Hari Ni Last Day Tempahan Al Quran Baru Sahabat Enuur

Sahabat Enuur telah mengeluarkan dua alquran dibawah syarikat mereka baru-baru ni. Al Quran Khadeeja dan Fayyadh nama diberi. Enuur buka tempahan pertama secara pre order dan pelanggan dapat menikmati harga promosi istimewa.





Mari saya kongsikan keistimewaan dua al quran terbaru dari Sahabat Enuur


Al Quran Khadeeja 





Al Quran yang dibuat khas untuk wanita dengan tagging terbaru juga buat wanita. Haaa, bestkan? Lain dari yang lain. 


400 tagging termasuk 30 juzuk dan dilengkapi dengan khatam tracker bagi memudahkan urusan khatam sahabat semua. Nak khatam al quran sehari 1 juzuk sangatlah digalakkan. 


AL QURAN KHADEEJA SPECIAL FOR YOU LADIES❕❕

AL QURAN TERBARU SAHABAT ENUUR
Preorder BATCH 1  bermula 23 Mac 2021 hingga 31 Mac 2021 
.
Al Quran Khadeeja mempunyai 5 pilihan warna
.
HARGA ASAL          : RM229
HARGA PROMOSI : RM199
.
Boleh buat DEBOSS UKIRAN NAMA 😃❕ADD ON RM99 SAHAJA🤩
.
Sahabat akan dapat FREE GIFTS SPECIAL ENUUR :
🌟Ziplock
🌟Penunjuk Quran Kayu Jati
🌟Indeks Tagging Khadeja
🌟Khatam Tracker
.
Yang paling besttt! Tagging Khadeeja kami adalah TAGGING TERBARU ENUUR🌟😃
Ada 400 tagging dalam AL QURAN KHADEEJA 🌹
.

Al Quran Fayyadh 



AL QURAN FAYYADH SESUAI SESANGATT UNTUK LELAKI❕❕

AL QURAN TERBARU SAHABAT ENUUR🌟
Preorder BATCH 1  bermula 23 Mac 2021 hingga 31 Mac 2021 
.
Al Quran Fayyadh mempunyai 5 pilihan warna
.
HARGA ASAL          : RM205
HARGA PROMOSI : RM190
.
Boleh buat DEBOSS UKIRAN NAMA 😃❕ADD ON RM99 SAHAJA🤩
.
Sahabat akan dapat FREE GIFTS SPECIAL ENUUR :
🌟Ziplock
🌟Penunjuk Quran Kayu Jati
🌟Indeks Mika dan Matin
🌟Khatam Tracker





 .
Jom dapatkan Al-Quran Tagging Enuur yang terbaru hari ini. Sahabat boleh whatsapp saya di 010-305 5679 atau terus tempah di website https://muslimstore.com.my

Betul ke Bakar Emas Boleh Tahu Palsu atau Asli?

Betul ke emas palsu bila bakar jadi hitam? 




Sifat emas sebenarnya lembut dan dapat mengalirkan haba. Tapi kena tengok gred emas jugak, di Malaysia kita ada pelbagai gred emas, dari 999.9 hinggalah ke gred 375. Lagi tinggi gred emas bermakna purity dan isi emas tulennya tinggi, dan bila rendah, bermaksud emas tulen tersebut dicampurkan dengan logam lain. Dan harus anda tahu, setiap logam mempunyai sifat ketahanan berbeza dan reaksi terhadap api. Ini bukan magik ya, ini ilmu sains. Emas ialah salah satu dari unsur logam yang anda harus ambil tahu bagaimanakah sifatnya.


Kalau emas 999, apabila dibakar, akan bertukar jadi kemerah-merahan. Sebab kandungan emas tulen 999 adalah tinggi.


Kalau emas 916, walaupun tulen tetap ada campuran tembaga atau besi. Kalau tak, bagaimana nak dapat design coco la, lipan la, bola la, belut la mesin la. Emas tulen 999 adalah bersifat lembut dan sukar untuk dibentuk menjadi acuan seperti mana yang kalian semua inginkan sekarang ini. Oleh itu, campuran dengan logam lain adalah wajib.


So bila bakar, memang akan naik hitam. Wajib 


Habis bagaimana nak bezakan emas 916 dengan emas bangkok la, korea la, jepun la, china yang 100% pelesu tu? 


Caranya, bakar dulu emas, pastu celup dalam asid nitrik. Kalau barang kemas tu tukar balik warna emas, maka tulen la emas tu. Dan ada nilai. 


Kalau warna tak tukar tapi terus berderai dalam asid, sila nangis belakang langsir.


Maksudnya pelesu la oiii. So jangan gelabah kalau lepas bakar dapat kaler hitam ye. Caranya, celup dulu dalam asid.


Sebab asid ni sebenarnya akan menghancurkan semua benda yang bukan emas.


Namun, cara membakar emas untuk menentukan ketulenannya sangatlah tidak digalakkan kerana ia boleh menjatuhkan nilai emas tersebut dan merosakkan. 


Mari saya kongsikan gred-gred emas yang ada pada masa kini.


ILMU GRED EMAS, KARAT DAN PURITY


Karat adalah ukuran ketulenan Emas. 24 karat bermaksud Emas itu 99.9% tulen

 

Emas 999 = 24 Karat = 99.9% emas (Bar, Dinar, Syiling & Barang Kemas)

-------------------------------------------

Emas 916 = 22 Karat = 91.6% emas (Bar, Dinar & Barang Kemas)

-------------------------------------------

Emas 875 = 21 Karat = 87.5% emas (Barang Kemas)

-------------------------------------------

Emas 833 = 20 Karat = 83.3% emas 

-------------------------------------------

Emas 750 = 18 Karat = 75.0% emas (Barang Kemas yg ada Batu @ Berlian)

-------------------------------------------

Emas 666 = 16 Karat = 66.6% emas

-------------------------------------------

Emas 585 = 14 Karat = 58.5% emas (cincin dll)

Emas 500 = 12 Karat = 50.0% emas

-------------------------------------------

Emas 417 = 10 Karat = 41.7% emas

-------------------------------------------

Emas 375 =  9 Karat = 37.5% emas (Cincin SUASA)


Contoh Emas 916


(22karat ÷ 24 karat) × 100 = 91.6%

Didalam emas 916 ada 91.6% emas tulen manakala 8.4% lagi adalah campuran logam lain sama ada tembaga atau perak.


Contoh Emas 375 


(9karat ÷ 24 karat) × 100 = 37.5%

Didalam emas 375 ada 37.5% emas tulen manakala 62.5% lagi adalah campuran logam lain sama ada tembaga atau perak. (Suasa 37.5% emas tulen, Sebab tu lelaki tak boleh pakai)


Mohon fahamkan ya. 

Murahnya Harga Upah Emas di Orodesign

Sejak ada ilmu emas sedikit sebanyak menjadi dealer emas orodesign ni kan. Kita mulalah ada celik emas. Celik minda sekalilah perihal emas ni. Banyak sharing dari leader dan HQ untuk dealer-dealer orodesign. Alhamdulillah. Bersyukur sangat-sangat, jika tidak mahu ditipu hidup-hidup bayar mahal daripada nilai sebenar.


Saya ada juga kadangkalanya singgah ke kedai emas atau bertanya secara online kedai-kedai emas fizikal kan. Kedai ada NAMA atau kedai-kedai emas orang kita.


Bila lihat harga rendah ni memang best tau. Memukau. Bila tengok pula, promosi harga emas tanpa upah. Aduhai terpesona lagi. Tapi walau apa pun promosi yang dijalankan. Wajiblah kita mengambil tahu kos upah dan kos emas semasa dan bandingkan harganya. Biarlah tak dapat emas tu segera tapi jangan nanti menyesal bila digadai harganya tak seberapa.


Alkisahnya, di orodesign belum lagi saya lihat harga upah melebihi RM500 walaupun beratnya, atau designnya up to date. Contohlah kan, gelang ketum yang bukan main viral lagi awal tahun 2021. Upahnya di Orodesign baru RM 490 bagi berat 45.58 gram.




Jadi bagaimana cara nak kira sama ada pembelian barang kemas anda berbaloi atau tidak?



Cuci mata lihat barang kemas di orodesign, design cantik, harga upah pun murah :) Jadi dealer orodesign, lagilah murah tahu.





gelang rantai tangan RT coco


rantai tangan emas jenis bangle 916








gelang tangan RT Ketum dan cincin ketum






rantai tangan emas 916 orodesign


Cantikkan?
Harga upah emas 916 serendah RM50 pun ada.


Baby Rayyan Demam Panas

Rayyan demam sejak khamis lepas. Meragam usahlah disebut hinggakan hilang handphone terus di tangan. Banyak kerja pending, dan delay dalam menguruskan tempahan yang diterima. Maaf semua. 


Alhamdulillah demam tak terlalu tinggi mencecah 39 seperti kakak-kakak yang lain. Namun cukuplah untuk buat Rayyan gelisah. Sukar tidur malam. Merengek sahaja meminta dikendong dan dibelai. 


Syukur ada termometer ni. Kejenya menembak suhu Rayyan bagi memastikan suhu badan dia tinggi atau rendah. Bila tinggi sahaja, terus mandikan Rayyan. Sayu apabila Rayyan menangis mendayu-dayu bila air sejuk menghinggapi tubuhnya. Nampak sangat badannya tak selesa dan emosinya juga. 


Manja. 



Berendam air mata sokmo sejak demam. Kesiannya anak bujang mama ni. 


Yang merisaukan kami selepas suhunya reda, bawah mata Rayyan makin merah dan naik ruam. Akhirnya naik di muka dan badan. Allah sudah kenapa ni. 




Doktor kata ni adalah biasa terjadi bila baby demam, virus kata beliau dan sangat gatal. Hmm, memang la agaknya. Rayyan tak sudah-sudah menggaru dan menggosok mata serta kepala. Hingga merah dan kami terpaksa pakaikan sarung tangan bagi mengelakkan mukanya luka. Doktor berikan ubat sapu dan mandian khas. Alhamdulillah sudah hari ketiga hari ni, ruam di muka semakin reda. Harapnya ragam Rayyan juga semakin hilang. 




Stress juga semua orang bila hanya tangisan Rayyan sahaja yang paling kuat. Tak kiralah siang atau malam. Dengan tak cukup tidur. Redha sahajalah. Yang penting Rayyan cepat sembuh dan kembali ceria sediakala. Rindunya Rayyan yang kuat ketawa dan panjang akal tu. Sejak demam, kurang ceria, asyik menangis dan mahukan perhatian yang tinggi buatnya. 

Rayyan yang always in a good mood. Doakan Rayyan cepat sembuh ya




Deko Bilik Air Dan Almari Anak dengan Langsir Velcro

Simple. Tak pening kepala. Mujur ada langsir jenis tampal aje kan? Pintu almari saya tanggalkan. Biar lah tak berpintu. Rimas tengok anak tak reti gunakan pintu almari. Dah mama duduk rumah. Tak senang hati lihat bilik anak tak terjaga. Kan comel sikit. Sejuk mata memandang diluar. Huhu


Dalamnya? Nauzubillah. Emak-emak je faham. Hahahaha


Kisah emak dan 4 anak dara. Ada masa rajin ada masa mereka ikutkan mood ajelah. Apa kita nak buat selain membebel di tepi pintu? Teruskan bebelan supaya anak membesar dengan penuh ingatan tersemat di hati dan perbuatan. 



Cara Hilangkan Lalat Dengan Spray Organik Anti Serangga Sepuluh Ribu (Review)


Lalat. Saya pelik bila lalat semakin banyak di rumah. Nak kata terlalu kotor di dapur atau dah lama tak buang sampah macam tak. Pinggan mangkuk di cuci setiap masa dan cuci sinki. Sisa makanan dibuang setiap hari. 


Haii. Mana pula datang sekumpulan lalat. Rupanya ada pusat penyembelihan ayam tak jauh dari rumah. Baru agaknya. Saya teringat dulu semasa di UMP, banyak betul lalat, katanya lalat akan banyak menghinggap apabila berdekatan dengan rumah penyembelihan ayam. Sadis kan? 


Tak tahan dengan situasi lalat yang semakin banyak. Saya cuba cari solusi untuk menghilangkan lalat. 


Menurut artikel di mstar, 

Tahukah anda, lalat tidak hanya hinggap tetapi ia turut memuntahkan air liur ke atas makanan sebagai salah satu cara membuatkan makanan itu cepat lembik dan berair.

Atas sebab itu, makanan yang terdedah dan dihinggapi lalat cukup mudah basi dan berair.

Ia sekali gus memudahkan haiwan itu untuk menikmati makanan yang sudah basi dan lembik kerana lalat tidak mempunyai gigi dan makan dengan cara menjilat cecair.

Lebih menggelikan, lalat juga akan membuang air besar ke atas makanan dan biasanya kita tidak akan dapat lihat najis dan air liur yang ditinggalkan dengan mata kasar.



Lagi banyak baca, lagi seram saya rasa. 



Terus ke kedai dan cuba cari produk yang boleh menghalau lalat. Saya ada produk sembur serai wangi, tapi baunya terlalu kuat dan rasanya seperti tidak berkesan untuk lalat selain semut. 



Saya beli produk spray Anti Serangga Sepuluh Ribu. Katanya berkesan untuk hapus lalat. Okayla. Balik rumah terus sembur. 

Kesannya tidak serta merta tetapi lebih baik daripada serai wangi. Dalam beberapa jam, mungkin sebab racun tu sudah dijilat oleh lalat tersebut. Maka, bergelimpangan la lalat-lalat di dapur. Bising jugalah anak-anak tengok lalat mati merata kan. Dia orang ni memang jakun jugalah haha. 

Tengoklah tu. Jatuh ke lantai. Ada di kaunter top dan meja makan. Banyak tahu. Alhamdulillah ada anti serangga sepuluh ribu, syukur sangat-sangat. Eh, mari saya kongsikan Details produk ni kay. Owh ya, saya dapati produk ini tidak dipasarkan di pasaran media secara meluas. Tetapi Insha Allah anda boleh jumpa produk ni di kebanyakan kedai runcit area rumah anda. 


ANTI SERANGGA SEPULUH Ribu PASTI BERKESAN


ORGANIK 
TIDAK RACUN

Boleh digunakan untuk menghapuskan
1. Lalat
2. Lipas 
3. Semut
4. Lipan
5. Anai-anai
6. Labah-labah
7. Kutu-kutu
8. Siput babi
9. Nyamuk 
10. Kuya pokok
11. Belalang 
12. Kumbang 
13. Pijat
14. Pacat
15. Lintah
16. Dan lain-lain serangga 


Harga 
RM20 500ml
RM25 750ml



Cara Urus Order Shopee Lebih Baik dan Kurang Silap Dengan Layout Terbaru!

Shopee menukar interface Sales di seller center, jika dahulu gambar yang akan keluar di setiap order ialah gambar utama, dan di tulis variasi produk. Kini, gambar order yang seller terima ialah gambar variasi produk tersebut. Jauh lebih baik!


Adakalanya kita tersilap dalam menguruskan order customer jika terima banyak order kan? Warna tersilap lah. Pakej termiss lah. Macam-macam ragam. Kali ini sudah tak boleh buat silap lagi.


Terus keluar variasi apa yang customer order di kedai anda. 




Kurang kesilapan.

Seller happy, Customer pun happy. 


Anda bagaimana? Happy tak dengan perubahan interface sales order di shopee minggu ni? 


oh ya, saya ada mulakan kelas online shopee di youtube secara percuma sahaja. khususnya yang baru mula menjadi seller shopee tahun 2020 dan tahun ini 2021. Ramai yang kata, apa yang saya ajarkan tu tak sama dengan new seller sekarang. Ialah saya pun dah lama dengan shopee dari tahun 2016-2017. Nak ajar sahabat-sahabat semua kenelah tahu perkara terkini kan?


Anda boleh terus ke youtube channel saya atau pun klik link entri ni ye


youtube channel: https://youtube.com/emmemarinahd

entri: https://www.emmemarina.com/2021/02/shopee-online-class-2021.html

Penyakit Malas

 


Salah satu channel kegemaran saya di Telegram ialah Channel Dr. Zaharuddin Abd Rahman. Walaupun tak semua saya baca contohnya bab SAHAM atau PRODUK. Tetapi NASIHAT dan TEGURAN dari beliau adalah jenis tak berselindung, telus dan sentap.


Apa yang beliau kongsikan dan nukilkan buat pembaca ialah satu teguran yang membina. Membuka minda dan buat kita mahu lakukan perubahan dan mengelakkan yang buruk. Subhanallah, saya bersyukur dapat ikuti Dr. Zaharuddin setelah sekian lama. Dari website beliau di zaharuddin.net dan kini di channel telegram pula.


Hari ini saya tertarik dengan tajuk beliau. PENYAKIT MALAS


PENYAKIT MALAS


Kerapkan berdoa agar kita tidak malas. Malas adalah satu penyakIt yang tercela dalam Islam dan juga di alam dunia profesionalisma. Ia menjadi punca mundur, ketinggalan di dunia, malah juga boleh menjadi mundur pencapaian di akhirat AKIBAT malas beramal.


Ia juga boleh menjadi punca mudah ditipu.
1. Malas nak mengkaji tempat pelaburan terbaik, akhirnya serah duit pada orang lain untuk laburkan tanpa buat semakan teliti kelayakan, lesen etc kerana malas, akhirnya ditipu.  


2. Malas nak belajar, dan asyik harapkan orang lain tolong buatkan, akhirnya kena buang kerja kerana skill kurang & ketinggalan.


3. Yang terbaru, nak tukar ke simpanan Shariah KWSP pun malas, padahal itu untuk kebaikan dirinya di akhirat sendiri, lalu mendesak orang lain tolong tukarkan sama ada secara automatik etc.. semua itu tanda kemalasan yang tercela serta kurang rasa tanggungjawab terhadap diri sendiri.


4. Malas nak buat kerja berat dan rumit, beri alasan pelbagai. Akhirnya ketinggalan dalam meningkatkan kualiti diri dan itu menjadikannya kurang penting dalam organisasi.
Mungkin juga mudah ingin meyalahkan orang lain jika apa-apa yang kurang baik berlaku. 


Doa ini juga ada diukir dalam Al-Ma’thurat yang boleh dibaca pada setiap pagi dan petang:




اللَّهُمَّ إِنِّى أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْكَسَلِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَرَمِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْبُخْل


Maksud: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari rasa malas dan aku berlindung kepadaMu dari sikap pengecut, dan aku berlindung kepadamu dari sikap penakut dan kedekut dan lingkungan hutang.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 6371)



Ada yang nak membaca sampai habis pun malas, hanya baca tajuk dan terus membuat kesimpulan. 


Dr. Zaharuddin Abd Rahman


nombor 3, saya sudah pakai islamik untuk saving dan current tetapi teringat pula kwsp saya yang sudah lama tak berusik tu masih belum bertukar kepada islamik. Haruslah segera menyelesaikan urusan tertangguh ni. ikutkan ada 2 akaun dah kan saving, konven 1, islamik 1. kene tutup atau tidak ya conven tersebut? huhu. siapa nak jawabkan?


sahabat bagaimana?

3 Jenis Kaki Sembang Yang Dibenci Rasulullah SAW

 3 Jenis Kaki Sembang Yang Rasulullah SAW Paling Benci

.

1. "Thartharun", iaitu golongan yang sembang kencang atau cakap berjela-jela yang tidak berfaedah. Mereka ini biasanya suka mencelah percakapan orang lain dan gemar menguasai perbualan tanpa memberi ruang kepada orang lain bercakap.

.

2. "Mutasyaddiqun", iaitu golongan yang suka bercakap dengan gaya yang merendahkan atau meremehkan orang lain.

.

3. "Mutafayhiqun", iaitu golongan yang bila bercakap, suka cerita tentang dirinya sahaja untuk tonjolkan dirinya lebih dari orang lain.

.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW bersabda:

.

أَبغَضَكُمْ إِليَّ وَأبْعَدَكُمْ مِني مَجْلساً يَومَ القِيامةِ: الثَّرْثَارونَ، والـمُتَشَدِّقُونَ، وَالـمُتَفَيْهِقُون

.

“Sesungguhnya orang yang paling aku benci dan paling jauh kedudukannya daripadaku pada hari Kiamat ialah orang yang paling lebat sembangnya, orang yang suka memperolok orang lain dan orang yang sombong bicaranya.” [riwayat al-Tirmidzi].

.

Kredit : Dr. Kamilin Jamilin


Semoga kita dijauhkan dari menjadi 3 jenis manusia yang dibenci oleh Rasulullah saw.


Lebih baik diam daripada bercakap, adakalanya menahan pertuturan itu adalah jauh lebih baik daripada merasakan bahawa bercakap lantang atau jujur itu terbaik.


Apakah definisi terbaik dalam pertuturan harian kita?


Jika tidak mampu menuturkan kata-kata yang baik terhadap insan lain, lebih baik diamkan diri sahaja. Bercakap jika perlu. Berfikir sebelum berkata-kata.



Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, daripada Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam Baginda bersabda, “Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah dia berkata baik ataupun diam.” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)



Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, bahawasanya dia mendengar Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Sesungguhnya seorang hamba berbicara dengan suatu perkataan yang tidak dia fikir, sehingga dengannya dia terjerumus ke dalam Neraka yang jaraknya lebih jauh daripada timur dan barat.” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Wallahualam.


Selamat beramal sahabat. 

Wakaf Al Quran Tagging Enuur

Alhamdulillah, saya begitu teruja apabila HQ Enuur membuka peluang berwakaf dengan alquran tagging. Biasanya kita berwakaf dengan alquran terjemahan biasa kan? Belum ada lagi wakaf alquran bertagging ni. Tagging pada alquran pula merupakan perkara terbaru sejak tahun 2017.


APA MAKSUD WAKAF?

.

Dari segi bahasa :

Al-Waqf (اَلْوَقْفُ) bermaksud harta yang diwakafkan

Al-Habs ( اَلْحَبْس ُ  ) bermakna harta itu ditahan

Al-Mana’( اَلْمَنْعُ  ) bermaksud dihalang


Dari segi syarak :

Wakaf bermaksud seseorang yang menyerahkan hak miliknya ( harta yang boleh digunakan tanpa susut fizikalnya ) kepada pengguna wakaf tersebut dari mula harta diwakafkan hingga ke akhirnya semata-mata kerana Allah S.W.T. Ianya tidak boleh diambil kembali atau dimiliki oleh mana-mana individu.




Walaupun sudah mencecah 4 tahun alquran tagging bertapak di Malaysia dan Quran Tag Girl iaitu Ayesha di Astro Naura, masih ramai yang tidak tahu akan kewujudan alquran tagging ni.


Kenapa Alquran Tagging?

Apa itu Alquran Tagging?

Apa Bestnya Alquran Tagging Ini berbanding Alquran Biasa?


banyak persoalan dan insha Allah ada jawapannya.




Tahukah anda? Enuur merupakan syarikat pertama yang mengeluarkan idea menjual tagging ayat alquran ini? Bermulanya episode alquran tagging ialah dengan mengeluarkan set tagging manual iaitu Tag Mika. Kemudian kami buka pembelian alquran siap tagging secara berperingkat. Dan apabila permintaan semakin tinggi, Enuur buka peluang kepada semua untuk mendapatkan alquran siap tagging ini secara ready stok. Tiada lagi preorder atau pembelian secara batch. Alhamdulillah


dan Alhamdulilllah, makin ramai pesaing juga bermakna ramai melihat potensi tagging ini sebagai sumber saham akhirat bagi semua rakyat Malaysia yang beragama Islam untuk mendalami isi terjemahan ayat alquran. 


Daily tadabbur. 


Pengertian tadabbur ialah:-


Maksud tadabbur adalah kita menghayati dan merenung sehingga meresap makna ayat al-Quran itu ke dalam hati. Tadabbur adalah maksud terbesar daripada tafsir kerana banyak ayat al-Quran menyuruh manusia mengambil pengajaran dan mematuhi arahan Allah SWT.



Mari saya kongsikan kelebihan memiliki alquran siap tagging daripada Enuur












Berminat untuk sertai program Wakaf Al-Quran Tagging Enuur?



klik di sini untuk teruskan sumbangan wakaf anda; 



Selamat Berwakaf!

Kenapa Shopeepay Top Up Ada Limit?

Assalamualaikum semua, ramai komen mengatakan bahawa ada limit di shopeepay masing-masing. Maksima RM250 tak silap saya kan? Sedangkan saya sendiri hampir 90% menggunakan shopeepay payment di Shopee dan boleh capai lebih dari RM1000 sekali penggunaan. Rupa-rupanya kalian, limit ini ada kaitan dengan version handphone anda tahu.


Macam rasa tak logik tapi inilah yang berlaku. 


Menurut Shopee, jika handphone anda version 7 ke bawah, limit sehari sebenarnya RM200 sahaja. Dan jika anda upgrade handphone anda 7 ke atas anda perlu setting semula shopeepay anda. 


Do note that any users on Android mobile OS lower than version 7.0 are restricted to a daily checkout limit of RM200. In the event the user upgrades their mobile phone to a mobile phone with OS version higher than 7.0, you will need to bind your account again to the new device. This can be done by going to Me > ShopeePay > Enter OTP (OTP page will trigger when logging in with a new device). Kindly refer to the GIF below.


Dan ada 2 jenis akaun Shopeepay iaitu basic dan premium. 




Anda boleh baca mengenai shopeepay limit di sini :- https://help.shopee.com.my/my/s/article/Is-there-a-limit-set-for-using-ShopeePay


jika tiada dan masih belum verify akaun shopeepay anda, click sini, saya sudah buat entri untuk anda semua :- https://www.emmemarina.com/2019/07/apa-itu-shopeepay-dan-cara-guna-aktifkan-shopeepay.html

Kitniaga Website Ecommerce Termurah di Malaysia Tahun 2021

 



Adakah kalian sedang mencari website ecommerce untuk mempromosikan kedai online anda? Tidak kiralah anda sudah ada offline shop atau tidak. Zaman teknologi internet dan semua orang sakan bershopping online sudah masanya anda pun ada sebuah website jualan anda sendiri! Apa tidaknya saya sudah lama ada tahu. :)


Sudah agak lama saya memiliki website jualan ni. Sebelum ni website ni khas menjual produk dari DMS360, kemudian saya sudah tidak begitu aktif sebagai stokis DMS, maka baru-baru ni juga saya ubah website kedai online saya kepada website menjual produk keagamaan. DMS360 sudahpun memiliki website jualan yang terbaik iaitu di www.dms360original.com. Alhamdulillah, trafik agak bagus walaupun hanya sebuah blog.


Tetapi untuk produk-produk keagamaan yang saya jual agak sekian lama, tiada website utama. Saya berhasrat untuk menyatukan produk-produk keagamaan yang saya jual ni walaupun berlainan suplier di satu stop center. Alhamdulillah, website ecommerce kitniaga dapat bantu saya realisasikan apa yang saya mahukan dengan harga yang sangat berpatutan.




Saya sudah mencuba pelbagai website ecommerce di Malaysia ni pada tahun 2016-2017. Ada 2 nama yang saya lupa, sudah agak lama kan. Memang banyak sebenarnya provider website ecommerce yang harganya pelbagai, ada murah, mahal dan setiap pakej mempunyai kos tersendiri. 


Apa yang saya cari dari sebuah website jualan shopping cart ni ialah:-



1. Harga bulanan yang berpatutan
2. Kuota produk yang banyak (unlimited)
3. Boleh membuat diskaun
4. Boleh diuruskan secara kumpulan / staff
5. Boleh buat harga agen/drophip (paling penting bagi saya)
6. Ada payment integration (toyyibay, billplz, senangpay sebagai contoh)
7. Boleh buat affiliate (jika ada ini BONUS)
8. Marketing (SMS, EMEL)
9. User friendly


Website ecommerce yang agak terkenal yang saya pernah cuba antaranya EASYSTORE.co, SHOPIFY, dan ada lagi 2 ecommerce lagi. Total 4 ecommerce, dan 1 shopping website yang saya bina sendiri melalui wordpress. Seriusly buat websitee sendiri menggunakan wordpress adalah sukar dan leceh bagi saya. Jika anda memang kaki IT, saya yakin buat website ecommerce sendiri adalah mudah. Saya salute! Dan costing jugalah. Banyak faktor yang harus dipertimbangkan sekiranya anda marhaen seperti saya. Tidak punya banyak uwang untuk dibelanjakan begitu sahaja. 


Costing domain
Costing server
Costing payment gateway
Monthly attribution


Easystore.co bagi saya sangat mudah diuruskan. User friendly. Ada banyak theme yang menarik. Kekurangan kitniaga bagi saya ialah dari segi theme. Hanya ada 1 theme sahaja. Anda boleh ubah background, skin, tetapi tiada theme yang menarik atau banyak untuk dipilih. Default. but nice. 


Easystore jika saya nak pilih yang siap boleh add agen/dropshipper kan, anak-anak buah saya harus ambil plan paling rendah iaitu STANDARD PAKEJ. Easystore mempunyai pakej dan kelebihan yang banyak cuma saya tidak punya banyak modal untuk berpindah ke easystore.


Harga bulanan pakej Standard Easystore.co


Bayar bulanan = RM 199 ( RM199 x 12 = RM 2388)
Bayar tahunan = RM 159 ( RM139 x 12 = RM 1668 )


Jika anda pilih bayar tahunan terus, anda jimat RM 720. 


Harga Sewa Bulanan

Harga Sewa Bulanan Jika Anda Pilih Pembayaran Setahun Terus



Bagi newbie seperti saya pada masa tu, kitniaga dengan harga tahunan RM365.00 yakni sebulan saya hanya perlu membayar sebanyak RM30.42 dengan apa yang saya mahukan sangatlah murah. 


Kitniaga boleh dijadikan lonjakan awal bagi peniaga baru bermula. Tidak ada masalah jika anda nak bertukar ke website ecommerce yang lebih banyak kelebihan. Anda hanya perlu ubah domain sahaja dan produk anda. Jika anda sudah buat jualan dengan domain tersebut.


Mari saya sharekan kelebihan website ecommerce dari Kitniaga. Ohya, kitniaga ni dari developer Bumiputera kita ya. Islam ownernya.




Nak lihat website saya guna kitniaga?


website emmemarina >> https://muslimstore.com.my/


Jika kalian nak dapatkan kitniaga boleh hubungi saya, saya akan guide anda siapkan website kedai jualan anda. Sama-samalah kita bantu kan?


Yang penting, jangan rasa susah untuk bermula. Anda harus rasa boleh, yakin boleh. Boleh buat. Insha Allah semua urusan anda dipermudahkan.


Saya sendiri bukan pandai mana. Banyak yang saya belajar buat sendiri. Cuba sendiri. Baca panduan tu berkali-kali kalau anda semua nak tahu, berapa kali tanya IT tech guy tolong itu ini bila saya dah reach limit nak faham tu kan. Tapi mesti cuba jaya.


oh ya. jika dan singgah kedai online saya tu. Kot nak order alquran ke, nak berwakaf ke. Marilah!


Ada program Wakaf Al Quran Tagging yang baru kami lancarkan tahu. Alhamdulillah


1 slot serendah RM10 untuk anda berwakaf :)





Alhamdulillah Its A Baby Boy!



Tak sangka saya sudah menjadi ibu kepada 5 orang anak. Lima orang anak ialah angka yang besar untuk saya. Tak pernah impikan ada keluarga yang besar, walaupun saya dilahirkan dalam keluarga 6 beradik. Cukuplah. Riuh sakan usah dikata. Anak sulung pula tu. Bayangkan tanggungjawab yang dipikul!


Saya dan suami merancang paling ramai untuk miliki 3 orang cahaya mata. Allah lebih mengetahui kan?


Kami dianugerahkan 3 cahaya mata dan kesemuanya perempuan. Melihat suami tiada pasangan sejantina, sedih juga rasa dihati. Diizinkan Allah. Mengandung lagi. Keluar lagi bayi perempuan. Tersenyum lagi suami saya melihat deretan anak perempuan di sekeliling beliau. Bagi saya pula, cukuplah ni. Mungkin saya tiada rezeki memiliki anak lelaki. 


Kali ni saya redha. 


Kami merancang umrah pada hujung tahun 2019. 


Anak perempuan kami nombor 3, patah kaki pula. Postponed ke bulan Mac 2020. Tiket semua beli dah ni. Sungguh!


Disember 2019. Tak sedap BADAN. Cek UPT. PREGNAN LAGI.


Saya diam. Suami diam. Takpelah mama, rezeki kata suami saya. 


Saya risau saya di Tanah Suci. Larat ke nanti. Kali ni lain pula badan saya mengandung. Alahan teruk. Awal-awal lagi saya redha jika anak ini ialah anak perempuan. Namun, saya tetap berdoa untuk Allah rezekikan kami anak lelaki. 


Kali ni, dalam saya redha, saya terjumpa DOA MEMOHON ZURIAT ANAK LELAKI. Saya doa dan usap pada perut. 


UMRAH BATAL. COVID seluruh dunia. FLIGHT CANCEL. Kami redha sekali lagi. Kami uruskan pembatalan satu per satu. FLIGHT, HOTEL, dan visa.


Ianya pengalaman buat kami. Pengalaman berharga buat kami yang tidak pernah keluar negara.


Firasat saya kali ni menyatakan saya bakal mendapat anak lelaki dan pertama kalinya saya buat scan 5D details untuk confirmkan jantina anak di dalam kandungan saya. Bayangkanlah deretan 4 anak perempuan mengekor emaknya masuk ke bilik doktor. Hehe. Suami saya tidak tahu. Saje buat surprise untuk si dia. Confirm ni lelaki, tapi dia tak nak percaya, so mama scan untuk buktikan.


Alhamdulillah. Its a BOY. I did cried by the moment doctor said, congratulation puan, puan dapat anak lelaki. And all my daughter masa tu menjerit dalam bilik sampai dengar orang di luar tau. Mana tidaknya, keluar sahaja kami, masing-masing said congrats.


Tunjuk bukti pada suami.


Terdiam dia. Dia pula pergi tunjuk video dan gambar tu pada semua rakan dia. Excited la tu kan?


Akhirnya saat yang dinantikan tiba.


25 Ogos 2020. 5 days overdue, saya selamat melahirkan seorang bayi lelaki dengan beratnya 3.32 kg. Masya Allah chubbynya dia.


Pertama kalinya saya dengar doktor kata, anak lelaki instead of 4 times hearing, anak perempuan, puan. 




6 bulan dah. Makin bijak, makin nakal, makin banyak sifat ingin tahu dia. Exploring so many things. Dan sangat alert bila orang panggil nama dia. Allahu, ragam nak tidur malam pun boleh tahan. 


Syukur ada 4 orang kakak yang pandai jaga adik. Kakak nombor 4 bayangkanlah antara tugas dia suap adik makan tau and she's very good at it too. 


This time, saya rest. Uri melekat kali ni. Doktor ask untuk potong rahim hari tu tapi saya takut bedah. Jadi saya ambil kaedah perancang yang lain. Sakit ya amat kawan-kawan semua, dikorek hidup-hidup. Dari pembacaan dan tanya-tanya doktor dan nurse kan, kemungkinan saya kene uri melekat tu asbab anemia. Bacaan saya time tu around 9 lebih. Saya memang anemia setiap kali pregnan. 


Jadi bagi ibu-ibu yang baca entri ni. Sila jaga diri kalian kay. Have a cute child and please take care of yourself too!


Semoga kita bertemu lagi di entri yang lain!



Salam Israk Mikraj 2021

 SALAM ISRAK MIKRAJ pembaca semua. Tak sangka sekejap sahaja masa berlalu sudah sampai ke hari penuh bersejarah bagi umat Islam. Di sinilah harinya di mana Rasulullah saw bertemu Allah swt dan bermulanya solat 5 waktu bagi mereka yang beragama Islam.





Alhamdulillah. 


Berdoalah sebanyaknya... malam ini..


ESOK (KHAMIS), hari Israk dan Mikraj. Jom esok kita puasa sunat dan banykkan bersedekah 


Niat Puasa Rejab: https://www.mysumber.com/niat-puasa-rejab.html


Sama-sama kita amalkan 


1.Solat sunat Tahajud 2, 8 atau 12 rakaat.

2.Solat sunat Tasbih, Taubat dan sunat witir.

3.Beristighfar 70 kali, 100 kali atau lebih..

4.Berdoa.

5.Memohon keampunan diri dan ibu bapa.

6.Berselawat, berzikir dan bertasbih sehingga fajar subuh.


Israk dan Mikraj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmaqdis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT.

.

Malam 27 Rejab

Beramallah bersungguh-sungguh dengan berjaga sepanjang malam bagi melakukan ibadah solat-solat sunat, beristighfar, bertahmid, berzikir, bertasbih, berselawat dan berdoa. Bersahurlah sebagai persediaan puasa pada siangnya dan amal ibadat yang lain.


Banyak lagi ganjaran dan fadilat yang Allah beri jika umat Islam beribadat sepanjang Rejab. Berpuasa sunat adalah antaranya. Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari Israk-Mikraj.


Beberapa peristiwa penting telah berlaku dalam bulan Rejab, antaranya:


1.Peristiwa Israk dan Mikraj (27 Rejab)

2.Malaikat Jibril melakukan pembedahan ke atas dada Rasulullah SAW.

3.Diperlihatkan keadaan syurga dan neraka melalui Rasulullah SAW.

4.Nabi Muhammad SAW bertemu dengan Rasul-Rasul terdahulu.

5.Solat lima waktu difardukan ke atas umat Islam (malam Israk Mikraj)


Peristiwa Israk dan Mikraj ke atas Nabi Muhammad SAW. adalah perkara besar yang berlaku dalam bulan ini. Baginda telah di“Israk”kan (dibawa berjalan) dengan menggunakan `Buraq’, dari Masjidil Haram di Kota Mekah ke Masjidil Aqsa di Baitulmuqaddis, Palestin serta di“Mikraj”kan (dibawa naik ke atas) ke Sidratul Muntaha untuk mengadap Allah SWT. Di mana dengan izin-Nya, Solat 5 waktu telah difardukan ke atas umat Islam melalui Rasulullah SAW.


Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah سبحانه وتعالى. Allah سبحانه وتعالى telah menunjukkan bukti² kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda ﷺ.


Firman Allah سبحانه وتعالى:


سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَىٰ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَاۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ ﴿١

“Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (Surah Al-Israa’: Ayat 1).


Sumber : Syafiqqolbu.com & Zam HK


Hadis Keras Larangan Rasuah Hadiah dan Bukan Hak Rezeki

Assalamualaikum. Apabila saya terbaca sharing yang sahabat saya share di group ATJ Amal till Jannah. Tidak dapat saya elak dari rasa wajib dikongsi bersama sahabat semua. Ianya juga peringatan keras buat diri saya yang naif, hina dan masih terlalu banyak kekurangan dalam mendalami ilmu agama.


Mari sahabat. Bukan sahaja kita baca, fikirkan apakah kita mengamalkannya? Apakah kita mendidik anak kita secara tak langsung mengenai rasuah? 


PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS

Mengambil Selain Dari Upah Suatu Pengkhianatan

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بُرَيْدَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ اسْتَعْمَلْنَاهُ عَلَى عَمَلٍ فَرَزَقْنَاهُ رِزْقًا فَمَا أَخَذَ بَعْدَ ذَلِكَ فَهُوَ غُلُولٌ

Daripada Abdullah bin Buraidah RA dari ayahnya, dari Nabi SAW baginda bersabda: Barangsiapa yang telah kami ambil untuk melakukan sesuatu kerja, dan telah ditetapkan baginya sesuatu rezeki (gaji atau upah), maka apa yang diambilnya selepas itu adalah ghulul (pengkhianatan) " (HR Abu Daud, no 2943) Status: Hadis Sahih; Ma'alim as-Sunan, Al-Khattabi, 3/8 cet Dar Kutub Ilmiah)

Pengajaran:

1.  Setiap orang yang dilantik sebagai pekerja dan dibayar gaji oleh majikan hasil daripada pelaksanaan kerja seperti yang dipersetujui, pendapatan yang diperolehi adalah bersih dan halal.

2.  Orang yang mengambil upah selain daripada yang ditetapkan oleh majikan yang bukan haknya adalah suatu pengkhianatan.

3.  Pengkhianatan itu boleh dalam pelbagai bentuk seperti wang ringgit, diskaun, komisyen, rebet, bonus, potongan, ‎peratusan, hadiah, kemudahan, jawatan, undi, kontrak, tuntutan palsu, perlepasan, penyelesaian, perlindungan dan sebagainya.

4.  Mereka yang terlibat dengan pengkhianatan ini akan dilaknat oleh Allah SWT dan RasulNya. Daging yang tumbuh dari sumber yang haram, Neraka lebih utama untuknya. Dengan rezeki pengkhianatan tersebut,  akan hilang keberkatan ‎dalam kehidupan. Hidup tidak terdorong ke arah kebajikan dan kebaikan malah terdorong ‎ke arah kemaksiatan dan kejahatan.‎

5. Berjaga-jagalah sesuatu yang diterima berupa hadiah. Saidina Umar al-Khattab turut memperingatkan gejala hadiah ini, “Berjaga-jagalah dengan hadiah kerana ia merupakan rasuah”. Tidak hairanlah Saidina Umar menghantar pulang hadiah anak kaisar Rom kepada isteri Umar dan menegahnya menerima apa-apa hadiah lagi. 

6. Saidina Ali pernah mengingatkan: “Zaman akan datang, manusia menghalalkan rasuah dengan (nama) hadiah”.

7. Dalam Nihayah al-Muhtaj menyebut, “Menutup pintu menerima (hadiah) secara mutlak adalah terlebih awla (terbaik), bagi menutup pintu (perselisihan)”.

03hb Mac 2021
19hb Rejab 1442H


Semoga Allah ampunkan dosa kita. Diberikan pintu taubat dan mengelakkan kita dari melakukannya. Aamiin3x 

Akhirnya Bersama Google Adsense

Saya sudah hampir putus asa sebenarnya memikirkan bagaimana lagi cara untuk berjaya mendapatkan tempat di google adsense. Kali terakhir saya apply google adsense untuk blog emmemarina.com ianya gagal. Menurut google, blog saya tidak cukup informasi. Entahlah, pada masa tu dah beratus entri saya tulis. Niche blog lebih kepada perkongsian, pengalaman dan informasi berkaitan produk dan bisnes. 


Mungkin pada masa tu agaknyalah, google adsense terlalu ketat dalam meluluskan website blog. Bagi niche personal, pada tahap ketika itu masih tidak mencukupi. 


Alhamdulillah, saya tidak tahu nak kata apa sebenarnya. Tanggal Februari 2021, apabila saya sudah berjaya mendapat pengiktirafan dari Youtube bagi channel personal saya. Saya boleh apply google adsense bagi youtube produk. Bayangkan, perasaan tu Allahu akbar. Suka sangat. 


Mulanya saya buat akaun baru untuk google adsense, bukan apa saya terus teringat pengalaman pahit kan. Beberapa kali gagal untuk apply google adsense di blog. Inikan pula youtube. Risaulah kan. Tetapi Allah maha baik, google adsense tiada masalah. Saya tukar website yang telah ada di google adsense dengan website emmemarina.com, walla boleh pulak!


jana duit dengan blog google adsense

Anda lihat!


Sudah boleh click pada earning dan blog is connect to Adsense and is active! Alhamdulillah


Jadi, settle masalah akaun lama dan menakutkan dari google adsense. Sudah boleh mulakan perjalanan baru yang lebih bermakna dan bertambah semangat dengan menulis lagi banyak perkara insha Allah. Kita sharing business dan marketing, kita sharing produk, kita sharing ilmu-ilmu kehidupan dan agama sebagai pegangan hidup kita.



Ini pula youtube google adsense. 


Tak tahu lagila lulus atau tidak. Doakan saya ya. Dapat juga income pasif (kononnya) setelah kita bertungkus lumus memerah otak menulis setiap hari.


Anda bagaimana?

Dah ada google adsense di blog-blog anda?