahan. 


Caranya:

  1. Upload gambar anda di pininterest 
  2. Download image itu semula!


Hah senangkan? Buktinya






Saiz image dari 3.7 MB ini menjadi 216 KB tanpa merosakkan kualiti image. Insya Allah. Nak lagi kecil saiz tersebut? Tak boleh dah guna apps yang sama kenalah korang cuba cara lain. Bagi saya, cara ni dah terbaik❤️


Alhamdulillah 


Semoga entri ni dapat membantu anda semua berblog dengan lebih rajin dan bersemangat!

Tiga Program Sedekah Jumaat Yang Boleh Anda Sertai

INFAQ JUMAAT PAHALA BERGANDA ☘️

Dah bersedekah hari ni? Ada pasang niat untuk sentiasa bersedekah lebih-lebih di Hari Jumaat yang mulia.


๐Ÿ’ก ๐—ž๐—ฒ๐˜‚๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฆ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐˜:

๐ŸŽฏ Sedekah hari apa pun sangat utama. Namun, khusus hari Jumaat, Allah memberinya pahala “๐—น๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—ต”. Ini kerana, hari Jumaat merupakan hari yang ๐—จ๐—ง๐—”๐— ๐—” dalam Islam – hari raya mingguan umat Islam.⁣


๐—œ๐—ฏ๐—ป๐˜‚ ๐—ค๐—ฎ๐˜†๐˜†๐—ถ๐—บ: “๐—ฆ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ถ๐˜๐˜‚ (๐—๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐˜) ๐—ฑ๐—ถ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ-๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ป๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐˜‚, ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐˜€๐—ฒ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ฅ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ฑ๐—ต๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ถ๐—ธ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฒ๐—น๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ต ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ป๐—ป๐˜†๐—ฎ.”⁣


Saya kongsikan 3 program infaq yang saya sendiri bantu as sukarelawan, jom sahabat bantu kami menjayakan program amal kami.


1. Program Infaq Al-Quran

Kelolaan: Enuur Care

Info: 1 Slot = RM10 - tiada had maksima

Link Infaq: https://toyyibpay.com/Infaq-Al-Quran-Enuurcare


2. Sedekah Jumaat - Tajaan Makanan

Kelolaan: NGO Amal Till Jannah

Info: Tajaan makanan buat anak2 yatim, tahfiz, asnaf, masjid, gelandangan, musafir

Link Infaq: https://toyyibpay.com/sedekah-jumaat-atj-1


3. Sedekah Jumaat

Kelolaan: NGO Kongsi Rezeki Malaysia (KRM)

Info: ๐—ž๐—ผ๐—ป๐—ด๐˜€๐—ถ ๐—ฅ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ธ๐—ถ ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜†๐˜€๐—ถ๐—ฎ (๐—ž๐—ฅ๐— ) merupakan komuniti sukarelawan yang mengagihkan derma dalam bentuk:

1️⃣ ๐Ÿ•Œ Agihan makanan/minuman di masjid/ surau

2️⃣ ๐Ÿช Agihan Gerobok Rezeki

3️⃣ ๐Ÿ‘ชAgihan ziarah asnaf 

4️⃣๐Ÿˆ Agihan kibbles, wet food, ubat untuk kucing jalanan terbiar

5️⃣ ๐ŸฉWakaf 

6️⃣ ๐Ÿ•Œ๐Ÿงน๐Ÿงด Peralatan mudah sedekah di masjid / surau : Selipar tandas, alas kaki, penyangkut (baju, tudung, handbag) di tandas masjid, pencuci muka, hand wash, pewangi badan, pewangi masjid/surau, air botol, alat cuci tandas dll

Link Infaq: https://toyyibpay.com/Kongsi-Rezeki-Malaysia


Alhamdulillah.

Saya doakan sahabat yang berinfaq memperolehi kekayaan, kejayaan, kebaikkan, kesihatan yang baik dunia dan akhirat ๐Ÿคฒ๐Ÿป

Tutorial Tukar Theme Template Blogspot

 

Template blogspot atau blogger yang asal sukar untuk saya terima. Bagi yang pernah kenal blog saya, Emme Marina. Anda akan dapati saya sangat kerap menukar template blog saya. Sejak tahun 2015 saya berjinak membina blog ini sehinggalah sekarang. 


Ada pelbagai sebab mengapa saya selalu bertukar template blog. Antara sebabnya ialah untuk mendapat kelebihan dari segi design, mobile responsive, fast loading blog dan semangat untuk terus menulis. Jika mood pada waktu dan ketika itu lemau, atau kita sudah berubah arah dalam hala tuju kita, apa jua sebabnya berkaitan motivasi diri, emosi, template blog bagi saya personally ialah sangat mempengaruhi. Design blog anda juga memberitahu pembaca siapa diri anda. Sedikit sebanyak mencerminkan personaliti diri anda sebagai seseorang di laman sesawang. 


Beberapa persoalan yang mungkin bermain di fikiran sahabat semua.
  1. Dari mana mahu mendapatkan template blog?
  2. Template ini berbayar atau percuma?
  3. Susah ke nak tukar template?
  4. Perlukan ilmu coding (IT) yang power tak?

Sejujurnya dulu saya seperti kalianlah. Sama sahaja kita semua semasa bermula. Apa yang penting, anda mahu belajar mencuba. Dah cuba buat, baru tahu boleh atau tidak, susah atau senang. 


Mari kita mulakan tutorial menukar template blog lama anda kepada template yang lebih baik. 


Dari Mana Mahu Mendapatkan Template Blog?


Saya assume anda sudah tahu bahawa Blogger sudah pun menyediakan template mereka sendiri. Jika anda berkenan dengan template yang mereka sudah gunakan. Silakan. Jika anda mahukan template yang anda lihat di blog saya, atau rakan-rakan blogger anda yang lain, ada beberapa website yang saya rekomen. Website ini menyediakan template-template yang sangat cantik, efficient dan mengikut citarasa anda insya Allah.

Antara website template yang saya sendiri selalu refer ialah Btemplates, Gooyabitemplates, Sora Template dan juga Etsy. Kadangkala saya suka search sahaja menggunakan keyword search "template for blogger" atau "free blogger templates".


Template Ini Berbayar atau Percuma?


Menjadi lumrah soalan ini akan ditanya, ok, template yang saya sedang gunakan sekarang adalah percuma. Namun tak semua template yang percuma adalah percuma seratus peratus, tetap ada hidden features yang mereka lock untuk anda. Dan jika anda nak gunakan sepenuhnya template tersebut, maka anda harus membeli hak milik design tu. Jelas ya? 


BtemplatesGooyabitemplates dan Sora Template menyediakan percuma template untuk anda pakai, dan pada masa sama anda boleh membeli hak tersebut dan unlock fungsi-fungsi tambahan yang disediakan. Kebiasaaanya, mereka akan lock hak cipta design, tambahan fungsi bergantung kepada apa jenis template yang anda cari. Sukar topik ini kerana walau advance sekalipun template tersebut, in the end, ianya tetap bergantung kepada emosi anda melihat template tersebut serta keperluan anda dalam mendesign website anda sendiri. 


Website Etsy pula merupakan medium berbayar sepenuhnya. Apa yang saya suka tentang template di Etsy ialah anda boleh direct berhubung dengan designer blog ini dan di situ anda boleh dapati custome template yang sangat banyak serta cantik! Oh, saya memang suka design-design template yang rare dan fresh. Harga design ini biasanya dalam range RM 100 - RM 300. Seperti saya katakan, pemilihan template ini adalah mengikut keperluan anda sebagai owner website/blogger. Apa niche anda ketika membina web blog ini? Jadi itu adalah faktor utama yang perlu anda fikirkan.


Susah Ke Nak Tukar Template?


Bergantung kepada template yang anda pilih, ada jenis template yang seakan design Blogger sediakan, jadi yang ini lebih straight forward. Ubah mengikut template. Edit, remove dan add on. Template di Btemplates adalah mudah insya Allah untuk anda gubah as newbie. 


Jika anda mempunyai kepakaran IT yang lebih, sukakan cabaran dan nak belajar design lebih lagi, anda boleh mencuba template di website Gooyabitemplates atau Sora Template, design mereka lebih up to date, advanced dan modern. 


Pada pendapat peribadi saya, Btemplate sedikit old skool namun masih relevan manakala website gooya dan sora sesuai bagi anda yang suka mengikuti peredaran semasa dan inginkan sentuhan teknologi terkini.


Perlukan Ilmu Coding (IT) Yang Power Tak?


Untuk pengetahuan sahabat semua, saya bukan terer IT pun, coding pun saya lemah. Saya cuma pandai mencari bahan untuk saya study dan tukar template mengikut arahan yang diberikan. Setiap template ini telah disediakan cara untuk anda menukar template. So jangan risau. 


Apa yang diperlukan sebenarnya ialah masa untuk anda ubah satu per satu kerana ianya kerja manual. Memakan masa. Tiada perkara yang mustahil dalam dunia ini, jika anda yakin anda boleh buat! So, jika saya sendiri bukanlah power IT, maka anda pasti juga boleh. Apa yang saya buat, saya google! Refer youtube. Pernah juga saya upah rakan website yang pandai design template dan merekalah yang mengubah template saya mengikut apa yang saya perlukan. Namun sudah tentu ia juga memerlukan upah yang akan lumayan. But hey, jika memang takde masa nak buat dan tak mahir selok belok IT, maka upah orang design blog anda tidak salah langsung :) 


Baiklah Mari Belajar Tukar Template Blog Anda


1. Pilih template yang anda berminat.
2. Download dan extract template tersebut (biasanya template dalam bentuk zipfile ya)
3. Cari pada file type .xml , pastikan ada kay.
4. Buka blogger anda, pergi ke theme dan anda click di icon sebelah customize. (refer gambar di bawah)




5. Pilih sama ada restore atau edit HTML. Jika saya , saya pilih edit HTML dan copy skript pada .xml file. Namun cara yang disarankan ialah tekan restore, dan anda upload template ada sebentar tadi.



6. Setelah anda restore atau paste secara manual di html file, anda boleh preview dahulu sebelum save. Jika ok, save dan publish.


Jom saya kongsikan template blog saya sebelum dan selepas. Anda rasa ok tak? haha, ok la bagi saya. free sahaja. 


Sebelum

Selepas


Saya tidak pakai blog header kali ini, kalian boleh letak header image ya, macam facebook cover. Letakkan di ruangan atas sekali. Ok contoh seperti blog client saya ini. 



Alhamdulillah. Done satu chapter blogging. Saya harap entri ini dapat bantu anda semua untuk bina theme atau template blog masing-masing. 


Semoga bertemu lagi ya
Assalamualaikum

Lazada Free Class Online via Live Webinar

 


Alhamdulillah, buka sahaja lazada seller center terus ada online class. Apa yang berbeza dengan shopee ialah akan ada online notification bila anda online di seller center. Lazada akan maklumkan aktiviti yang sedang berjalan pada waktu semasa.


Berbeza dengan shopee, anda harus sign up kelas terlebih dahulu dan biasanya saya selalu miss out kerana kekangan waktu yang tidak sesuai atau terlupa. Juga ada limited seat. 


Perjalanan saya masih jauh sebagai seller lazada yang hebat uhuks, entahlah mungkin kerana banyak kekangan dalam diri atau tak terer atau produk kurang mendapat search. Namun saya suka apa yang saya jual. Saya suka produk yang saya jual. Insya Allah, kita study dan perbaiki lagi kedai kita di lazada dari masa ke semasa.


Jika saya boleh, anda juga boleh kan? Chayok!


Program Infaq NGO AmaltillJannah 2022

 Bismillah. Apa kabar semua? Tahun ini azam baru meneruskan misi sukarelawan bersama NGO Amal till Jannah. Sedar tak sedar ya sudah lebih 5 tahun bersama mereka. Kagum dengan kegigihan founder NGO Amal till Jannah, Rohsamila Yusuf atau kami panggil beliau kak Sya@Rosya. Beliau bergerak aktif dalam program Sedekah Jumaat dan Sedekah Tahlil di mana kami menyampaikan infaq dalam bentuk makanan buat sesiapa sahaja dan pelbagai program. 


Sedekah Jumaat iaitu meraikan para tetamu sama ada di rumah anak yatim, asnaf, ibu tunggal, RnR, frontliners atau gelandangan mahupun sesiapa sahaja yang kami raikan termasuklah para jemaah solat Jumaat di masjid-masjid. Sedekah Tahlil pula meraikan majlis makan malam diiringi dengan majlis bacaan Yasin dan Tahlil buat ahli ATJ yang tanpa jemu berinfaq bersama Amal till Jannah. 


Kami pernah ada menjalankan program Usahawan, Gelandangan, Tajaan Pelajar ke Luar Negara, Tajaan Umrah, Waqaf Telaga, Waqaf Quran, Waqaf Kerusi Roda di Mekah/Madinah, Back to School dan banyak lagi. Semuanya dikendalikan oleh kak Sya manakala kami hanyalah membantu dari luar. 


Alhamdulillah, NGO Amal till Jannah baru sahaja menutup tirau program bulanan tahun 2022 dan kami buka semula untuk tarikh tahun ini. 


Nak tahu apa program kami tahun ini?

Baca sini :- https://www.amaltilljannah.com/2022/01/program-infaq-bulanan-amal-till-jannah.html